3D hologram: új dimenzió a sofőrök tájékoztatásában

  • Az új fedélzeti eszköz a Head Up Display (HUD) kiterjesztése, amely azonban rálát a takarásban lévő tárgyakra is.
  • A technológia a kivetített hologramokat a tárgyak tényleges méretéhez és távolságához igazítja.
  • A holográfia jobb láthatóságot kínálva forradalmasíthatja az utakon való navigálást.

A háromdimenziós térábrázolás, a már-már filmszerűen élethű részletek az otthoni e-játékok képernyőiről beköltöznek a gépjárművek szélvédőinek belső felületére. A szélvédőn túli látványra – a valóságra – ráépül a virtuális látványvilág, amely láthatóvá teszi az adott nézőpontból éppen nem látható tereptárgyakat, közlekedőket, valamint a többlet információkat, amelyek a navigációból származnak.

Mindez már nem egyszerűen vizuális vagy technológiai vívmány, hanem a közlekedésbiztonságot magasabb szintre emelő szolgáltatás. A Cambridge-i, Oxfordi Egyetem és a University College London kutatói innovatív áttörésként valódi csúcstechnológiás megoldást fejlesztettek ki – tette közzé a Medriva.com. A 3D holografikus vetítési technológiát alkalmazó rendszer hatékonyan „átlát” a tárgyakon, és valós időben vetíti az útakadályok holografikus ábrázolását a vezető látóterébe. Az úttörő technológiát azért fejlesztették, hogy segítse a járművezetők út közbeni navigálását, fontos információkat biztosítva a lehetséges veszélyekről, miközben rajta tartja a vezető figyelmét az úton.

A technológia a 3D lézerszkennelés és a LiDAR (Light Detection and Ranging) adatok kombinálásával átfogó 3D-s környezeti ábrázolást hoz létre. A kutatók egy konkrét helyszínen tesztelték a rendszert, és részletes 3D-s ábrázolást készítettek a forgalmas londoni utcáról. A technológia a kivetített hologramokat a valós tárgyak tényleges méretéhez és távolságához igazítja, így pontos képet ad a potenciális veszélyekről, amelyek a vezető számára az adott pillanatban nem láthatók. A potenciális veszélyek nagy felbontású, háromdimenziós hologramjait közvetlenül a vezető látóterébe vetítve a rendszer lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban reagáljanak a lehetséges veszélyekre. A rendszer kibővített Head Up Display-ként (HUD) szolgál, 360 fokos rálátást biztosítva a környezetre, ezáltal jelentősen csökkentve a balesetek kockázatát.

Míg a holográfia sci-fi fogalomnak tűnhet, gyakorlati alkalmazásai, különösen a közlekedésbiztonság területén, egyre nyilvánvalóbbá válnak. A jobb láthatóságot és fejlett biztonsági intézkedéseket kínálva a holografikus vetítési technológia forradalmasíthatja az utakon való navigálást. Ezen kívül a kutatók a legnagyobb online térképszolgáltatóval kötött együttműködése ígéretes jövőt jelez a technológiának.

N.V.