A jövő már jelen van!

  • „Zöld Életre Valók” roadshow közlekedésbiztonságról, elektromobilitásról.
  • Az alternatív meghajtásoktól, az autonóm járműveken át az okos városokig.
  • Hogyan hat az elektromos közlekedés a levegő tisztaságára és az egészségre?

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók átfogó e-mobilitási roadshowján számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehetnek részt a családok országszerte. A rendezvények helyszínei és időpontjai itt érhetők el.

A rendezvénysorozat keretében a szórakoztató edukációs programok mellett szakmai workshopokat is rendeznek, egyebek között olyan aktuális kérdésekről, mint a napjainkban az érdeklődés középpontjában álló téma: „Az akkumulátorok, mint a jövő energetikai rendszerének nélkülözhetetlen elemei”.

A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow a fennemlítetten túl olyan témakörökben végez ismeretterjesztést, mint a hidrogén-technológia alkalmazása a közlekedésben, az energiatárolás problémái és lehetséges megoldása. De sok érdekes és hasznos információhoz juthatnak az érdeklődők elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, a környezetre gyakorolt hatásaikról.

A program debreceni állomása nemcsak a város határában épülő akkumulátorgyár miatt volt különösen érdekes és aktuális. Debrecen joggal büszke arra, hogy élen jár az elektromobilitásban, felkészült a jövő kihívásaira. Közösségi közlekedésében már ma is 12 elektromos meghajtású busz vesz részt, melyeket a HUMDA által koordinált Zöld Busz Program keretében szereztek be. Azonban a város az elektromos buszflotta további bővítését is tervezi.

Debrecen egyetemváros is, és mint azt Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a roadshow-n kiemelte: stratégiai fontosságú terület a mobilitás és a járműipar az egyetem számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy mindkettőt évek óta támogatja az egyetemi szakemberekből és iparági partnerekből álló „Műszaki-informatikai Kabinet”. A visszajelzések alapján igencsak hatékonyan!

A Debreceni Egyetemre a kvalifikált szakemberképzés mellett a technológiai fejlesztések és kutatások terén is számíthatnak a városba érkező járműipari cégek. Az intézmény több karán foglalkoznak mobilitáshoz kapcsolódó kutatásokkal, alapkutatásokkal és konkrét projektekkel egyaránt – az alternatív meghajtási technológiáktól és új típusú akkumulátoroktól az autonóm járműveken át az okos városokig.

Egy önálló Akkumulátor Kutatóintézet létrehozása is szerepel az egyetem középtávú elképzelései között., amely az ipari folyamatok indikátorai alapján tud majd technológiai támogatást nyújtani a gyártóknak – jelentette be a rektor.

A kutatóintézetre fontos feladatok hárulnak a jövőben, tekintettel arra, hogy mint arra Dr. habil. Kun Róbert vegyész, kutató, a Magyar Akkumulátor Szövetség K+F+I munkacsoportjának vezetője külön is felhívta a figyelmet: az akkumulátorok a jövő energetikai rendszerének nélkülözhetetlen elemei lesznek. Lényegében már ma is azok. Elképzelhetetlen mind a mobilitást, mind az energetikai szektort érintő globális dekarbonizációs törekvések véghezvitele az akkumulátorok széleskörű felhasználása nélkül.

A roadshow-n A fenntarthatóság a levegőminőség tükrében címmel előadást hallgathattak meg az érdeklődők a HungAIRy LIFE integrált projekt Debrecenben megvalósuló pilot projektjéről. Arról, hogy lakossági fűtés, a közlekedés, az ipari tevékenység, a szabadtéri égetés és a szálló por milyen egészségügyi problémákat okoz, valamint, hogy miképpen befolyásolhatja a jövőben a közlekedés levegőminőségre gyakorolt hatását az elektromobilitás.

Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatóságának elnöke egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy „a jövő megoldásai, technológiai már köztünk járnak”. Azaz a holnap már jelen van a mindennapjainkban! És ez Debrecenre kiemelten igaz. A városban indult útjára a HUMDA Zöld Busz Program demonstrációs, valamint hidrogén üzemanyagcellás mintaprojektje. A Zöld Életre Valók roadshow szemléletformáló programjait is idén elsőként itt Debrecenben rendezték meg.

A város Weingartner Balázs szerint élen jár abban, hogy társadalmi összefogással sikereket érjen el a fenntarthatóság érdekében. A jövőnk egyik legnagyobb kihívása az egyéni mobilitási mix megtalálása lesz, ebben pedig nagy szerepet játszik a város, hiszen nem mindegy, hogy milyen megoldásokat kínál a lakosság számára a közösségi közlekedésben.

A roadshow-n a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők kipróbálhatták magukat többek között gokart szlalomban, a HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának köszönhetően tudatos közlekedővé formálhatták magukat. Emellett elektromos busz és e-autó kiállítás is várta a roadshow-ra érkezőket, és hozzáértő instruktorok segítségével bárki kipróbálhatta az e-rollereket is Debrecen központjában.

Egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehet megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhatnak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról.

F.Gy.A.