A biztos lebukás receptje!

  • Tudja, hogy mire készül a húsvéti hosszú hétvégén a rendőrség országszerte?
  • Tudja, hogy Ön dönt, beül-e annak az autójába, akivel előtte együtt ivott?

Elárulta a rendőrség a Közlekedésbiztonságnak hogyan buktathatják le magukat a legbiztosabban azok a sofőrök, akik „csak egy kortyocskát” is isznak majd a húsvéti ünnepek alatt. Amire készülnek magától értetődőnek tűnhet azok számára, akik folyamatosan nyomon követik a közlekedésbiztonság és a közlekedési balesetek következményeinek enyhítése érdekében tett hatósági erőfeszítéseket, mégis okozhatnak meglepetést.

Húsvét közeledtével mind gyakrabban kell közúti ellenőrzésre számítani az utakon. Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Balesetmegelőzési Osztályának vezetője, az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára lapunknak elmondta, az idén nagypéntek reggeltől húsvét hétfőig tart a fokozott ellenőrzés. De az idén nemcsak az ittas sofőrök kiszűrésére koncentrál a rendőrség.

Sőt, jó tudni, hogy a vármegyei rendőr-főkapitányságok ott, ahol a helyi sajátosságok alapján indokoltnak tartják, az úgynevezett „másnapos ittasok” (akik előző nap annyit ittak, hogy a szervezetükben még másnap délelőtt is kimutatható az alkohol) kiszűrésére kedden is folytathatják az ellenőrzéseket. Aki tehát hétfőn kissé többet ivott a szokásosnál, gondolja meg, hogy másnap volánhoz ül-e!

Évekkel ezelőtt a rendőrség egy tőle szokatlan kísérletbe fogott. Úgy döntött, „nem rendelnek el országos ittasság-ellenőrző akciót a húsvéti időszakra”. Azt mondták akkor, bíznak az emberek józan belátásában és abban, hogy felelősen gondolkodnak és nem ülnek ittasan a volán mögé.

Csalódniuk kellett.

Később – részben a fennemlített kísérlet kudarca miatt – úgy módosították a húsvét előtti bejelentéseket, hogy „országos akció nem lesz, de a megyei főkapitányságok saját hatáskörben döntenek arról tartanak-e célzott ellenőrzéseket, s ha igen hol és mikor.” Ez a gyakorlat azóta is. Mostanáig.

Az idén változik a gyakorlat.

„A rendőrség húsvétkor ismét szakít a korábbi gyakorlatával, és a fokozott húsvéti közúti ellenőrzések keretében az idén először nemcsak az ittas vezetők kiszűrésére koncentrál, hanem a biztonsági eszközök, elsődlegesen a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használatának ellenőrzésére is kiemelt hangsúlyt helyez. Folyamatosan jelen lesznek az utakon az ünnepek alatt és ahol szükséges lesz, segítik a folyamatos közlekedést – lakott területeken éppúgy, mint azokon kívül, vagy éppen az autópályákon”, mondta Berzai.

A húsvét (nemcsak nálunk) a nagy népvándorlás időszaka. Családok ezrei indulnak rokonlátogatóba vagy éppen wellness programokra a hosszú hétvégén a határokon belül és azokon túl egyaránt. Az ünnep miatt várhatóan jelentősen megnő a határforgalom is, és nagyobb lesz a forgalom az átkelőkhöz vezető utakon is.

Berzai alezredes elmondta, hogy az elmúlt hónapokban végrehajtott két nagy, országos akció tapasztalatai megerősítették a múlt év végén az ORFK-OBB megbízásából végzett kutatás megállapítását, miszerint Magyarországon rendkívül alacsony, ráadásul az utóbbi évben még csökkent is az övhasználati hajlandóság.

Ezért döntöttek úgy, hogy az ittasság ellenőrzése mellett az idén kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági rendszerek előírt használatának a betartatására.

Természetesen a szondáztatás nem marad majd el azokban az esetekben sem, amikor azért állítanak meg valakit a rendőrök, mert nem volt bekapcsolva a biztonsági öve vagy a gyermeke védtelenül (azaz nem gyermekbiztonsági rendszerben) utazott.

Ez amúgy nem újdonság, jó ideje a rendőri intézkedések automatikus velejárója a szondáztatás, bármiért is állít meg valakit a rendőrség az utakon.

Hazánkban 45 éve kötelező a biztonsági öv használata. Mert az öv életet menthet. Számos közúti tragédia bizonyította már, tévednek, akik azzal áltatják magukat, hogy elég erősek ahhoz, hogy nem repülnek ki a kocsiból egy karambol során. Ahogy azok is tévednek, akik fennen hirdetik: jobb kirepülni a kocsiból, mint a roncsok közé szorulni.

Nyugat-Magyarország Budapest és Pest megye Kelet-Magyarország (Az ország Dunától keletre eső megyéi)
Sofőr 91,0 87,5 87,5
Utas az első ülésen 90,3 86,1 85,7
Utas a hátsó ülésen 71,2 52,8 47,9

Biztonsági öv helyes használatának aránya 2022-ben. Forrás: ORFK

Ahhoz, hogy hazánk teljesíteni tudja azon vállalását, miszerint 2030-ra a 2019-es szint felére csökkenti a közúti közlekedési balesetekben elhunytak számát, és általában a súlyos sérültekét is csökkenti, elengedhetetlen az övhasználati fegyelem javítása. Mert az csökkentheti a balesetek kimenetelének (következményeinek) a súlyosságát.

„A gyermekbiztonsági rendszerek helyes használati arányszámai azonban még az övhasználaténál is rosszabb képet mutatnak, és messze elmaradnak még a közvéleménykutatások szerint a közlekedők által indokoltnak tartottól is. 2022-ben belterületen 56,9, külterületen 63,2; autópályán 65,5 százalék volt”, mutatott rá az akciót bejelentő közleményében az ORFK.

Az elmúlt öt évben Magyarország útjain történt halálos és súlyos kimenetelű közúti közlekedési balesetek elemzése azt mutatja, hogy a gépjárművezetők körében 4,2-ször, a jobb elsőn 3,6-szor, míg a hátsó üléseken viszont 7,9-szer nagyobb a valószínűsége, hogy az ott a biztonsági övét nem használva utazó meghal egy balesetben, mint az övhasználók esetében!

Mindezekre, illetve az ünnepekre tekintettel a rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét és azokét is, akik vendégeket várnak:

  • Húsvétkor se fogyasszon alkoholt, aki gépjárművet vezet!
  • Senki ne kínáljon szeszesitallal olyan vendéget (rokont, barátot, közeli vagy távoli ismerőst, akiről tudják, hogy autóval érkezett és még vezetni fog a nap folyamán, még akkor se, ha az illető biztos abban, hogy neki egy pohárkával nem árthat meg!
  • Akár ivott (akár csak egy icipici kortyocskát is) szeszesitalt valaki, akár nem, kösse be magát, mert különben szinte biztos, hogy az első közúti ellenőrzésen kiállítják és akkor meg is szondáztatják.
  • Mindenki döntse el, hogy beül-e egy olyan rokon, barát, ismerős (azaz sofőr) mellé egy autóba, akivel előzőleg együtt koccintottak, akiről tudja, hogy bármilyen csekély mértékben is, de ittas.
  • Ne csak arra gondoljanak és ne csak azért kössék be magukat, mert – attól függően, hogy lakott területen, azon kívül vagy autópályán buknak le az övhasználat elmulasztásáért – 10-15-20 ezer forintot is spórolhatnak, hanem azért is,

…mert mindenkit hazavárnak!

F.Gy.A.