A koronavírus következménye: népszerűbb kempingek és újranyitó autósmozik

  • Az előjelzések szerint idén nyáron többen töltik majd szabadságukat kempingekben.
  • A szabadban lévő szálláshelyek nem csak olcsóbbak, hanem összességében biztonságosabbak is a fertőzésveszély oldaláról nézve.
  • A COVID-19 járvány lecsengésének másik nagy haszonélvezői az autósmozik lehetnek.
  • Nyugat-Európában sorra nyílnak újra a csaknem elfeledett autósmozik.
  • Alapvető biztonsági szabályokra itt is szükség van, ezért jegy csak online vásárolható, mindenkinek magával kell vinni az italt és a ropogtatni valót, szabályozva van az autók közötti oldaltávolság, és az ablakot sem lehet önhatalmúlag lehúzni.

Több nyugat-európai országban prognosztizálják, hogy idén a nyári szabadságok eltöltésének nagy nyertesei a kempingek lehetnek. Persze nem feltétlenül az anyagi szempontok alapján, hiszen az mindig köztudott volt, hogy a kempingek többnyire jóval olcsóbbak, mint a panziók, a hotelek vagy más fizetővendég-szállások, hanem a biztonság oldaláról nézve. A kempingekben megszállók ugyanis nem egy nagy zárt közösségi térben tartózkodnak (szállodában, közös folyosón, étteremben, liftekben stb.), ahol nagyobb a veszélye a koronavírus fertőzésnek, hanem a szabadban, családjuk, esetleg ismerőseik társaságában, de mindenképpen szűkebb személyi körben tölthetik szabadidejüket.

Különösen a „saját szállással”, azaz sátorral, lakókocsival vagy lakóautóval rendelkezőknek lehet a kemping ideális megoldás, bár tény, hogy ami a kempingekben igencsak problémás és kockázatos, az a közös „vizes helyiségek” használata. Mindenesetre a járvánnyal kapcsolatos enyhítések hírére számos Lajtán túli kemping karbantartása, felújítása, és előkészítése kezdődött meg, remélve azt, hogy júniustól vagy esetleg július elejétől sokak veszik majd igénybe az általuk nyújtott szolgáltatásokat.

A COVID-19 járvány lecsengésének másik nagy haszonélvezői a csaknem teljesen feledésbe merült autósmozik lehetnek.

Csillagos ég, üdítő, pattogatott kukorica, kellemes társaság és egy jó film. Ugye milyen ismerős? Az autósmoziknak kétségtelenül volt egy különös hangulatuk, így nehezen érthető, miért szűnt meg csaknem teljesen ez a műfaj. Az első autósmozit 1933-ban nyitották meg az USA-ban, New Yersey Camden városában, ahol a filmet egy hatalmas kőfalra vetítették, míg a hangot három nagy hangszóró sugározta olyan erővel, hogy azt több mérföldre is hallani lehetett.

Nyugaton a drive-in mozik az 50-es és 60-as években élték reneszánszukat, nálunk a fénykoruk ennél későbbre, inkább a 70-es és 80-as évekre tehető. Az ezredforduló után az egyre jobb felszereltségű, gyakorlatilag utánozhatatlan kép- és hangminőségű hagyományos mozik, majd a több termes Multiplexek véget vetettek az autósmozik addigi népszerűségének, túlnyomó többségük be is zárt. Most azonban a COVID-19 világjárvány idején sorra újra nyitnak, legalábbis ezt mutatják a nyugat-európai tapasztalatok. Németországban 17 régi-új autós mozi kezdte meg a működését, 43 kapott az elmúlt hetekben működési engedélyt, és további 80 drive-in mozi engedélyeztetése van folyamatban. Úgy tűnik, hogy a koronavírus ezen a téren is átformálja az életünket, szokásainkat. Jelenleg a járvány miatt gyakorlatilag az összes „beltéri” mozi zárva van, az autós mozizás viszont bizonyos feltételek mellett biztonságos keretek között is működtethető. Csak hát megfelelő szabályozásra van szükség, ami már alapvetően a jegyvásárlással kezdődik: az érdeklődők többnyire csak online vehetnek jegyet egy-egy szabadtéri filmnézésre. A járvány miatt természetesen a mozis büfék is zárva vannak, így mindenkinek magának kell vinnie a rágcsálnivalót és az italt. A szabályozások általános eleme, hogy egy autóban legfeljebb két fő (továbbá a közös háztartásban élő gyermek) ülhet, és az egyes autók között legalább 1,5-2 méter oldaltávolságot kell tartani.  Előírás lehet továbbá, hogy az ablakot mindvégig felhúzva kell tartani, illetve az legfeljebb csak résnyire nyitható. Ezzel a hűvösebb napokon nincs is különösebb gond, de majd lesz, ha beköszönt a nyári kánikula. Remélhetőleg ekkor már a vírusveszély jelentős mértékben csökkenni fog, de az autók közötti oldaltávolság növelésével is lehet még játszadozni. Az újranyíló autós mozik többségét a több évtizedes kényszerszünet után természetesen fel kell újítani, a belépőkapukat, kerítéseket, parkolóhelyeket, a többnyire beton „filmvásznakat” egyaránt, és új, korszerű működtető technika is kell. A németek nem adják alább: az új autósmozik jellemzően 4K képminőségű, nyolcmillió pixeles lézeres projektorokkal, és kiváló hanghatással kényeztetik a nagyérdeműt. Erre szükség is van, mert valahogy ki kell csalni az embereket a kényelmes otthoni fotelekből, ahonnan kiváló felbontású TV-ken és modern házimozi-rendszereken lehet nézni a filmeket.

Csak remélni tudjuk, hogy ez a jelenség csakhamar Magyarországon is követésre talál, és az autósmozik mással összehasonlíthatatlan hangulatát itthon is egyre több helyen élvezhetjük!

G.I.