Begyógyszerezve és ittasan sorsára hagyta áldozatát

Jogerősen tizenegy év és nyolc hónap börtönt kapott a gödöllői gázoló

Fotó: police.hu

A vádlott, Sz. Lajos 2016 nyarán megkísérelt elkötni egy autót Gödöllőn, de a tulajdonos rajtakapta, ezért menekülni kényszerült. Csakhogy az autó tulajdonosa már az ajtóban kapaszkodva próbálta megállásra bírni, mire sikerült egyesbe tennie a sebességváltót és padlógázzal elindulni.

Az országos felháborodást kiváltó tragédia 2016. július 28-án este tíz óra után történt Gödöllőn, a Rigó utcában. Az egykor BKV-nál hivatásos sofőrként dolgozó hegedűművész, Sz. Lajos vallomása szerint előzőleg már tekintélyes mennyiségű italt fogyasztott és hozzá bevett ő sem tudja már megmondani hány szem Frontin nevű nyugtatót. Ezek együttes hatására egész nap kába volt.

Emlékezete szerint akkor is kába volt, amikor Gödöllőre taxizott két ismerősét meglátogatni. Később ugyancsak taxival ment volna tovább Veresegyházára, hogy felkeresse az ott élő rokonait, de már nem maradt elég pénze az útra, a taxis pedig hitelre nem vállalta a fuvart. Utóbb már ő maga sem tudta megmondani, hogy ezek után hová indult el gyalogosan és mi célból.

Okkal feltételezhető, hogy csakis a véletlenek szerencsétlen összejátszásának volt köszönhető, hogy akkor este épp a Rigó utcában ténfergett, meglátta a moziból éppen hazaérkező B. Zsófia Hyundaiját, ami járó motorral, résnyire nyitott baloldali ajtóval és lehúzott első ablakokkal állt az egyik ház kocsifelhajtóján. Az autó 24 éves tulajdonosa a kaput nyitotta éppen, ezért már csak akkor vette észre, hogy valaki el akarja vinni a kocsiját, amikor Sz. Lajos már benne ült és hátramenetbe tette a váltót.

B. Zsófia több fültanú egybehangzó állítása szerint kiabálva azonnal az autója után rohant. „Ne! Ne! A kocsi!” ismételte kétségbeesetten és az az autója sofőroldali ajtajába kapaszkodva megpróbálta visszatartani a járművet. Persze semmi esélye nem volt. Sz. Lajos, egyesbe tette a Hyundai váltóját és nagy gázt adott. Később az igazságügyi műszaki szakértő azt állapította meg, hogy 11-13 méteren keresztül hozzávetőlegesen 15-20 kilométer per órás sebességgel vonszolta az aszfalton az autójába kapaszkodó fiatal nőt.

Bódultságában azonban még ezzel a sebességgel sem volt képes az úton tartani a járművet. Balra letért az útról és belecsúszott az ott húzódó mintegy két és fél méter mély vízelvezető árokba. A Hyundai a baloldalára dőlve állt meg, de a motorja még akkor is járt.

Sz. Lajos a baleset zajára és B. Zsófia kétségbeesett kiabálásra összecsődült járókelők segítségével kimászott a jobb első ablakon a Hyundaiból. Zsófia azonban az autó és vízelvezető árok fala közé szorult.

Amikor az autóból kiszabadult Sz Lajost valaki megkérdezte, „ki az a nő, aki a kocsi alá szorult”, azt mondta, „a feleségem”. Aztán elvegyült a döbbent bámészkodók között, majd beült az épp arra járó testvére, B. Csabáné autójába, s még mielőtt a mentők és a rendőrség kiérkezett volna, elhagyta a helyszínt.

A Hyundait a járókelők segítségével a mentősük emelték le Zsófia testéről. Ekkor, csak ekkor állította le valaki az autó motorját. A mindösszesen 24 éves lány akkor már halott volt. Agyonnyomta a saját autója. Megfulladt.

Az orvos szakértők később azt állapították meg, hogy a halála hozzávetőlegesen hét-tíz perccel az után állhatott be, hogy az autó ráborult. Ha Sz. Lajos a baleset után azonnal a segítségére siet, megmenthette volna az életét. B. azonban nemhogy nem segített rajta, az első adandó alkalommal elhagyta a tetthelyet. Beült az éppen arra járó testvére autójába és angolosan távozott. Másnap délután kettőkor egy isaszegi kocsmában fogták el a rendőrök.

Sz. Lajos első vallomásaiban mindent beismert. Nemcsak az őt elsőként kihallgató rendőröknek, de még a letartóztatását elrendelő nyomozási bírónak is élményszerűen és részletesen számolt be a történtekről. Olyan részletességgel számolt be, amiket csak az tudhatott, aki a tragédia idején a volán mögött ült. Ezeket a vallomásait később az igazságügyi szakértők is megerősítették.

Később aztán emiatt már hiába módosította vallomását azt állítva, hogy ő tulajdonképpen nem is látta a lányt, és hogy észre sem vette, hogy valaki az autójába kapaszkodik, azt sem, hogy amikor az árokba borultak valaki a kocsi alá szorult. A bíróság nem hitt neki.

Már csak azért sem hittek neki (sem a rendőrök, sem az ügyész, sem a bíró), mert a rendőrség több tanút is talált, akik hallották az autóját menteni próbáló lány kiáltásait. Volt, aki otthon tévézett és még úgy is hallotta. Már pedig, ha az autótól távol hallani lehetett Zsófia kétségbeesett kilátásait, kizárt, hogy a sofőrtől ajtóba kapaszkodó nőtől csak pár centire ülő Sz. Lajos ne hallotta volna.

Mindemellett több tanú is állította, hogy miután kimászott a Hyundaiból, Sz. azt mondta, a felesége van a kocsi alatt, amiből egyenesen következik, hogy tudta, tudnia kellett, hogy valaki a baleset következtében az autó alá szorult.

A Gödöllői Járásbíróság első fokon 11 év és nyolc hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte Sz. Lajost jármű önkényes elvételének bűntettéért, amit erőszakkal követett el, közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása bűntettéért, valamint járművezetés bódult állapotban vétségéért.  Öt évre eltiltotta továbbá a gépjárművezetéstől és méltatlanság címén nyolc évre a közügyek gyakorlásától.

Az ügyész az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte indítványában a Budapest Környéki Törvényszéktől, azzal, hogy a büntetését Sz. Lajosnak börtön helyett fegyházban kelljen letöltenie.

A védelem – mint azt az elsőfokú ítélet után dr. Borsos József ügyvéd a sajtónak elmondta – abban a reményben nyújtott be fellebbezést az ítélettel szemben, hogy a másodfokon eljáró bíróság majd gondatlannak minősíti védence tettét, s emiatt talán enyhébb büntetést szab ki rá.

B. Zsófia családjának jogi képviselője, dr. Borbély Zoltán ügyvéd viszont a tettarányos ítélet mellett kardoskodott végig a perben. A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy Sz. Lajos el akarta volna lopni B. Zsófia autóját, ezért ítélték el „csak” jármű önkényes elvételéért és nem rablásért, vagy – egyes jogászok szerint felvetődhetett volna – az emberölés gyanúja is.

A törvényszék helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. Sz. Lajosnak börtönben kell leülnie a büntetését. Mivel elfogása óta őrizetben, illetve letartóztatásban van, jó magaviselet esetén is még legalább öt évet kell rács mögött töltenie.

F.Gy.A.