Autó tolvajokra próbálta kenni a balesetet– vádat emeltek ellene

  • Egy motoros bal lábát amputálni kellett miután egy autós előzés közben lesodorta az útról
  • A baleset okozója megállás helyett gázt adott és egyre gyorsuló tempóval elmenekült
  • Órákkal az eset után érdeklődött a rendőrségen, nem okoztak-e baleset a kocsijával

Segítségnyújtás elmulasztásának bűntettéért és maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért emelt vádat a Budakörnyéki Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki úgy próbálta megúszni az általa okozott baleset következményeit, hogy a rendőrségen azt hazudta: ellopták a kocsiját.

A baleset, amit a vádlott egy átlátszó hazugsággal próbált meg eltusolni, még 2018. augusztus 2-án történt Fóton. A sofőr a hajnali órában személygépkocsijával annak ellenére kezdett egy tehergépkocsi előzésében, hogy szemből már igen közel volt hozzá egy motoros.

Végül nem is tudta időben befejezni az előzést. Elsodorta a motorost.

Az autós, aki ma már vádlott, segítségnyújtás nélkül elhajtott. A Pest Megyei Főügyészség a vádemelésről kiadott közleményében hangsúlyozta: Miután a vádlott elsodorta a motorost, ahelyett, hogy megállt volna, gyorsított és elmenekült a helyszínről.

A motoros maradandó egészségkárosodással járó sérüléseket szenvedett. Bal lába oly mértékben összeroncsolódott, hogy combtól amputálni kellett.

A balesetet okozó autós még aznap délután bement a rendőrségre. De nem azért, hogy feladja magát, inkább afelől érdeklődött, hogy „nem követtek-e el valamilyen szabálysértést az autójával”. Állítása szerint ugyanis az előző nap este ismeretlenek ellopták az autóját. Feljelentést nem tett emiatt, mert nem sokkal azután, hogy felfedezte a lopást, megtalálta az autóját.

Azonban – ez még mindig a baleset okozójának a verziója – az autó elején „sérüléseket fedezett fel”, csak azért fordult a rendőrséghez. Szerette volna megtudni, hogy tudnak-e olyan esetről, ahol az autója érintett lehet „az elkövetés eszközeként valamilyen szabálysértésben”.

A sofőr próbálkozása, hogy a balesetért a felelősséget egy ismeretlen tolvajra terelje, nem jött be. Túlságosan direkt volt a kérdése és túl átlátszó a meséje.

Idővel az „ellopták az autómat, de később megtaláltam” bejelentéssel a férfi önmagát leplezte le. Amúgy is ezer sebből vérzett a sztorija, ráadásul nem is úgy viselkedett, mint egy meglopott autótulajdonos, akinek – miután valaki elkötötte az autója – még össze is törte az elejét. Nem beszélve arról, hogy az autó gyors megtalálásának a körülményeit is meglehetősen zavarosan adta elő.

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát – tartja a mondás. Végül a fóti baleset miatt indult nyomozásban is kiderült, nem volt semmiféle autótolvaj, nem lopták el a baleset okozójának az autóját, amit így ő később nem is találhatott meg. Az történt, amit a rendőrök kezdettől sejtettek, a baleset okozója egyszerűen elmenekült a helyszínről, ahol sorsára hagyta áldozatát.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának büntette, valamint maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az autós ellen.

Mit mond a Btk?
Segítségnyújtás elmulasztása (166. §)
Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.
A büntetés bűntett miatt három évig vagy akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

Sokak hiedelmével ellentétben ez a szabály nemcsak az autósokra, motorosokra vonatkozik, hanem mindenkire, aki baleset tanúja vagy akár csak egy baleset helyszínén megfordul. Három év börtönt is kaphat a fentiek szerint például az, aki fotót, videót készít a helyszínen, vagy szelfizik egyet, majd anélkül távozik, hogy megnézné, tudna-e segíteni a sérülteknek vagy azoknak, akik már elkezdték a mentésüket, mert fontosabbnak tartja például, hogy a kalandjait megossza az ismerőseivel a közösségi portálokon.

Mit mond a Btk.?
Közúti baleset okozása (235. §)
Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A büntetés
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

 F. Gy. A.