Aki nem hajt gyorsan, nem fényképezik le

A 24.hu törvénysértéssel vádolta a rendőrséget, az ORFK azonnal reagált

Nem kell közzétenni a rendőrség honlapján, hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi mozgó traffipaxok bevetését az ország területén, az országos rendőrfőkapitány különösebb hírverés nélkül így módosította a sebességmérésre vonatkozó korábbi utasítást – írta a 24.hu portál.

Ez a gyakorlat azonban a lap szerint törvénysértő, az ő olvasatukban ugyanis a törvény arra kötelezi a rendőrséget, hogy egy hónappal előre nyilvánosságra kell hoznia hol fog sebességet mérni. Ezzel szemben a rendőrség nemcsak, hogy előzetes bejelentés nélkül traffipaxozik az utakon, de mind gyakrabban lesből, vagy éppen civil autókból tesz ezt, írták.

Csakhogy a rendőrség már tavaly ősszel szakított a korábbi gyakorlattal, azóta nem jelenteti meg a police.hu-n, hogy hol találkozhatnak majd traffipaxokkal az autósok az elkövetkező hónapban. És – a 24.hu cikkének állításával ellentétben – volt hírverés a változtatás körül.

Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője tavaly szeptember elején sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a növekvő számú halálos és súlyos kimenetelű közlekedési balesetre, azaz a közlekedésbiztonság romlására tekintettel nem közlik a továbbiakban, hogy hol lesznek sebesség ellenőrzések.

A döntés indoka: a traffipaxok előtt még a notórius gyorshajtók is lelassítottak, majd újra padlóig nyomták a gázt. Emiatt pedig csak még baleset-veszélyesebbé váltak azok az útszakaszok, amelyek épp azért rendeltek el sebességmérést, mert túl sokan lépték túl a megengedett sebességhatárt és ezért balesetveszélyessé váltak.

Gyakran a sebesség ellenőrzések előre bejelentett helyszínein ugyanazok a jelenetek játszódtak le, mint a fix telepítésű VÉDA-kapuknál. A VÉDA előtt sokan satufékkel lassítják le autójukat a megengedett sebességre, olykor veszélyes fékezésre kényszerítve másokat, pár tíz méterrel távolabb aztán újra nyomják a gázt, ahogy a csövön kifér.

Fotó: Iró Zoltán

Óberling a 24.hu cikke kapcsán rendkívüli sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy a rendőrség közvetlen összefüggést tapasztal az átlagsebesség növekedése, illetve a személyi sérüléses és halálos kimenetelű balesetek kedvezőtlen alakulása között. Ezért döntöttek a traffipax előrejelzések beszüntetéséről. Aki nem tartja be a szabályokat, fizessen.

Óberling József szerint tévedés a 24.hu érvelése, hogy a rendőrségi törvény a sebességmérések helyének előrejelzésére kötelezné a rendőrséget. Erről szó sincs. A lap által hivatkozott törvényhely ugyanis azt írja elő, hogy „a rendőrség a rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetéről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (a továbbiakban: felvétel) készíthet”.

Ugyanennek a paragrafusnak a következő pontja pedig azt, hogy rendőrség közterületen, ahol az közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból igazolhatóan szükséges, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető képfelvevőt helyezhet el és azzal felvételt készíthet.

Azonban a fent idézett rendelkezések – ez a szövegből világosan kiderül – a térfigyelő kamerákra és az azokkal készített kép és hangfelvételekre vonatkozik. Amikor a rendőrség a megengedett maximális sebesség betartását ellenőrzi, nem készít képfelvételeket az adott útszakaszon elhaladó összes járműről. Csak azokat fotózzák le, melyek a mérés szerint a megengedettnél nagyobb sebességgel hajtottak.

F.Gy.A.