30 éves jubileum: az ORFK-OBB által szervezett tradicionális továbbképzések és rendőr-szakmai versenyek

  • Az ORFK-OBB már a megalakulását követő évben, 1993-ban megindította az első rendőr-szakmai rendezvényét, a járőr gépkocsivezetők országos versenyét.
  • A következő két évben már a karos forgalomirányítók és a rendőr motorkerékpárosok is megmérethették magukat.
  • A 2010-ben indult, majd 2011-től országos szintre emelkedett balesethelyszínelő verseny egyike a szakmai hungarikumoknak.
  • A vízirendészeti járőröknek nem csak elméletben, és motorcsónakot vezetve kell bizonyítaniuk. A versenyszámok között a hagyományos evezés is szerepel, hiszen számos élethelyzetben – például árvizes területen – soha nem lehet tudni, mi rejlik a víz szintje alatt.

Az ORFK-OBB munkájának speciális része, hogy évente három-három nap időtartamban szakmai továbbképzéseket szervez a területi (fővárosi, megyei) balesetmegelőzési (fő)előadók, valamint – általában egy hét eltéréssel – a megyei, illetve budapesti közlekedésrendészeti (fő)osztályvezetők részére.

A továbbképzések célja a közlekedésrendészeti és közlekedésbiztonsági munkát érintő új jogi normák megismerése, a szabályok értelmezése, az egységes eljárási és intézkedési gyakorlat kialakítása, a szakmai ismeretek bővítése, az országos és területi szintű rendezvények harmonizálása, valamint a tapasztalatok egymás közötti megosztása.

A közlekedési rendőri állomány szolgálatellátáshoz szükséges ismeretszintjének fejlesztése, a szakmai gyakorlati fogások elmélyítése, a reagáló képesség fokozása, valamint a járműkezelői képesség fejlesztése érdekében az ORFK-OBB különböző rendőr-szakmai versenyeket is szervez. Ezek közé tartozik a balesethelyszínelők, a gépkocsizó és motorkerékpáros járőrök, a karos forgalomirányítók, valamint vízirendészeti járőrök versenye. (Megjegyzés: a szakmai továbbképzések és versenyek 2020-ban és 2021-ben a COVID-19 járvány miatt elmaradtak).

Az első alkalommal 1993-ban meghirdetett Országos Járőr-gépkocsivezető verseny, az 1994-ben indított Országos Karos forgalomirányító Verseny, valamint az 1995-ben kezdődő Országos Rendőr-motorkerékpáros Verseny 2011-ig önálló rendezvények voltak, melyeket minden évben egymástól függetlenül szerveztek az érintett személyi állomány részére. 2011-ben azonban változás történt, a három szakmai vetélkedőt célszerűségi okból összevonták, és azóta egyetlen rendezvény, az Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Verseny keretében bonyolítják le.

Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Verseny

Az Országos Szakmai Közlekedésrendészeti kifejezetten a rendőrség közlekedésrendészeti szolgálati ágának hivatásos állományú tagjait érinti. Minden évben rendőrök százai jelentkeznek az egyéni és csapatszintű megmérettetésre, mely során elméletben és gyakorlatban is bizonyítaniuk kell. A szolgálat-ellátási képesség, valamint az intézkedési kultúra fejlesztése mellett az egyéni élményszerzés, valamint az emberi és szakmai kapcsolatok elmélyítése tovább növelik a vetélkedő értékét. Az országos döntőt helyi és területi rendezvények előzik meg. Az országos döntőn a megyei (budapesti) versenyen legjobb helyezést rendőrök vehetnek részt.

