30 éves ORFK-OBB jubileum: a gyermekek és fiatalok részére szervezett legfontosabb versenyek és rendezvények

  • A felmenő rendszerű országos közlekedésbiztonsági vetélkedők szervezése a kezdetektől fogva az ORFK-OBB munkájának szerves részét képezi;
  • Ezeknek a rendezvényeknek a túlnyomó többsége a gyermekek és a fiatalok biztonságos közlekedésre nevelését tűzte ki céljaként;
  • A gyermek rajzpályázat a „legkisebb közlekedők” országos szintű megmérettetése, míg a Kerékpáros Iskola Kupa ötlete még az OKBT-s időkből származik.
  • Az eltelt időszakban diákok ezrei vehettek részt a nyári táborokban, míg a középiskolások vetélkedőjét, a nagy népszerűségnek örvendő „KKK”-t hiánypótlásként indították meg a 2004. évben;
  • A „Ki a mester két keréken” nyertesei hazánkat is képviselhetik az FIA Európai Közlekedésbiztonsági Verseny nemzetközi döntőjében;

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) 1992. novemberi megalakulása óta részt vesz a gyermekek és fiatalok közlekedésre nevelésében, mely keretében – egyéb tevékenységi formák mellett – tradicionálissá vált felmenő rendszerű országos gyermek- és ifjúsági vetélkedőket, valamint táborokat szervez. Cikkünkben ezeket a rendezvényeket foglaltuk össze. (Megjegyzés: a rendezvények – egy kivétellel – 2020-ban és 2021-ben a COVID-19 járvány miatt maradtak el).

„Biztonságos közlekedés gyermekszemmel”

Az ORFK-OBB a megalakulását követő évtől, 1993-tól kezdve minden évben három kategóriában (óvodás, általános iskola alsó, valamint felső tagozatos kategóriában) meghirdette a „Biztonságos közlekedésbiztonság gyermekszemmel” című rajzpályázatot.

A versenykiírás szerint az alkotások tetszőleges technikával készülhetnek A/4-es és A/3-as méretben, amelyeket a pályázók a területi (fővárosi, megyei) baleset­megelőzési bizottságoknak küldenek meg. Évente mintegy 10 000–16 000 gyermekrajz érkezik a területi szervekhez. A megyei értékelés után a legjobb rajzokat kiállításon mutatják be, majd kategóriánként a legjobb 5-5 rajzot az országos döntőre küldik meg.

Az ORFK-OBB részére megküldött 100 alkotást közlekedési szakemberekből, rendőrökből, tanárokból, művészekből álló zsűri bírálja el. Korcsoportok szerint az első öt helyezett alkotás készítőit és különdíjas alkotókat jutalmazzák.

A „Biztonságos közlekedés gyermekszemmel” rajzpályázat nyilvános díjátadó ünnepségét minden évben ünnepélyes keretek között tartják (helyszínek voltak pl.: Fővárosi Nagycirkusz, Állatkert, Vasúttörténeti Park, ORFK épülete stb.), a gyermekek, a megyei kísérők, pedagógusok, szülők és a sajtó jelenlétében. A „műalkotásokból” kiállítás is készül. A legjobban sikerült rajzokat az ORFK-OBB közlekedésbiztonsági kiadványaiban, valamint preventív tevékenységében egyaránt felhasználja.

„Kerékpáros Iskola Kupa”

A felmenő rendszerű vetélkedő-sorozat gyökerei még az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács (OKBT) idejére nyúlnak vissza (az OKBT a 70-es évek közepétől egy nemzetközi szervezet által meghirdetett versenyhez csatlakozva indította meg a Nemzetközi Kerékpáros Iskola Kupát, az NKIK-t.) Az ORFK-OBB a régi, méltán sikeres rendezvényt felkarolva, a hagyományt 1993-tól tovább folytatva a Kerékpáros Iskola Kupát (röviden: KIK-et) kiemelt versenyként hirdeti meg az általános iskolák felső tagozatosai, ezen belül a hetedik és a nyolcadik osztályosok részére. A területi selejtezőket követően rendezik meg az országos döntőt, melynek minden évben az ország más nagyvárosa ad otthont. A döntőn valamennyi megye 2 fős csapattal (1 fiú és egy lány versenyzővel) képviselteti magát. Az elméleti verseny KRESZ-tesztlap kitöltésből, a gyakorlati versenyszám ügyességi és szabályossági feladatokból állt.

Az ügyességi pályákon bonyolult elemek (rázópad, lengőkapu, szlalom, szűkített bóják, nyolcas, körforgó, ferdepalló, homokpad, hosszú lécek, sarokfordítók, és egyedi feladatok) teszik próbára a versenyzőket. A szabályossági feladatokat általában KRESZ-parkokban, illetve a közúti forgalomban hajtják végre. Az összesített pontszámok döntik el a győztesek sorrendjét. 2022-ben a XVIII. Kerékpáros Iskola Kupa verseny országos döntőjét Bács-Kiskun megyében tartották meg.

„Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa”

Hiánypótlásként indította meg 2004-ben az ORFK-OBB a „Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa” megnevezésű vetélkedőt, hiszen korábban középiskolások részére országos szintű, elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt tartalmazó megmérettetést még nem szerveztek. A nagy népszerűségnek örvendő „KKK” vetélkedők jól demonstrálják, hogy az ORFK-OBB nem állt meg a 14 éves korosztálynál a közlekedésre nevelési munkában, és a közlekedési ismeretek átadását, a jogkövető közlekedői magatartás kialakítását, valamint a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen járműkezelési szint fejlesztését a középiskolások körében is folytatja.

A „Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa” vetélkedőn a hagyományoknak megfelelően az háromfős csapatok (egy kerékpáros, egy segédmotoros kerékpáros és egy személygépkocsi-vezető) vetélkednek elméleti és gyakorlati versenyszámokban. Minden versenyző a járműkategóriájának megfelelő elméleti, ügyességi és közúti forgalmi feladatokat hajt végre.

Eredményt egyéni és csapatszinten, valamint lány és fiú kategóriákban hirdetnek. 2022-ben a vetélkedő lebonyolítási jogát a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága nyerte el, a helyszínek Balatonalmádi és Veszprém voltak.

„Életé az elsőbbség!” nyári közlekedésbiztonsági tábor

A gyermekek nyár elején történő táboroztatása, részükre közlekedésbiztonsági ismeretek átadása, valamint egyéb programok szervezése már az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács programjai sorában is szerepelt. A népszerű és bevált gyakorlatot követve az ORFK-OBB első alkalommal 1995-ben szervezett nyári közlekedésbiztonsági szaktábort, mely évekig az „Életé az elsőbbség!” megnevezést kapta (az ezredfordulót követő években a rendezvény neve „Közlekedésbiztonsági Nyári Tábor”-ra változott).

A tábor tartalmas közlekedési, kulturális és szabadidős programokat kínált azoknak a felső tagozatos általános iskolás fiataloknak, akik a tanév folyamán a közlekedésbiztonsági versenyeken eredményesen szerepeltek. A táborba a fővárosból és az ország valamennyi megyéjéből érkeztek gyerekek (általában 8-8 fő), így mintegy 160 fia­tal vehetett részt egy-egy évi rendezvényen, a kísérőikkel, pedagógusokkal és balesetmegelőzési előadókkal együtt.

A közúti közlekedés – s azon belül különösen a kerékpáros közlekedés – szabályainak mélyebb megismerése mellett a fiatalok megismerkedhettek a rendőrség és más társszervek munkájával, s a számos szabadidős tevékenység keretében kerékpáros túrán is részt vettek.

Az előzőek mellett a tábor megrendezésének kiemelt célja volt, hogy az azonos érdeklődésű diákokat közelebb hozza egymáshoz, felismertesse velük a közlekedési ismeretek elsajátításának és gyakorlati hasznosításának fontosságát, továbbá fejlessze a veszélyérzékelő és elhárító képességet – mindezt életkorhoz igazodó módszerek segítségével. A tábort országos szinten utoljára 2013-ban szervezték meg (jelenleg egyes megyék viszik tovább ezt a hagyományt), idén azonban az újra felmerült az országos szintű továbbfolytatás igénye.

„Ki a mester két keréken?”

A Magyar Autóklub több évtizede szervezi és folyamatosan a napirendjén tartja a 10-12 éves általános iskolai tanulók kerékpáros vetélkedőjét, a „Ki a mester két keréken?” versenyt. A rendezvény népszerűségének és hatékonyságának növelése érdekében 2010-től a szervezési és végrehajtási munkálatokban az ORFK-OBB is részt vesz, bevonva országos hálózatát, a fővárosi, valamint a megyei balesetmegelőzési bizottságokat. Így volt ez 2022-ben is, amikor a Heves megyei országos döntőt az ORFK-OBB a Heves megyei MBB-vel és a Magyar Autóklubbal közösen szervezte meg. A verseny célja, hogy a kerékpározó gyerekek felkészülten, alapos elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában vegyenek részt a közúti közlekedésben. Így érhető el, hogy biztonságban legyenek az utakon, elkerüljék a balesetveszélyes helyzeteket, és csökkenjen az őket érintő balesetek száma.

A vetélkedő felmenő rendszerű, KRESZ elméleti, valamint kerékpáros ügyességi feladatokból áll. A területi döntőn a legjobb egyéni teljesítményt nyújtó 3 lány és 3 fiú szerzi meg a jogosultságot az országos döntőn való részvételre. Az egyéni értékelések mellett a legjobban teljesítő megyék csapatai is díjazásra kerülnek. Az országos döntőn első két helyezést elért lányokat és fiúkat az a megtiszteltetés is éri, hogy ők képviselheti hazánkat a Magyar Autóklub színeiben az FIA Európai Közlekedésbiztonsági Verseny nemzetközi döntőjében.

G.I.