Baross Gábor-díjat kapott a KTI három munkatársa

  • Bátfai-Mager Andrea: A vasút kulcsszereplő a gazdaság növekedésében
  • Mosóczi László: Nőtt a vasút részesedése a helyközi személyszállításban
  • Félezer elismerést osztottak ki a Vasutasnapon

A Közlekedéstudományi Intézet három munkatársa, Harmati Zoltánné, dr. Galló László és dr. Szeri István vehette át a Vasutasnapon – kimagasló munkája elismeréseként – a Baross Gábor-díjat Mosóczi Lászlótól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkárától.

A 69. Vasutasnap központi ünnepségén a Vasúttörténeti Parkban Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a vasút napjainkban kulcsfontosságú szerepet játszik a magyar gazdaság növekedésében. Emlékeztetett, hogy a 2010-re 300 milliárdos adósságot felhalmozó MÁV-ot sikerült 2015-re átláthatóvá tenni, az adósságát pedig 2019 közepére 33 milliárd forintra apasztani.

A miniszter beszélt arról is, hogy az utóbbi években uniós támogatások felhasználásával végrehajtott fejlesztések révén sikerült jelentősen javítani a fővonali pályák állapotot. Emellett a MÁV-Start 40 db emeletes villamos motorvonat beszerzésére kötött keretszerződést, ezek a járművek a legforgalmasabb elővárosi vonalakon közlekednek majd.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében rámutatott: tavaly a hazai helyközi személyszállításban 150 millió utas 7,77 milliárd kilométert tett meg, a HÉV járatait pedig több mint 73 millióan vették igénybe. A vasút részesedése a hazai helyközi személyszállításban egy év alatt 22,9-ről 23,6 százalékra nőtt.

Harmati Zoltánné

A Vasutasnaphoz kapcsolódóan egy hét alatt mintegy 500 kitüntetést és elismerést adtak át az ágazatban dolgozóknak.

A kitüntetettek között volt a KTI három munkatársa, Harmati Zoltánné, dr. Galló László és dr. Szeri István is.

Harmati Zoltánné a KTI Képzési, Vizsgáztatási Igazgatóság Vasúti Vizsgaközpont Vizsga- és Képzésfejlesztési Iroda képzésfejlesztési szakértője. A nevéhez fűződik több új oktatási segédlet megalkotása, emellett a vasúttársaságok partnereként aktív szerepet vállalt a képzési programok átdolgozásában, lektorálásában.

Dr. Galló László

Dr. Galló László, a KTI nyugalmazott tudományos osztályvezetője fő tevékenységeként a közúti hidak megfelelőségi vizsgálatával foglalkozott. A TS-uszályhíd, aminek társfeltalálója, nélkülözhetetlen segítséget nyújtott egyebek között a Megyeri híd építésekor. Nyugdíjba vonulása után is a KTI munkatársa maradt és folytatta a hidakkal kapcsolatos szakértői munkáját.

Dr. Szeri István

Dr. Szeri István, a KTI Személyszállítási Közszolgáltatási Igazgatóság tudományos főtanácsosa – számos területen segítette a közösségi közlekedés fejlesztését. Ezek közül talán a legtöbbeket érintő és ilyetén a legjelentősebb az a koordináció és szakértői tevékenység és támogatás, amelyet az országos, regionális és helyi közszolgáltatási személyszállításban az utasok számára és megrendelői igényeknek egyaránt megfelelő menetrend, tarifarendszer és más rendszerek összehangolása érdekében végzett.

Gratulálunk a magas szakmai elismerésben részesülteknek!

F.Gy.A.

Fotó: Schweitzer Szabolcs