Az idén is Közlekedik a család!

  • Az Országos Rendőr- és Tűzoltónapon elstartolt a Közlekedik a család 2024 vetélkedő.
  • Egy közlekedésbiztonsági hungarikum, amin volt olyan család, amely hétszer is elindult.
  • Egy rendezvény, ahol a szabályos közlekedést tanulhatnak a gyermekek a szüleiktől.
  • Nemcsak az induló családok, hanem a gyermekeik iskolái is nyerhetnek a vetélkedőn.

Mind a közlekedésre neveléssel, mind a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek számára evidencia: a kulturált közlekedésre nem lehet elég korán elkezdeni felkészíteni a fiatalokat. Akárcsak az, hogy a gyerekek elsősorban a szüleiktől tanulják el és meg a legfontosabb közlekedési szabályokat. De nemcsak azokat: a közlekedési kultúrát is a családban szívhatja magába a gyermek.

Számos kutatás bizonyítja, ahogy nőnek a gyerekek, egyre kevésbé ismerik és ebből következik, hogy nem is tartják be a rájuk kötelező közlekedési szabályokat. Miközben felcseperednek fokozatosan alkalmazkodnak a felnőttek közlekedési gyakorlatához.

Egy óvodás vagy egy kisiskolás még megkérdezi az édesanyját: „A bácsi miért megy át a piroson?”. Később már nem kérdezi meg. Ő maga is elindul, hacsak nem fogják a kezét, főleg, ha a szülei nem egyszer és nem kétszer átrángatták már a zebrán a piros jelzés ellenére. „Ha nem jön semmi, akkor miért ácsorogjunk itt?”

A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet néhány éve egy átfogó felmérés keretében közel 150 intézményben, óvodában, általános és középiskolában vizsgálta a gyermekek közlekedési ismereteit. A vizsgálat megállapította, hogy a gyermekek ismeretszintje „az életkor előrehaladtával csökkenő tendenciát mutat, miközben a közlekedésben tanúsított magatartásuk kockáztató irányba változik”.

Jelentős szerepe van a családi mintának is abban, hogy a felnövekvő korosztályok mind bátrabban, sőt vakmerőbben közlekednek szinte mindenféle eszközzel, amivel közlekedni lehet, miközben a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat egyre kevésbé ismerik, így az azok megszegésével járó kockázatokkal sincsenek tisztában. Szivacsként szívják magukba az apróságok az összes információt, amit a környezetükben látnak, hallanak, tapasztalnak. Jót és rosszat egyaránt.

Ezért van különösen nagy jelentősége annak, hogy a családban milyen (közlekedési, közlekedésbiztonsági) neveltetést kap a gyermek. Másképp közlekedik majd, ha azt látja, a szülei betartják a közlekedési szabályokat – főleg, ha alkalmasint arról is beszélgetnek velük, hogy miért fontos egyik vagy másik előírást „komolyan venni” –, és ha látják, hogy a szüleik udvariasak másokkal szemben.

A család szerepének fontosságát hivatott tudatosítani az először 1996-ban megrendezett Közlekedik a család országos vetélkedő, amit 1997-ben is megrendeztek, majd másfél évtized szünet után, a szervezet 20. születésnapján indított újra az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

Ez a verseny egy igazi szakmai hungarikum. Sehol a világon nem szerveznek ehhez fogható országos közlekedésbiztonsági vetélkedőt direkt a családok részére ilyen hosszú ideje folyamatosan. És bár a visszatérő résztvevők szerint a feladatok évről évre egyre nehezebbek, az érdeklődés töretlen.

A tavalyi győztesek, a négygyermekes Melegh Béla ének-angol szakos tanár és családja például hétszer indult el a megmérettetésen, tavaly aztán sikerül nyerniük. Elvileg az idén is indulhattak volna, de az országos döntőbe már nem juthattak volna be, akkor sem, ha a budapesti versenyt megnyerik. Így rendelkezik a versenyszabályzat.

Idén is voltak olyan családok a budapesti verseny résztvevői között, akik már nem először mérettették meg magukat a Közlekedik a család vetélkedőben.

Az idén az első vármegyei versenyt Budapesten, éppen az Országos Rendőr- és Tűzoltónapon tartották. Előzetesen 45 család regisztrált az interneten, közülük végül húszan álltak rajthoz. További hat család a helyszínen regisztrált. Helyszíni regisztrációra más vármegyei döntőkön is lehetőség lesz.

Az elkövetkező hetekben valamennyi vármegyében tartanak Közlekedik a család vetélkedőket. Berzai Zsolt alezredes az ORFK-OBB főtitkára elmondta, az országos döntőt Pécsett tartják augusztus 24. és 25. között. Ott dől el, melyik család nyeri a Skoda Magyarország által felajánlott fődíjat egy Skoda Scala típusú családi személygépkocsit.

A Skoda mellett a rendezvény másik hagyományos főtámogatója az Autós Nagykoalíció. Knezsik István elnök szerint a versenysorozat legfőbb célja az, hogy a gyerekekben családi körben tudatosuljon: tisztelni kell a szabályokat. Cél még az is, hogy a felgyorsult világunkban, 2050-től, de ha lehetséges, már korábban is, egyetlenegy halálos vagy súlyos közlekedési baleset se történjen meg az ország közútjain.

A biztonságos közlekedés fontosságát hangsúlyozta a versenysorozat megnyitó rendezvényén Bognár Tamás, a Porsche Hungária kommunikációs vezetője is. „A Skoda márka fontosnak tartja, hogy a biztonságos autók ilyen módon is megjelenjenek a nyilvánosság előtt, ezért ajánl fel minden évben egy-egy családi autót az országos döntő nyerteseinek”.

Ma már azonban nemcsak azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező családok nevezhetnek a versenyre, ahol az egyik szülőnek van érvényes B kategóriás vezetői engedélye, és a családban van legalább két 6–17 év közötti gyermek.

A regisztrációkor meg kell adniuk a gyermekük iskolájának a nevét, címét, amit a részvételükkel támogatni kívánnak. Azt az iskolát ugyanis, amely a legtöbb támogatást gyűjti össze a verseny alatt, azaz ahonnan a legtöbb jelenlegi vagy volt diákjuk családja nevez a megmérettetésre, az ORFK-OBB 500 ezer forint értékű iskolaszer-csomaggal támogatja, a második helyezett 300, a harmadik pedig 100 ezer forint értékű támogatáshoz jut.

A verseny hagyományosan elméleti és gyakorlati részből áll. A gyerekek a kerékpáros, a szülők autós tesztlapok kitöltésével és a számukra kialakított ügyességi pályán bizonyíthatták felkészültségüket. Emellett elsősegély-nyújtási ismereteikről is számot kellett adniuk.

Fontos szempont az is, hogy a versenyben a család valamennyi tagjának részt kell vennie. Az a család nyer, amelyik a legkevesebb hibaponttal teljesíti az elméleti és gyakorlati feladatokat.

F.Gy.A.