Átadták az első okos zebrát Budapesten

  • Tavaly két iskolás gyermeket gázolt el ott egy autó, a helyi körzeti megbízott, aki egyben az iskola rendőre ezért kezdeményezte a zebra átalakítását
  • Iskolák, sportpályák vannak a környéken, ezért mindig nagy a környéken a gyalogosforgalom
  • Az okos zebra érzékeli, ha gyalogos közeledik fel, és nemcsak az átkelőhelyet, az előtte lévő járdaszakaszt is megvilágítja a rendszer

Automatikusan érzékeli, ha egy gyalogos megközelíti és azonnal bekapcsolódik az átkelőhelyre figyelmeztető LED-világítás. A főváros első „okos zebráját” emellett mindkét oldalról folyamatosan kamerák is figyelik, melyek rögzítenek minden szabálytalanságot bárki kövesse is el, bárkinek a sérelmére – számolt be a Budapesten egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztésről a zuglo.hu portál.

A főváros első „okos zebráját” Zuglóban a Kövér Lajos utca és az Egressy út kereszteződésében alakították ki, ahol tavaly egy autó két iskolás gyermeket gázolt el. A közelben több iskola, sportpálya és napközis tábor is található, emiatt szinte egész nap óriási a gyalogos „gyermekforgalom”.

Éppen a gyermekek védelmében kezdeményezte Tomis Károly főtörzszászlós,  a terület körzeti megbízottja, aki egyben zuglói iskolarendőr is, hogy úgynevezett okos zebra kialakításával tegyék biztonságosabbá a két forgalmas út kereszteződésében lévő gyalogátkelőt.

Kezdeményezése támogatókra talált, és a hazai gyakorlathoz képest viszonylag rövid idő alatt döntöttek az intelligens átkelőhely létesítéséről. A Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. és a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával a közelmúltban   elkészült a SafeCross intelligens gyalogátkelő.

Horváth Csaba, a kerület polgármestere a zuglo.hu-nak elmondta: a költségeket részben alapítványi támogatásból állták, részben pedig abból a pénzből, amit még tavaly nyert el a „Szomszédom a rendőr” programmal a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft., az európai bűnmegelőzési díj 2018-as harmadik helyezettje.

A SafeCross rendszer alapvetően egy messziről is jól látható LED-lámpás zebra megvilágítást takar, amihez a gyalogátkelőt figyelő kamerák és a zebra mindkét oldalát nagy területen megvilágító reflektorok is tartoznak.

Utóbbiak fényénél az autósok nemcsak a már a gyalogátkelőn haladó gyalogosokat, hanem a zebrához közeledőket, az átkelésre várókat is messziről láthatják. Így a rendőrség és a rendszer telepítői szerint elkerülhetők lesznek az olyan gyalogosgázolások, amelyek azért következnek be, mert a gyalogos a zebra előtti sötétségből az autósok számára váratlanul lépnek az úttestre.

A rendszer jelenleg tesztüzemben működik, amit azt jelenti, hogy folyamatosan villog a LED-világítás. Azonban amint a Budapesti Közút Zrt. jóváhagyja az okos zebra üzemeltetését, a rendszert azonnal élesítik.

Zugló polgármestere az ünnepélyes zebraátadón bejelentette: a XIV. kerületben az elkövetkezőkben több hasonló gyalogátkelőhelyet is létesítenek a leginkább veszélyesnek tartott kereszteződésekben.

F.Gy.A.