A pandémia alatt online szolgáltak az iskola rendőrei

  • Szolgálati feladataik mellett 2921 iskolában 2137 rendőr dolgozik iskola rendőreként.
  • Közlekedésbiztonsági, közrendvédelmi és bűnmegelőzési feladatokat látnak el a rendőrök.
  • A pandémia miatt az iskola rendőrei is országszerte online kapcsolattartása tértek át.
  • Ezer hátrányos helyzetű gyermek kaphat moped-jogsit az ORFK-OBB támogatásával.

Tavaly a zombikkal (a mobiljukkal babráló, az utcán sétálva hangos zenét hallgató és eközben a külvilággal, így a vészesen közeledő villamossal, kamionnal sem igen törődő diákokkal), idén a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozásokkal kellett egyéb feladataik mellett megküzdeniük az iskola rendőreinek – derült ki a rendőrség Az iskola rendőre program résztvevőinek munkáját értékelő rendezvényén, amikor a legjobb teljesítményt nyújtó 22 iskola rendőrét megjutalmazták.

Az iskola rendőre programot 2008-ban indította útnak az ORFK-OBB azzal a vágyott céllal, hogy lehetőség szerint minden iskolának legyen saját rendőre, akit az iskola, mint intézmény és az egyes diákok személyesen is megkereshetnek ügyes-bajos dolgaikkal.

Sokan nem tudják, még többen nem hiszik, hogy az iskola rendőrei nem főállásban járnak a kisiskolások közé. Szolgálati feladataik mellett vigyázzák a tanintézeteket, tartanak bűn- és baleset-megelőzési előadásokat, foglalkoznak a kisebb és a nagyobb iskolások panaszaival, miközben gondoskodna arról is, hogy távol tartsák a gondjaikra bízott iskoláktól a rossz szándékú felnőtteket, egykori diákokat és a gyerekek testi épségét veszélyeztető ámokfutókat.

A 2021/2022-es tanévben több, mint másfél millió iskolás számára csengettek be szeptember elsején. Ebben a tanévben Az iskola rendőre programhoz 2921 közoktatási intézmény csatlakozott, ahol országosan 2137 iskolarendőr teljesít folyamatosan szolgálatot. Az iskola rendőrei szeptemberben 1275 iskola környékén tartottak demonstratív akciókat, hogy az arra közlekedő felnőttek mielőbb megszokják, hogy újra nagy a mozgás az iskolákhoz vezető utakon, ismét van kikre ügyelni.

Köztudott, hogy a gyerekek az egyik legvédtelenebb résztvevői a közlekedésnek, rájuk fokozottan figyelnünk kell. A fiatalok számára ugyan elsősorban a szüleiktől tanulják, vagy inkább lesik el hogyan kell közlekedni (sajnos sokan nem a legjobb példát látják és másolják), azonban a témában folytatott  felmérések és kutatások egyértelműen azt is igazolták, hogy az iskoláskorúak a közlekedéssel kapcsolatos információkat leginkább mégis a rendőrtől, az iskola rendőrétől fogadják el.

Ma már azonban a rendőrök szava sem elég. Az iskola rendőrei mellett a digitális korban egyre nagyobb hatással vannak a gyerekekre az interneten rendszeresen megjelenő bloggerek, vloggerek, influencerek. Szívesebben és gyorsabban tanulnak a fiatalok szimulátorokon, mint könyvekből és más hagyományos ismeretterjesztő kiadványokból. E téren az elmúlt években a rendőrség is igazodott a kor követelményeihez, és ma már a bloggerek, vloggerek és influencerek világában sem ciki a rendőrség kampányai a közlekedés, végső soron mindannyiunk biztonsága érdekében.

Persze a koronavírus-járvány Az iskola rendőre program számos elemét felülírta. A pandémia miatt a rendőrök is kénytelenek voltak korlátozni személyes jelenlétüket az iskolákban. A személyes találkozás kényszerű mellőzése azonban nem jelentette azt, hogy egyáltalán nem voltak jelen az iskolák életében és nem tartották velük a kapcsolatot. Tartották, csak éppen online. A digitális kor nebulóinak nem okozott gondot, hogy – mint mindenki mással a korlátozások alatt – a suli rendőrével is csak online találkozhattak.

A rendőrök pályázatokkal, elektronikus formában megküldött tesztlapokkal, színezőkkel, prevenciós segédanyagokkal igyekeztek fenntartani a korábbi jó együttműködést és segíteni a diákokat abban, hogy minél több mindent megtanuljanak abból, amire a biztonságos közlekedés vagy éppen az áldozattá válás elkerülése érdekében szükségük lehet.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében több hagyományosnak mondható közlekedésbiztonsági, balesetmegelőzési programot a  le kellett mondani. Elmaradtak a felmenő rendszerben szervezett közlekedési versenyek városi- és megyei döntői, valamint a rendőrnapi nyílt napok, kivéve a „Közlekedik a család” területi selejtezői, amiket júniusban megtartottak, ahogy augusztus 27. és 29. között az országos döntőt is.

Az „Így közlekedtek ti” rajzpályázat elbírálása is megyei (fővárosi) szinten valósult meg.

Az előző tanévben is kiemelt feladatának tekintette a rendőrség országszerte a „SuliMoped” programot, melynek keretében a 2020/2021-es tanévben is  biztosították a hátrányos helyzetű tanulók számára az ingyenes segédmotoros kerékpáros képzést. A program a 2021/2022-es tanévben is folytatódik, újabb ezer főnek biztosítja a SuliMoped programban való részvételt az ORFK-OBB.

És folytatódik a legkisebbek biztonságos közlekedését segítő Biztonságos Óvoda program is, amit a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. indított útjára. És az ettől különböző, a rendőrség által meghirdetett Ovi-Zsaru program is, ami országszerte 600 óvodában elérhető és segíti a gyermekek biztonságos közlekedését – derült ki az ORFK-OBB tájékoztatásából.

F.Gy.A.