A fiúk később kapjanak jogosítványt?

  • Statisztikák támasztják alá, hogy a fiatal férfiak több balesetet okoznak, mint a nők.
  • Százezer, 17-25 éves emberből csak 5 nő, ám 16 férfi halt meg a közutakon.
  • Ausztráliában egyre többen követelik a negatív nemi diszkrimináció bevezetését.

A kép illusztráció.

A közvéleményt felkavaró baleset történt a minap Ausztrália dél-keleti részén: a Sidney agglomerációjában lévő Buxtonban öt, 14 és 16 év közötti fiatal halt meg. A 18 éves sofőr ellen, aki az egyedüli túlélő volt, ötrendbeli, halálos balesetet okozó vezetés miatt emeltek vádat. A rendőrség nyomozást folytat annak kiderítésére, hogy a jármű miért hagyta el az utat, és miért ütközött olyan erővel egy fának, hogy kettészakadt. A helyszíni alkoholviszgálat során a sofőr negatívnak bizonyult, bár a további vér- és vizeletvizsgálatok eredményei még nem állnak rendelkezésre. A fiatal férfit előzetes letartóztatásba helyezték. A sofőr ideiglenes engedélyét korábban kétszer is felfüggesztették gyorshajtás miatt.

Arról, hogy vajon mi történhetett valójában a gépkocsiban, az épségben maradt mobiltelefon memóriájának a kiolvasása segített. A felvételek azt mutatják, hogy egy órával az ütközés előtt a sofőr vezetés közben egy kézzel tartotta a készüléket, miközben úgymond „szándékosan és agresszíven” kanyarodott. A rendőrség tájékoztatása szerint ekkor még csak két utas tartózkodott a járműben, és azt lehetett hallani, hogy nevetnek és kiabálnak, miközben hangos zene szólt a háttérben.

Magyarul és egymás közt úgy fogalmazhatnánk, hogy kamasz gyerekek ökörködtek, bravúroskodtak, drifteltek egy erős gépkocsival. A sofőr nyilván a haverjainak igyekezett felvágni, azok meg úgy biztatták, mint a szurkolók egy bokszbajnokot.

A mulatság végkimenetelét ismerjük.  Az Ausztrál Közúti Biztonsági Főiskola pedig felszólította Új-Dél-Wales állam kormányát, tiltsa meg, hogy a férfiaknak 21 éves koruk előtt jogosítványt adjanak ki. A testület azzal támasztotta alá javaslatát, hogy Ausztráliában 2007 és 2016 közötti adatok szerint 100 000 emberre számítva átlagosan 5 17-25 éves nő halt meg, míg fiatal férfiak átlaga ennek több mint háromszorosa, 16.

A tesztoszteron túltengés nem csak a déli féltekén ismert jelenség. Nálunk leginkább a motorkerékpárosok baleseti statisztikái árulkodóak, mert hogy a kétkerekűek vezetői között alig találni hölgyet. Ennek ellenére Európában senkinek nem jutna eszébe emelni a jogosítványhoz jutás korhatárát, ellenkezőleg: Németországban azt szeretnék, hogy szülői felügyelettel a kisgimnazisták is volánhoz ülhessenek. A logika ebben az, hogy aki korábban szerez gyakorlatot a közúton, az előbb lesz ügyes, teljes értékű vezető.

Mit kezdjünk akkor a féktelen kamaszokkal, akik időnként azért csinálnak őrültségeket, hogy a kortársaik szemében hősökké váljanak? Félő, hogy egyszerű tiltással nem sokra megyünk. Ha a cikkünk elején ismertetett baleset résztvevőire, kamasz fiatalokra jobban figyeltek volna a szüleik, talán jelen sem lettek volna a végzetes autókázáson.

N.V.