30 métert autózott az autója alá szorult kislánnyal

  • Elsőbbséget kellett volna adni a főúton kerékpározó gyereknek, ő azonban a fék helyett a gázra lépett.
  • A 13 éves kislány már hiába fékezett. Kerékpárja felborult, ő maga pedig a részeg gázoló autója alá szorult.
  • A sofőr segítségnyújtás helyett elmenekült a helyszínről, pechére egyenesen a közelben járőröző rendőrök karjaiba rohant.

A kép illusztráció.

Egy részeg sofőr autójával elgázolt egy kerékpárost. Eddig szokványos a történet. Azonban az előzmények miatt, de még inkább azért, ami a gázolás után történt, már korántsem az.

A Kecskeméti Járási Ügyészség a napokban emelt vádat egy férfi ellen, aki még 2019. decemberében okozott a körülményekhez képest szerencsés kimenetelűnek mondható balesetet. A 13 éves lány, akit elgázolt a fején és testszerte több, nyolc napon túl gyógyuló csonttöréses és zúzódásos sérülést szenvedett. Szerencsére valamennyi sérülése maradandó fogyatékosság nélkül gyógyul.

Vádiratában az ügyészség egyértelműen leszögezte: Ittassága miatt az adott pillanatban a vádlott nem volt vezetésre alkalmas állapotban! Ő mégis vezetett – és mint az már közvetlenül a gázolás után kiderült –, már nem ez volt az első ittas vezetése, amin rajtakapták. Ám a korábbival ellentétben ennek súlyos következményei lettek. Nem sokon múlt a tragikus végkifejlet.

Történt ugyanis, hogy a részeg sofőr Kiskunhalason egy jól megvilágított kereszteződésben a nedves úton autózva nem adta meg az elsőbbsége a védett úton szabályosan kerékpározó 13 éves lánynak.

Meg kellett volna állnia a sofőrnek a kereszteződés előtt és megvárni, amíg a balról közeledő kerékpáros elhalad előtt. Ő azonban – az ügyészség vádirata szerint – még csak nem is lassított, sőt, a gépkocsi gyorsuló tempóval hajtott át a kereszteződésen.

A 13 éves biciklis lány – a szabálytalan sofőrrel ellentétben – erős fékezéssel megpróbálta elkerülni a balesetet, de nem sikerült neki. Elesett és szerencsétlenségére az autó alá került.

A gázoló mintegy 30 méteren keresztül vonszolta a lány testét az autója alatt, mire a sofőr felfogta, hogy mit tett (vagy legalábbis észlelte, hogy valaki van az autója alatt). Megállt és kiszállt az autójából, ám ahelyett, hogy a kocsi alá szorult kislányon segített volna, megpróbált elmenekülni.

Hiába igyekezett elfutni, épp a közelben járőröztek a rendőrök, akik percekkel a baleset után elfogták, megbilincselték és őrizetbe vették. Ugyanazok a rendőrök szabadították ki a súlyosan sérült kislányt is az autó alól néhány járókelő segítségével.

A gázoló részeg sofőrt később a bíróság letartóztatta.

Az ittas sofőrről azonnal kiderült azonban, hogy nem véletlen próbált meg autóját hátrahagyva elmenekülni a helyszínről. Akkor már folyt ellene egy eljárás, miután pár hónappal a kislány elgázolása előtt, 2019. augusztusában ittasan és nyugtató hatása alatt vezetett, amikor a rendőrök ellenőrizték.

A jelenleg más bűnügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését töltő

vádlottat a járási ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas járművezetés bűntettén kívül minősített segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével és ittas járművezetés vétségével is vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön, valamint közügyektől és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben.

Az ügyben a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

F.Gy.A.