90 nap nem elég! Nem viccelnek!

  • Két ügyben korábban eltiltották a vezetéstől, de a 30 éves férfit ez nem érdekelte.
  • Gyorsított eljárásban 90 nap elzárást kapott, amit az ügyészség megfellebbezett.
  • Túl sokan vezettek miközben jogerősen eltiltották őket a vezetéstől, ezért a szigor.

Bár a törvény hatályba lépése után megjelent pár ügyészségi közleményből még akár arra is következtethetett az olvasó, hogy nem eszik olyan forrón a kását, nem fogja az ügyészség – legalábbis egy ideig még – rács mögé küldeni azokat, akik eltiltás hatálya alatt vezettek valamilyen gépjárművet, a valóság mást mutat. Úgy tűnik az ügyészség nem tréfál! Komolyan veszik az új törvényt, és tényleg rács mögé küldik azokat, akik fittyet hánynak a jogerős eltiltásra.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a napokban gyorsított eljárásban állított bíróság elé egy 30 éves férfit, aki május végén rövid időn belül három alkalommal is elkaptak autóvezetés közben Budapesten. Annak ellenére vezetett, hogy korábbi két szabálysértési ügye miatt eltiltották a gépjárművezetéstől!

A gyorsított eljárásban a bíróság három rendbeli eltiltás hatálya alatti járművezetés vétségében ki is mondta a férfi bűnösségét és ezért őt 90 napi elzárásra ítélte, továbbá két évre a gépjárművezetéstől is eltiltotta. A vádlott és védője enyhítésért, az ügyészség végrehajtandó fogházbüntetés és hosszabb időre szóló járművezetésről eltiltás érdekében fellebbezett, így az ítélet nem jogerős

Emlékeztetőül: A parlament döntése értelmében május 14. óta bűncselekmény a vezetés járművezetéstől eltiltás hatálya alatt. Aznap lépett ugyanis hatályba az a Btk. módosítás, amely kimondja: Vétséget követ el, amiért egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet. (Akit tehát az személygépkocsi-vezetéstől tiltottak el, motort még vezethet, vagy akár kamiont is, és fordítva, de személygépkocsit nem.)

A fenti szabály azonban csak az olyan esetekre vonatkozik, amikor szabálysértési eljárásban tiltották el a sofőrt a gépjárművezetéstől. Mert, amennyiben az eltiltást büntetőeljárás keretében a bíróság rendelte el, az eltiltás hatálya alatti járművezetés már bűncselekmény minősített esete valósul meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A jogalkotó (és a közlekedési ügyekben eljáró hatóságok) annak a széles körben elterjedt gyakorlatnak kívánt véget vetni a büntetőjog (és a joggyakorlat) szigorításával, miszerint „nem a jogosítvány vezeti az autót, ezért nem is kell azzal foglalkozni, hogy van-e vezetői engedélye a sofőrnek, vagy nincs, mert elvették, esetleg soha nem is volt”.

A hivatkozott Btk. módosítás előtt (és azért még azóta is) sokan vezettek engedély nélkül autót úgy, hogy előzőleg a hatóságok súlyos baleset okozásáért, vagy ami még ennél is gyakoribb volt, ittas vezetésért bevonták a vezetői engedélyüket. Volt olyan sofőr, aki ellen egymás után négy eljárás  is folyt ittas vezetésért és gyorshajtásért, és háromban már eltiltották a vezetéstől, amikor a negyediket elrendelték. Ő akkor még megúszta pénzbírsággal – a korábbi jogszabályok ugyanis ennél súlyosabb szankció kiszabását nem tették lehetővé az eltiltás hatálya alatt vezetőkre.

Részben az ilyen esetek miatt változott a jogszabály. Már a jogalkotó sem nézhette tétlenül ugyanis, hogy némelyek (és sajnos nem is kevesen) jogerős szabálysértési határozatokat és bírósági ítéleteket semmibe véve közlekedjenek (és jellemzően nem is a legszabályosabban!) jogosítvány nélkül, csak azért, mert ők, ha lebuknak, gond nélkül ki tudják fizetni az ezért járó büntetést.

És amúgy sem jó az, ha egyesek következmények nélkül vagy enyhe büntetéssel megúszhatják azt, hogy gúnyt űznek a hatóságokból és semmibe veszik azok döntéseit.

Az ügyészség e tekintetben nem kíván kétséget hagyni afelől, hogy nem tekinti bocsánatos bűnnek, ha valaki csak azért is a volánhoz ül, amikor egyszer már, valamilyen szabálysértés miatt elvették a jogosítványát. Erre utal a mostani ügyben bejelentett fellebbezés is. Amennyiben a másodfokú bíróság helyt az ügyészi indítványnak, a 30 éves férfinak nagy valószínűséggel jóval több mint 90 napot kell majd rács mögött töltenie egy büntetés-végrehajtási intézetben. Ahol majd érvényt is tudnak szerezni a rá régebben és a most kiszabott járművezetéstől eltiltásnak is.

F.Gy.A.