Benzint a marmonkannába: tűzveszélyes és értelmetlen spórolás

  • A magyarországi üzemanyag árak kedvezőbbek, mint bármelyik uniós szomszédunknál.
  • Csábító, hogy külföldi utazásunkra tartalék üzemanyagot vigyünk magunkkal.
  • Csakhogy: a legtöbb ország korlátozza vagy tiltja tartalék üzemanyag be- és kivitelé, amennyi engedélyezett, azzal nem vagyunk beljebb.
  • A szállítható üzemanyag mennyiségét és módját szigorúan szabályozzák a jogszabályok.

– Te is televetted a kádat benzinnel az áremelés előtt? – kérdezte Hofi Géza a rendszerváltás idején készült műsorában. Akkoriban szálltak el úgy az üzemanyagárak, mint ezekben a hónapokban. A magyar kormány azonban időben hatósági árassá tette a lakossági felhasználású üzemanyagot, így most az a helyzet, hogy az uniós országok között nálunk a legolcsóbb a nafta.

Közeledik az utazási szezon, és mert a pandémiás korlátozások nagy részét is feloldották vagy feloldják, sokan hamarosan útnak indulhatnak a tengerpartok felé. Csakhogy, aki saját autójával vág neki, annak azzal kell szembesülnie, hogy például Olaszországban cikkünk írásakor 804 forint a benzin és 793 a dízel literje. Megfontolandó tehát, hogy a hazai, 480 forintos üzemanyagból magunkkal vigyünk annyit, amennyit lehet.

De mennyit lehet?  Az ADAC.de gyűjtése alapján szomszédaink közül Ausztriában 10, Szerbiában 5, Szlovéniában 10, Szlovákiában 20 liter üzemanyag bevitelét engedélyezik megfelelő, szabványos tartályban, szabályos elhelyezés esetén. Horvátországba és Romániába ellenben tilos üzemanyagot bevinni a gépkocsi tartályán kívül. A kedvelt uticélok közül Görögország ugyancsak tiltja a bevitelt, míg Olaszország engedélyezi egy 10 literes marmonkanna feltöltését.

És mi a helyzet belföldön? A veszélyesáru-szállításra vonatkozó szabályok alapján magánszemélyek esetében 60 literes edényekben maximum 240 liter üzemanyag szállítható ADR vizsga, vagyis a veszélyes áruk közúti szállításának szabálya alóli mentességgel. Magánszemély akkor mentesül a szabály alól, ha az áru kiskereskedelmi csomagolásban – kannában – van, személyes vagy háztartási használatra, továbbá szabadidő vagy sport célokra szolgál.

Üzemanyag szállításra alkalmas tárolót – vagyis fém vagy műanyag kannát – a legtöbb benzinkúton lehet kapni. A fémből készült marmonkannák a DIN 7274 szabványnak felelnek meg, a műanyag kannák nagysűrűségű polietilénből készülnek a DIN 16904 szabványak eleget téve. Üzemanyag szállításnál az edényt a járművön kiöntőnyílásával felfelé fordítva úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy az a szállítás közben ne mozduljon el és ne sérüljön meg.

Mindenkinek jó kalandozást, de a marmonkannások tartózkodjanak a hőtől, forró felületektől, szikrától és nyílt lángtól!

 N.V.