A vasút nem játék

  • Felesége életébe került a sofőr figyelmetlensége egy útátjáróban.
  • Figyeljünk egymásra – Nő az öngyilkosságok száma a vasúti hálózaton.
  • Tinédzserek állítottak akadályt a vonat elé, vádat emeltek ellenük.

Forrás: mavcsoport.hu

Tavaly 90 útátjárós baleset történt a vasút- és a közúthálózat kereszteződéseiben, köztük 16 volt halálos kimenetelű, amelyekben összesen 34-en vesztették életüket. Kivétel nélkül valamennyi baleset a közúton közlekedők hibájából történt. Jellemzően a fénysorompó tilos jelzése vagy éppen a leengedett félsorompó ellenére próbáltak áthajtani, átkerékpározni vagy éppen átfutni a vasúti átkelőn, közben rosszul mérték fel a közeledő vasúti szerelvény távolságát és sebességét.

Magyarországon a MÁV tájékoztatása szerint 15 éve nem történt út-vasút kereszteződésében baleset a vasút hibájából!

Már 2021-ben is Európa élvonalához tartoztunk az egymillió lakosra jutó halálos útátjárós balesetek számát tekintve. Csak Szlovákiában követeltek több halálos áldozatot az út-vasút kereszteződésében bekövetkezett tragédiák.

Pedig akkor még „csak” 86 útátjárós baleset történt a MÁV-tól kapott adatok szerint. Azokban 16-an vesztették életüket. Tavaly ehhez képest az esetek és az áldozatok száma is nőtt, utóbbié jelentősen. Emellett évről évre nő azoknak a száma is, akik „magukat a vonat alá vetve vetnek véget az életüknek”. 2012 és 2019 között 60-80, az elmúlt két évben azonban már több mint száz öngyilkosság történt évente a vasúti hálózaton az Eurostat adatai szerint.

Ha krízisbe került és segítségre van szüksége, hívja ingyenesen a 116-123, vagy a 06 80 820 111 telefonszámot. Ha másokon szeretne segíteni  keressefel azöngyilkosság-megelőzési oldalt!

Nemrég emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt egy férfival szemben, aki autójával úgy hajtott be egy dűlőúton lévő vasúti átjáróba, hogy előtte nem győződött meg arról, hogy nem közeledik-e felé egy vasúti szerelvény.

Közlekedésbiztonsági szakemberek többször rámutattak már, hogy valamiért egyes autósok azt hiszik, ha földúton haladva keresztezik a vasúti síneket, nem kell ugyanolyan körültekintőnek lenniük, mint ha egy főúton tennék ugyanazt.

A szóban forgó ügy vádlottja egy főút mellett futó földúton autózott, amit a Kecskemét és Hetényegyháza közötti vasútvonal keresztezett. Az átjárót sem sorompó, sem fényjelző nem biztosította, ezért fokozottabb óvatossággal kellett volna megközelíteni.

Azonban a férfi, aki mellett a felesége utazott az autóban, lényegében körültekintés nélkül hajtott a sínekre, noha az átjáró felé épp vasúti szerelvény közeledett. Ő azonban nem észlelte a vonatot, ami – a vonatvezető gyorsfékezése ellenére – közel 60 km/h sebességgel a személygépkocsi jobb oldalának ütközött, majd az autót mintegy 60 méteren át maga előtt tolva állt meg.

A baleset következtében a személygépkocsi utasa – aki a vádlott felesége volt – a helyszínen életét vesztette.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolja a férfit, akinek az ügyében első fokon a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.

Azonban nemcsak a figyelmetlen autósok okoznak mind nagyobb károkat a vasúttársaságnak.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség nemrég emelt vádat két – tettük elkövetésekor 14 és 15 éves – fiatallal szemben, akik 2020 nyarán jó heccnek tartották akadályokat emelni budapesti vasúti síneken. Vélhetően bele sem gondoltak, hogy ezzel veszélynek tették ki a biztonságos, folyamatos vasúti közlekedést, és veszélyeztették az érintett vonalon utazók testi épségét.

Még 2020 augusztusának egyik éjjelén egy XVII. kerületi bevásárlóközpontból eltolt bevásárlókocsit állítottak a közeli vasúti sínekre. Végignézték, hogy az ott haladó egyik vonatszerelvény elsodorja azt.

Három nappal később, a hajnali órákban egy másik kocsit is elkötöttek a bevásárlóközpontból, amivel megismételték a korábbi akciójukat. Ekkor az érkező vonat gyorsfékezést követően nekiütközött a bevásárlókocsinak és elsodorta azt. A mozdonyvezető megállította a vonatszerelvényt, jelentette a balesetet. Akkor a mozdonyban másfél millió forintot meghaladó kár keletkezett, de képes volt tovább közlekedni.

Alig egy órával később a 14 éves fiú, immár társa nélkül elhúzott a közeli utcából egy szelektív hulladékgyűjtő edényt, azt a kerekeire állítva a sínekre helyezte és végignézte, hogy egy érkező vonat gyorsfékezést követően nekiütközik a kukának. A mozdonyvezető megállította a szerelvényt, jelentette a balesetet, levette a mozdonyon fennakadt kukát és folytatta az utat.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség fiatalkorúak büntetőügyeinek részlege a két fiút társtettesként elkövetett több rendbeli közlekedés biztonsága elleni bűntettel, valamint rongálás bűntettével és vétségével vádolja.

Az ügyészség a fiatalkorúakkal szemben – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházbüntetésének kiszabását indítványozza, azzal, hogy a próbaidő alatt a fiúk a törvény erejénél fogva pártfogó felügyelet alatt kell, hogy álljanak.

Emellett az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a fiatalkorúak vegyenek részt a Pártfogó Felügyelői Szolgálat által szervezett személyiségfejlesztő, illetve közösségi jóvátételi, a sérelem okozását tudatosító programban.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, a vasúti közlekedés is veszélyes üzemnek minősül, ahol mindennemű jogellenes beavatkozás a közlekedés rendjébe súlyos veszélyhelyzetet és akár tömeges sérüléseket is okozhat. Ennek megfelelően az elkövetőkre kiszabható büntetés is súlyosabb, mint más rongálások esetén.

Mindemellett a sínek közelében tartózkodó beavatkozó is megsérülhet. Azt ugyanis szinte lehetetlen megjósolni, hogy merre repül a sínekre helyezett tárgy miután a vonattal ütközött és ki talál el.

Az efféle extrém esetek mellett évente száz számra rongálnak meg vasúti kocsikat kívül és belül egyaránt graffitisek, és azok, akik bosszúból, – mert egyszer lekéstek egy vonatot – vagy szórakozásból kővel dobálják meg az előttük elszáguldó szerelvényeket.

A vasúti társaság kára százmilliókban mérhető az ilyen esetek miatt. Ehhez jön még az útátjárókban gépjárművekkel megrongált biztosító berendezések helyreállításának költsége, ami évente milliárdos kiadást jelent a MÁV-nak s a graffitik, amelyeket a vasúti és HÉV szerelvények külső burkolatáról is csak speciális oldószerekkel lehet eltávolítani, amik megrongálják a kocsik fényezését. Az ilyen javítások miatt napokra kieshetnek vasúti kocsik a forgalomból.

F.Gy.A.