Szándékosan nekihajtott a járőrkocsinak

  • Vádemelés a miskolci ámokfutó ellen, akinek másodjára már nem sikerült elmenekülnie a rendőrök elől.
  • Felismerte a rendőr, aki elől egy hónappal korábban még sikerült elmenekülnie, ezért akarták igazoltatni.
  • Miután ronccsá törte az őt megállítani próbáló járőrkocsit, segítségnyújtás nélkül elmenekült a helyszínről.

Vádat emelt a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség a miskolci ámokfutó ellen – közölte a napokban kiadott közleményében az egyebek között a rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények nyomozására kizárólagosan jogosult Központi Nyomozó Főügyészség.

A 21 éves fiatalembert hivatalos személy elleni erőszak, maradandó fogyatékosságot okozó közúti veszélyeztetés és a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt nyolc évre küldené börtönbe az ügyészség és hat évre a gépjárművezetéstől is eltiltaná. Nem kezdeményezték ugyanakkor a vezetéstől eltiltását, mivel jogosítványa már akkor sem volt, amikor megpróbált elmenekülni a rendőrök elől és eközben balesetet okozott.

2022. március 13-ra virradó reggelen Miskolcon, a közúti ellenőrzést végző rendőrök meg akarták állítani, a 21 éves férfit, aki jogosítvány nélkül, egy lengyel rendszámú autóval épp Szolnokról Miskolcra tartott, a megengedett 50 helyett hozzávetőleg 120 km/h sebességgel.

Azonban a sofőrt nemcsak a szemmel is érzékelhetően túlontúl nagy sebessége miatt akarták megállítani és igazoltatni a rendőrök. Felismerte őt az egyik járőr, aki egy hónappal az előtt egyszer már megkísérelte megállítani és igazoltatni a sofőrt, ő azonban akkor kikerülte a járőrt és elhajtott.

Akkor sikerült elmenekülnie.

A vádlott a Központi Nyomozó Főügyészség Közleménye szerint most is „megkísérelte magát kivonni a rendőri intézkedés alól”. Megállás helyett gyorsított és számos közlekedési szabályt is szándékosan megszegve menekülőre fogta. A járőrök kéklámpával-szirénával a nyomába eredtek.

Kis idő elteltével az üldözésbe bekapcsolódott egy másik megkülönböztető fényjelzést használó rendőrautó is, amely a kétszer kétsávos úton szemből haladt a kollégáik által üldözött autóval, és egyértelműen jelezte a sofőrjének, hogy meg akarja állítani. Amikor a rendőr látta, hogy az érkező autó nem lassít, visszatért a sávjába és fékezni kezdett.

A vádlott a gépkocsiját azonban szándékosan balra, az ekkor már a saját belső forgalmi sávjában felé közlekedő rendőrautó felé kormányozta, átlépte a záróvonalat, végül frontálisan nekiütközött. Az esetről egy térfigyelő kamera felvételt készített, amit az ügyészség még közvetlenül a történtek után nyilvánosságra hozott. A felvétel itt tekinthető meg.

A járőrkocsi az ütközést követően előbb hátrafelé sodródott, majd közel 180 fokban megpördülve az úttest közepén megállt. Az elkövető kissé távolabb megállt, kiszállt a kocsijából és az út menti füves területre futott, ahonnan a későbbi rendőri intézkedés során tért csak vissza.

A baleset következtében két rendőr és a gyanúsított egyik utasa súlyos sérüléseket, míg a másik utas könnyű sérülést szenvedett.

Az eset után az ügyészség elrendelte az elkövető őrizetét és gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, aki azonban tagadta a bűncselekmény elkövetését. Később letartóztatták.

Bár a rendőrség nem vezet statisztikát arról, hogy évente hányan kezdenek ámokfutásba és próbálnak meg minden szabályt felrúgva elmenekülni az őket megállítani szándékozó járművek elől, a napi híradások egyre növekvő tendenciát sejtetnek. És ezt nem hivatalosan a rendőrség sem cáfolta lapunknak.

Az okok a legkülönbözőbbek. Vannak, akik ittasságuk miatt menekülnek vagy éppen korábban drogoztak és tartanak attól, hogy a szer esetleg még kimutatható a szervezetükben. Gyakori, hogy az autósok gyanítják, a közelben gyorshajtásért bemérhették őket, vagy más szabálysértést követtek el, s ha a bírságot már nem is tudják elkerülni, a büntetőpontokat szeretnék megúszni.

Nagy számban lehetnek, vannak is a menekülők között olyanok is, akiknek korábbi szabálysértéseik miatt vonták be a jogosítványukat, esetleg soha nem is volt nekik, de ők ennek ellenére vezetnek, ami 2021. május 14. óta bűncselekmény. Attól függően, hogy szabálysértési vagy büntetőeljárásban vették-e el a jogosítványát, akár három év börtön is kiszabható érte.

Találkoztak már a járőrök olyan autóssal is, aki azért menekült, mert sejteni vélte, hogy a rendőrök az autója nem megfelelő műszaki állapota miatt akarnak kérdéseket feltenni neki. El lehet képzelni milyen lehetett az az autó, amelyet a járőrök – mint utóbb kiderült, jogosan – menetből közlekedésre alkalmatlannak ítéltek. Jó ideje lejárt a forgalmija, és esélytelennek tűnt, hogy egy alapos felújítás nélkül újra forgalmit kapjon.

Az viszonylag ritkán, jobbára csak a sokszoros visszaeső országúti garázdák és más bűnelkövetőkkel, valamint az embercsempészekkel fordul elő, hogy a menekülésük érdekében szándékosan nekihajtanak egy rendőrautónak, veszélyeztetve ezzel a bennülő rendőrök és saját életüket, esetleg még a vétlen arra járókét is. Azonban az ilyen esetek száma is nőni látszik.

Önmagában nem megállni a rendőr megállásra utasító jelzésének a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül, ami szabálysértés és pénzbüntetéssel sújtható. A bírság összege tág határok között mozoghat, attól függően, hogy az elkövető milyen körülmények között hagyta figyelmen kívül rendőr jelzését, mit tett előtte, hogyan menekült el, és hasonlók. A végösszeg akár 150 ezer forint is lehet, és akkor még mindig csak a szabálysértési kategóriában mozgunk.

Megváltozik a helyzet, és értelemszerűen a járművezető tettének a jogi megítélése is, ha a rendőr jelzésére meg nem álló jármű vezetője üldözősdit játszik a járőrökkel. Könnyen közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak lehet a vége, amiért már akár éveket is lehet kapni, főleg, ha balesetet okoz a menekülő jármű, és még akkor sem áll meg segíteni, mint azt a miskolci ámokfutó is tette. Márpedig a törvény szigorúbb büntetés kiszabását engedi a bíróságnak akkor, ha valaki az általa okozott baleset sértettjeinek nem segít, mint akkor, ha vétlen harmadik félként mulasztja el a segítségnyújtást.

Olcsóbb, sokkal olcsóbb megállni. Már csak azért is, mert mindenkit hazavárnak…!

F.Gy.A.