Autómentes nap a KTI-nél

Rendkívül kedvező fogadtatásra találtak azok a kerékpáros és elektromobilitási programok, amelyekkel a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft (KTI) készült az Autómentes Napra.

Az Európai Mobilitási Héthez (EMH) több akcióval is csatlakozott a KTI, a Technológiai és Ipari Minisztérium felkérésére. Az Autómentes Napon, szeptember 22-én, Bringás Reggelivel várták a kerékpárosokat a Kelenföldi pályaudvar előtt. Csütörtökön 7 és 9 óra között az egészséges életmód jegyében friss gyümölcsökkel, péksüteménnyel, üdítővel fogadták a biciklivel érkezőket. A Bringás Reggeli célja, hogy felhívják a figyelmet a testmozgás fontosságára, hogy a közlekedés során minél többen részesítsék előnyben rövidebb távokon a gyaloglást, illetve autó helyett használjanak kerékpárt.

Az Európai Mobilitás Hét eseményeit minden év szeptember 16-22. között rendezik meg, kapcsolódva az Autómentes Naphoz.

A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a nem motorizált közlekedés (kerékpározás) és a tömegközlekedés előnyeire, bemutassa, tudatosítsa a közlekedési szokások környezetre gyakorolt hatását, így elősegítse az egyéni közlekedők felelős döntését, ezáltal erőfeszítéseket téve a levegőminőség javításáért. A kezdeményezéshez évről évre egyre több város csatlakozik. Idén mintegy 200 településén várták Bringás Reggelivel a kerékpárral munkába, iskolába indulókat.

A KTI fontosnak tartja, hogy részt vegyen ilyen és hasonló eseményeken, felhívva ezzel az emberek figyelmét a kerékpárhasználat előnyeire, legyen szó munkába- vagy iskolába járásról. A Bringás Reggelin mintegy 250 kerékpárost láttak vendégül. A reggeli akció jelentőségét kiemelte és az eseményen részt vett dr. Gál András Levente, a KTI ügyvezetője. A rendezvény rendkívül kedvező fogadtatásra talált, a kerékpárosok szívesen megálltak pár percre felfrissülni, beszélgetni.

Az Autómentes Naphoz kapcsolódva a Technológiai és Ipari Minisztérium irodaépületei elé Elektromobilitási bemutatót is szerveztek, amelynek keretében az elektromos kerékpárok, hoverboard-ok, segwayek, elektromos rollerek és az elektromos autók használatát, működését ismerhették meg az érdeklődők.  A program során, amely a környezetvédelem és a karbonkibocsátás csökkentésének fontosságát igyekezett a középpontba állítani, az e-mobilitás népszerűsítése mellett balesetmegelőzési ismereteket is megosztottak a KTI munkatársai, többek között felhívták a figyelmet a fej-, térd- és könyökvédők használatára.