A világ leghosszabb 3D nyomtatású kerékpáros hídja

  • A háromdimenziós beton nyomtatás – mint innovatív technológia – kiválóan alkalmazható a közúti infrastruktúra fejlesztéseknél is.
  • A hollandok élen járnak az új technológia alkalmazásában.
  • A Föld első 3D nyomtatású gyalogos, majd kerékpáros hídjának megépítését követően idén szeptemberben az eddigi legnagyobb és leghosszabb létesítményt is átadták a forgalomnak Nijmegen városában.
  • A városvezetés szerint az új híd a város ikonikus jelképévé válhat.
  • A 3D nyomtatás olyan hatalmas előnyökkel rendelkezik, mint a gyorsaság, rugalmasság, a precíz és tökéletes kivitelezés, a környezetbarát építési mód, valamint a gazdaságosság és fenntarthatóság, így minden bizonnyal nagy jövő előtt áll.

29 méteres hosszával a világ leghosszabb, és egyúttal legnagyobb 3D nyomtatású betonhídja a hollandiai Nijmegen városában található. A háromdimenziós betonnyomtatás egy új, innovatív technológia, melynek nagy jövőt jósolnak a közúti infrastruktúra fejlesztések területén. A hollandok nagyon hamar felismerték a 3D betonnyomtatásban rejlő lehetőségeket. Öt évvel ezelőtt, 2016-ban egy kisebb gyalogoshidat építettek ezzel a technológiával a spanyol fővárosban, Madridban (ez volt az első 3D gyalogos betonhíd a Földön), melyet egy évvel később egy nyolc méter hosszú kerékpáros híd megépítése követett Eindhovenben. A legújabb, Nijmegen városában található kerékpáros híd nem csak méretével, hanem esztétikumával és minőségével is kitűnik az előbbiek sorából, és egy egyedülálló projekt eredménye.

A szerkezet teljes tervezési és formaszabadsággal készült, köszönhetően az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatásainak és a 3D betonnyomtatási technológia továbbfejlesztésének. A De Geologenstrook park új látványosságát kerek, hullámos és kúpszerű formák jellemzik. A hidat a terep jellegéhez igazodva több nyomtatható részre osztották, tekintettel arra, hogy a fesztáv nem mindenhol állandó, és ezért a szerkezet változó súlyát is figyelembe kellett venni. A kivitelezés helyszínén semmilyen zsaluzás nem történt, az egyes hídelemek előállítását ugyanis egy előre beprogramozott betonnyomtató gép végezte, milliméteres pontossággal.

Az építőanyag egy speciális geopolimer-beton, mely jelentősen magasabb szilárdságú a hagyományos, portlandcementből készült betonokhoz képest. Ez az anyag a nyomtatófej elhagyását követően másodpercek alatt fixálódik, és akár két órán át is ellenáll az 1000 Celsius fokú hőnek, így a tüzeknek is. A nyomtatott hidak nagy előnye, hogy sokkal gyorsabban és nagyobb rugalmassággal építhetők meg, nagyobb teret biztosítva a személyre szabott terveknek. Gazdaságosabbak és fenntarthatóbbak is, mivel az előállítás során kevesebb nyersanyagot használnak fel.

A programozott nyomtató csak annyi betont présel ki, amennyire feltétlenül szükség van. További előny a környezetbarát kivitelezés, hiszen a gyártás során 90%-kal kevesebb káros anyag keletkezik, és az építés helyén sem maradnak hátra építési hulladékok. Végezetül az sem mellékes, hogy a betonnyomtató a programozásnak megfelelően hajszálpontosan végzi a munkáját, a kőművesekkel ellentétben soha nem fárad el, nem dohányzik vagy étkezik, és akár a nap 24 órájában is képes dolgozni. Ezekre az előnyökre figyelemmel aligha lehet kérdéses, hogy ez az innovatív technológia nagy jövő előtt áll és a háromdimenziós nyomtatást belátható időn belül nagyobb műszaki létesítmények, valamint családi házak építésénél is alkalmazni fogják.

Nijmegen új kerékpáros hídját 2021. szeptember 8-án adták át forgalomnak. Az átadási ünnepséget a koronavírussal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt online tartották meg. A városvezetés nagyon büszke az új létesítményre, s úgy gondolják, hogy világ jelenlegi leghosszabb 3D nyomtatású kerékpáros hídja hamarosan a város ikonikus jelképévé válik.

G.I.