Ámokfutás szenteste

  • Hét elfogató parancsot adtak ki a férfi ellen, aki szenteste ámokfutásba kezdett a Bartók Béla úton.
  • Droggyanús anyagot találtak a 22 éves sofőrnél, aki amúgy ittas volt, amikor elfogták.
  • Látta, hogy autóval nem menekülhet már túl sokáig, ezért gyalog próbált eltűnni, de azzal is csődöt mondott.

Közlekedési szempontból nyugodtan teltek a karácsonyi ünnepek. Országosan 78 személyi sérüléses közlekedési balesetről számolt be a police-hu. Két balesetben ketten veszették életüket december 24. éjfél és 28. nulla óra között. 18-an szenvedtek súlyos, 58-an könnyű sérüléseket az utakon. A rendőrség országosan 28 személyt állított elő ittas vezetés miatt.

Mégsem nevezhetjük eseménytelennek a hosszú hétvégét. Győrött a Tatai úton a Fehérvári út irányába autózó 44 éves helyi férfi kiegyenesítette a körforgalom előtt kissé balra ívelő kanyart, és kocsijával egy út menti villanyoszlopnak rohant.

A baleset december 26-án 19 óra 30 perckor történt. A police.hu híre beszámolója szerint a sofőr a balesetben megsérült, ezért őt a mentők kórházba szállították. Előzőleg a rendőrök ezért megfújatták vele a szondát, ami ittasságot jelzett. Vélhetően az alkohol hatása  miatt vesztette el uralmát a járműve felett és rohant a villanyoszlopnak, ami nem dőlt ki, és nem is rongálódott meg különösképpen. Nem úgy a férfi autója.

Kórházi ellátást igénylő sérüléseit a sofőr minden bizonnyal annak köszönheti, hogy nem használta a biztonsági övet. Persze miért pont ezt a szabályt tartotta volna be, amikor a police.hu közlése szerint a férfi nemcsak, hogy ittasan vezetett, korábban ideiglenesen kivonták a forgalomból az autóját (aminek a volánja mögött a baleset érte), amelynek így sem érvényes műszaki vizsgája, sem felelősségbiztosítása nem volt. Egy ilyen autóval ugyanis a sofőr még józanul sem vehetett volna részt a forgalomban.

A hosszú hétvége legelképesztőbb és egyszerre a legtöbb szabályszegést elkövető autósa címért járó pálmát mégsem ő vihetné el azonban, hanem a Bartók Béla úti ámokfutó.

Még szenteste próbáltak megállítani és igazoltatni egy autót az újbudai rendőrök, ám amikor a sofőr észrevette a közeledő járőröket gázt adott és Budapesten ritkán látható ámokfutásba kezdett. Egy kívülálló autós fedélzeti kamerája felvette, amint három kéklámpával szirénázó rendőrautóval a nyomában menekül – akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan miért vagy mi elől.

Kell-e mondani: az ámokfutó, nyomában a rendőrökkel, minden létező KRESZ-szabályt áthágott, a sebességkorlátozás, a piros lámpa, a kötelező haladási irány, jobbra tarts…, semmi sem számított.

Miközben megpróbálta lerázni üldözőit összetört két parkoló autót is.

Nem tudni miért, egyszer csak taktikát váltott. Hirtelen megállt, kiszállt az autójából, de nem azért, hogy feladja. Megpróbált bejutni egy társasház lépcsőházában – talán, hogy ott húzza meg magát, amíg a rendőrök fel nem hagynak a keresésével vagy mert azt remélte, hogy a kijáraton keresztül egérutat nyerhet…, talán a nyomozás majd erre is választ ad.

A sofőrnek sikerült betörnie a bejárati ajtó üvegét, de ezen a ponton az ámokfutásának véget is vetettek a megérkező újbudai rendőrök. Az ajtót már nem tudta kinyitni, a bejárati ajtó előtt kattant a csuklóján a bilincs.

Egy, az RTL Klub televízió Híradójának nyilatkozó szemtanú szerint a férfi keze erősen vérzett, amikor elfogták. Vélhetően az ablakbetörés sem úgy sikerült, ahogy azt a filmekben látta…

Percekkel az elfogása után az is kiderült, miért menekült olyan elszántan a rendőrök elől a Bartók Béla úti ámokfutó.

B. Istvánnak hívják, aki 22 éves és összes hét különböző elfogató parancs volt érvényben ellene. Körözték lopásért, garázdaságért, testi sértésért, zaklatásért, hamis vád gyanújával, magánlaksértésért és rongálásért.

Ha mindez még nem lett volna elég, elfogásakor a rendőrök  – mint fogalmaztak – kábítószergyanús anyagot találtak a ruházatában.

És ha ez még mindig nem lenne elég – ittas is volt. Így a bűnlajstroma a közúti veszélyeztetéssel, az ittas vezetéssel a drogbirtoklással biztosan bővül még.

F.Gy.A.