A megtorló

Mindenkit megnyugtatok, a cím ellenére nem egy „Zs” kategóriás akciófilm kritikájával kívánom szórakoztatni az olvasót, mert ennél sokkal fontosabb kérdésről lesz szó.
Ahogy látom a különböző portálokon, új őrület van terjedőben a magyarországi utakon. Ha valaki esetleg még nem tudná, elárulom, a büntetőfékezésről van szó. Ez nagyjából annyit tesz, hogy valamely sofőr a vélt vagy valós sérelmét úgy igyekszik megtorolni az általa „elkövetőnek” tartott autós kollégáján, hogy hirtelen elé vág, majd satuféket nyomva ráijeszt. Az utóbbi időkben egyre gyakrabban ismétlődő „nevelő célzatú” fellépések azonban rosszul is elsülhetnek, mert a gyanútlan járművezetőket felkészületlenül éri az indokolatlan fékezés, így aztán a megállásra esélyük sincs. Így járt a minap a XVII. kerületi Pesti úton is az a jó kiállású fiatalember, aki egy tömegközlekedésben résztvevő autóbusz sofőrjét akarta megleckéztetni. Többszörösen is pórul járt, mert egyrészt összetört a kocsija, másrészt – mivel az autóbusz kamerafelvételének nyomán kiderült, hogy semmilyen körülmény sem kényszerítette a hirtelen fékezésre – még a közúti veszélyeztetés vagy éppen az önbíráskodás jogi tényállásával is meggyűlik majd a baja a bíróságon. Ennyiben körülbelül össze is foglalhatók a büntetőfékezés következményei, kivéve persze, ha a hirtelen fékezés következtében személyi sérülés is történik. Mert akkor már a büntetőjogi megítélése is változik az ügynek, és nem az elkövető számára kedvezőbb irányba.
Mindezek tükrében egyszer egy ilyen büntetőfékező, kevésbé szép szóval megtorló elmagyarázhatná nekem, hogy mi értelme van ilyen kockázatot vállalni. Vajon milyen megbocsáthatatlan bűnt követnek el azok, akik miatt megéri autót törni, büntetést fizetni, rosszabb esetben börtönbe kerülni? De gyanítom, a példátlan pedagógiai érzékkel megáldott megtorlók sem tudnának pontos választ adni ezekre a kérdésekre. A „csak, mert ideges lettem”, a „nem ment elég gyorsan, feltartott engem”, az „index nélkül vágott be elém” típusú védekezésképpen adott válaszok minden bizonnyal elég soványak lesznek egy rendőrségi vagy bírósági ügy során.
A vírusjárvány közepette sokan reménykedtünk abban, hogy egy kicsit lenyugszik majd a világ, elfogadóbbak leszünk, jobban meg fogjuk érteni, hogy mindenkinek lehetnek problémái, és ezzel együtt megértőbben fordulunk majd egymás felé. Hát, a megtorlók láttán vannak kétségeim.
Csak abban bízom, hogy a rendőrség pofátlan(TAN)ítók járőreibe előbb-utóbb beleakadnak a büntetőfékezők is, mert nem lenne túl jó, ha ez a közúti mentalitás is a COVID mintájára terjedne.

S.G.