Balatoni strandra sietett, testvérhalál és felfüggesztett fegyház lett belőle

  • Horror-átjárónak becézték a helyiek a keszthelyi kutyás strandhoz vezető vasúti átjárót, amit a bíróság „jelzőtáblával biztosított vasúti kereszteződésnek” minősített.
  • A győri utasokat szállító autó vezetője, aki nem ismerte a terepet, benézte az András-keresztet. Az utasa, az édesöccse meghalt, a vezetőt csaknem két év fegyházra ítélték, felfüggesztve.
  • Azóta kiépítették a fény- és félsorompóval ellátott, felújított átjárót a kutyás strandnál.

Fotó: zala.frisshirek.hu

Tárgyalás mellőzésével felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Keszthelyi Járásbíróság egy nőt, aki tavaly nyáron vonat elé hajtott autójával, öccse pedig meghalt a balesetben – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-t. A vádlott tavaly július 29-én, délelőtti jó látási, derült időjárási és gyér forgalmi viszonyok mellett haladt személygépkocsival Keszthely külterületén. A keszthelyi kutyás strandhoz vezető, Entz Géza utcai, jelzőtáblával biztosított vasúti kereszteződésben nem állt meg, és 30-34 kilométeres sebességgel ráhajtott a sínekre, miközben felé jobbról egy személyvonat közelített.
A szabályszegő autóst 80-100 méterről észlelte a mozdonyvezető, aki vészfékezést hajtott végre és a vészkürtöt is megszólaltatta. Ennek ellenére a mozdony a kocsi jobb oldalának ütközött. A balesetben a gépkocsi utasa – az autót vezető 25 éves nő 16 éves öccse – olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott könnyebben sérült meg, a vonat utasai sértetlenül vészelték át az ütközést.
A Keszthelyi Járásbíróság a vádlottra halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint a közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt egy év kilenc hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. Ezen felül a nőt két évre eltiltotta a közúti járművezetéstől is. A bíróság kötelezte a vétkes sofőrt közel 670 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A vasúti járművekben esett kár miatt a MÁV-START Zrt. sértettként a polgári jogi igényét újabb eljárásban követelheti.

A tragikus baleset után fénysorompó felállítását kérvényezte az átjáróban a keszthelyi polgármester, Manninger Jenő. Idén májusban, nem egészen egy évvel a halálos baleset után átadták a fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjárót. A beruházásra mintegy 200 millió forintot fordított a MÁV-Volán-csoport. Nagy Bálint közlekedési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: az átjáró korábban kis forgalmú volt, de a helyzet a kutyás park megnyitásával megváltozott, hiszen az már az első évben, 2020-ban tízezer embert vonzott Békéscsabától Győrig. Mint mondta, az átkelőt sokkal biztonságosabbá teszi a gyorsan, jó minőségben elkészült fejlesztés.

N.V.