Balesetet okozott a betegszállító

Fellökte a motorost a szabálytalanul kanyarodó betegszállító

Ilyet még egy szirénázó mentő sem csinálhatott volna

A motoros súlyosan megsérült, a betegszállító ellen vádat emeltek

A betegszállító nem kék lámpával és szirénával közlekedő mentő, akinek mindig is mindenkivel szemben elsőbbsége van. Bár még a mentősöknek is meg kell győződniük arról, ahogy valamennyi megkülönböztető jelzést használó jármű vezetőjének is, hogy a forgalom többi résztvevője megadta-e számukra az elsőbbséget.

Forrás: obsz-e.hu

Sokan ezt nem tudják, vagy ha tudják is: a betegszállító autókon (is) látható vörös kereszt, Ambulance, és hasonló feliratok és jelképek láttán inkább szabad utat engednek nekik is, mintha mentők lennének. Sajnos vannak betegszállító gépkocsivezetők, akik ezzel olykor visszaélnek és olykor balesetveszélyes manőverektől sem riadnak vissza, csak, hogy gyorsabban haladhassanak a forgalomban.

Egy betegszállító cég munkatársa is úgy gondolhatta, hogy amikor balra bekanyarodik egy utcába nem kell elsőbbséget adni a vele szemben közlekedő segédmotoros kerékpárnak. Vagy talán azt remélte, hogy még simán behajt előtte a keresztutcába, de tévedett. Valószínűleg nem szándékosan, inkább figyelmetlenségből tette – az eset utóélete legalábbis erre enged következtetni –, de a lényegen ez nem változtat semmit: a betegszállító felborította a kereszteződésbe vele egy időben behajtó segédmotorost.

Az ütközés következtében a motor felborult, a vezetője pedig nyolc napon túl gyógyuló, jogilag és orvosi értelemben egyaránt súlyos sérüléseket szenvedett. Arccsontja tört, eltört a bal lába és komoly hasi vérzései keletkeztek.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség július 31-i közleménye szerint az ügyben a napokban benyújtott vádiratában a Tatabányai Járási Ügyészség „közúti baleset gondatlan okozásának vétsége” elkövetésével vádolta meg a közleményben meg nem nevezett betegszállító cég alkalmazottját.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a Komáromi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével ítélje pénzbüntetésre a vádlottat és tiltsa el egy időre a közúti járművezetéstől is.

F. Gy. A.