A közlekedésrendészeti szakmai döntő két részből áll. Az elméleti versenyre a megnyitót követően az első napon kerül sor, ahol a résztvevők szakmai és KRESZ ismeretből vizsgáznak (a tesztlap kitöltésére legfeljebb 60 perc áll rendelkezésre). A gyakorlati és ügyességi versenyszámokra másnap kerül sor, amikor a területi rendőri szervek legeredményesebb motorkerékpáros és gépkocsizó járőrei, valamint karos forgalomirányító rendőrei mérik össze tudásukat, utóbbiak „éles” forgalmi viszonyok mellett, a közlekedők és érdeklődők nyilvánossága előtt.

Országos Balesethelyszínelő verseny

A baleseti helyszínelők országos szintű megmérettetése „szakmai hungarikumnak” számít, hiszen más országban megtartott hasonló közlekedésrendészeti vetélkedőről nincs tudomásunk. A balesethelyszínelő járőrök vetélkedése tizenkét éves múltra tekint vissza. Első alkalommal 2010-ben a Pest megyei Rendőr-főkapitányság szervezett ilyen szakmai versenyt, akkor még régiós szinten (a rendezvényen három megye rendőrei vettek részt: a Pest megyei, a Bács-Kiskun megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei balesethelyszínelők). A rendezvény sikerére tekintettel egy évvel később az ORFK-OBB a versenyt már országos szinten hirdette meg, és állandó programjai sorában azóta is napirenden tartja.

A versenyre kizárólag azok a rendőrök jelentkezhetnek, akik munkájuk során balesethelyszínelői feladatokat látnak el. A háromnapos rendezvényre az ország 19 megyéjéből és a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományából nevezhetnek 2-2 fős csapatok. A résztvevőknek rendőr-szakmai, KRESZ, műszaki és járművezetési ismereteikről, vezetéstechnikai rutinjukról, valamint balesethelyszínelő gyakorlati tudásukról kell számot adniuk (utóbbiról az „éles” helyzeteknek megfelelő módon, berendezett baleseti helyszíneken). A verseny rendkívül magas szintű megmérettetést jelent a balesethelyszínelést végző rendőrök számára, az értékelést nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberekből álló zsűri végzi.   A verseny további célja hozzájárulás egy hosszabb távon mérhető minőségi fejlődéshez, az igazságszolgáltatás hatékonyabb működése, állampolgárok jogbiztonságának szavatolása, a közúti balesetek következtében létrejött erkölcsi- és anyagi érdeksérelmek jogvitáinak tisztázhatósága érdekében.

Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrverseny

Húsz éves múltra tekint vissza a vízirendészeti járőrök országos megmérettetése, melyet minden évben más helyszínen (Balatonon, Velencei-tavon, Dunán, Tiszán stb.) rendeznek meg.  A rendezvény az ORFK-OBB tradicionális szakmai eseményeinek sorát gyarapítja, és nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számít. A versenyeken hazánk három vízirendészeti rendőrkapitánysága (Tiszai, Dunai és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság) általában három-három csapatot indít, de a „specialisták” mellett a nagyobb vízfelülettel rendelkező területi szervek (Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Békés Megyei Rendőr-főkapitányságok stb.) vízirendészeti járőrei is jelentkezhetnek.

2022-ben, az ORFK-OBB jubileumi évében a XIX. Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrversenynek Nyíregyháza biztosított helyszínt, ahol 16 csapat versenyzett. A résztvevők látványos gyakorlati számokban mérték össze tudásukat a sóstói csónakázótavon. A feladatok sorában a klasszikus evezés is szerepelt, mely a vízirendészeti munkában gyakori. Nem azért, mert a szolgálat nem rendelkezik megfelelő technikával, hanem más, praktikus okokból (például az árvizes területeken a járőrök nem használhatják a motort, mert nem tudható, mi rejlik a víz szinte alatt). A gyakorlati feladatot teljesítőket a parton várta a bizottság, melynek tagjai előtt szóbeli vizsgát kellett tenni, a kihúzott szakmai kérdésre kellett a legjobb tudásuk szerint választ adniuk. A döntőn az egyéni és a csapat teljesítményeket egyaránt értékelték.

G.I.