11 dolog, amire nem árt különösen figyelni a hétvégén!

 • Zsúfoltak lesznek az utak és a közösségi közlekedés járművei is a temetők körkényén.
 • Jó, ha tudja, nemcsak gyászolók-megemlékezők látogatnak a temetőkbe Mindenszentekkor.
 • A fokozott rendőri, polgárőri jelenlét ellenére nem árt a szokásosnál is jobban figyelni.

Forgalmi rend változások, zsúfoltság az utakon és a közösségi közlekedés járatain egyaránt, valamint fokozott rendőri és polgárőri jelenlét – egyebek között ezek várnak mindazokra, akik a hétvégén terveznek kilátogatni a temetőkbe elhunyt szeretteik sírjaihoz.

November elseje, Mindenszentek. Vasárnap, de minden bizonnyal már pénteken és szombaton is tömegek indulnak el a sírkertek felé egy-egy koszorúval, csokorral vagy csak egy szál virággal, emlékezni. Lesznek azonban a tömegben olyanok is, akik csak azért menne ki a temetőkbe ezekben a napokban, mert reményeik szerint a tömegben könnyebb lopni.

A rendőrség, a polgárőrség, a temetők biztonsági szolgálatai ilyenkor maximális létszámmal próbálják elejét venni a kisebb nagyobb temetői lopásoknak, a zseblopásoknak a sírkertek felé tartó buszokon és a közlekedési baleseteknek.

Nem lehet azonban minden temetőlátogató mellé rendőrt állítani, ahogy polgárőrt és biztonsági őrt sem. Fontos, hogy a gyász és az emlékezés pillanataiban is mindenki figyeljen az értékeire, ügyeljen maga és mások biztonságára. A rendőrség a police.hu oldalán erre ad tanácsokat.

Kezdjük mindjárt az indulással!

 • Ne úgy induljon el otthonról, hogy egy-két óra alatt letudja a temetőlátogatást. Ezekben a napokban a sokszorosa lesz az autós és a gyalogos forgalom a temetőkhöz vezető utakon az átlagos hétköznapokhoz képest. Főleg vasárnap. Mindenki ennek tudatában tervezze meg a temetőlátogatást és az azt követő esetleges családi programokat, hogy ne kelljen kapkodni, ne kelljen sietni, mert az általában semmi jóra nem vezet.
 • Indulás előtt az interneten nézzen utána milyen forgalomkorlátozások, terelések vannak a meglátogatni kívánt temető környékén. A rendőrség honlapján erről szinte minden megye adott ki hasznos tudnivalók sorát tartalmazó közleményt. Ne vezessen rutinból! És az sem biztos, hogy a GPS minden változást pontosan lekövet, ezért még ott is érdemes fokozottan figyelni mindenkinek, ahol korábban már többször járt, ahol ismerős.
 • A járművel közlekedők (ideértve a bicikliseket is) fokozottan figyeljenek a gyalogosokra. Nem minden temető környékén vannak jól kiépített gyalogjárdák, emiatt a gyalogosok az úttestre kényszerülnek. Sok idős ember lesz köztük, akik lassabban mozognak és a reakcióidejük is hosszabb a többiekénél. Vigyázzanak rájuk!
 • Gondosan zárja be az ajtót, az ablakokat. Gyakran megesik, hogy a betörők a temetőlátogatás idején próbálnak meg bejutni az üresen álló otthonokba. Ne könnyítse meg a dolgukat!
 • Akár gyalog indul a sírkertbe, akár autóval, a kulcsait, a pénztárcáját és az iratait mindig tartsa a belső zsebeiben.
 • A táskáját ne tegye le még rövid időre se olyan helyre, ahol idegenek is könnyen hozzáférhetnek. Tartsa magánál, ha tömegben van, szorítsa magához! A sírkertekben sokan a sírkövön vagy a szerettük nyughelye melletti síron hagyják a táskájukat, amíg csinosítják az emlékhelyet, vízért mennek a közeli csaphoz a friss virágoknak. A tolvajoknak néhány másodperc is elegendő ellopni a táskát, és elszelelni vele.
 • Csak annyi holmit vigyen magával a temetőbe mindenki, amire a megemlékezéskor feltétlenül szüksége lesz. Minden más hagyjon otthon vagy a kocsijában, ott viszont a csomagtartóban. A hátsó ablakban vagy az üléseken hagyott értékek (Figyelem: A bőrkabát és más holmik is annak számítanak!) felhívást jelentenek keringőre a tolvajok számára.
 • Ha autóval nem lehet behajtani a temetőbe, álljon be a kijelölt őrzött parkolóba. Lehetséges, hogy kicsit távolabb van a temető bejáratától, mint az az üres hely, ahova még épp be tudna parkolni, de bűn- és balesetmegelőzési szempontból is nagyobb biztonságban van ott az autója, mint a temetőt övező utcákban.
 • Legyen türelmes. Induljon ki abból, hogy ezt a napot erre szánta, ne is nagyon tervezzen be mást, főleg ne fix időpontban kezdődő programot. Nyugodtan számoljon két-háromszoros menetidővel és sok „idegen autóssal”, akik nem ismerik a környéket, ezért esetleg még annál is lassabban haladnak, mint amennyire a forgalom engedné. Ne dudáljon, és főleg ne kezdjen hirtelen manőverekbe! A nagy forgalom miatt egy nem kellően átgondolt manőver veszélyes lehet Önre és másokra is, ráadásul a fokozott hatósági jelenlét miatt a lebukás esélye is nagyobb, mint máskor.
 • Aki kerékpárral látogat ki a temetőbe, mindig gondosan zárja le a gépét, ha nem akarja, hogy egy tolvaj kerekezzen haza vele. Az oda- és a hazavezető utat pedig úgy tervezze meg, hogy lehetőleg kerülje el a nagy autóforgalmú tővonalakat. Mivel mostanában már egyre korábban sötétedik, gondoskodjon arról, hogy mindig látható legyen – működjön a kerékpár világítása és viseljen láthatósági mellényt, vagy legyenek a ruháján fényvisszaverő elemek.
 • Ha balesetet vagy bűncselekményt lát, hívja a 112-őt és tegyen meg mindent, hogy a történtek miatt ne érje Önt (vagy másokat) még nagyobb kár, ne sérüljenek meg még többen. Amennyiben szükséges részesítse elsősegélyben a rászorulókat – legfőképpen úgy, hogy lehetőségeihez képest tegyen meg mindent a veszélyhelyzet elhárításáért, szükség esetén ehhez segítséget kérhet a mentőszolgálat ÉletMentő applikációján keresztül. [Az életmentő applikáció letölthető innen vagy innen. Töltse le és használja, hogy szükség esetén használhassa!]

F.Gy.A.