Bíróság elé állították az autóstalálkozó ittas vezetőit

  • Hívatlan vendégként rendőrség is beköszönt a kétnapos kunfehértói autós happeningre.
  • Három és fél óra alatt 21 gyorshajtót és kilenc ittas vezetőt kapcsoltak le a járőrök.
  • Több tízezer forint bírság és több hónapos vezetéstől eltiltás – egy kivételével jogerősen.

Gyorsított eljárásban öt ittas vezetőt állított bíróság elé szeptember 9-én a Kiskunhalasi Járási Ügyészség. Négyen elfogadták a több tízezer forintos pénzbírságot és a járművezetéstől eltiltást, egy ittas sofőr (és védője) azonban túl szigorúnak tartotta az ítéletet és fellebbeztek.

A történet előzménye, hogy augusztus 22-22-én autóstalálkozó volt Kunfehértónál. A kétnapos eszem-iszom dínomdánomra a rendőrség is felvonultatta a maga autóit. A találkozóra időzített akció célja bevallottan „az oda tartó, illetve az onnan távozó ittas vezetők kiszűrése” volt.

Több járőrkocsi mellett egy mobil ellenőrző pontot is a rendezvény közelébe telepítettek, így a papírmunkát is el tudták végezni helyben. Közben – mondhatni természetesen – a három és fél órás akció alatt mérték az érkező és távozó járművek sebességét is.

A látványos rendőrségi erődemonstráció ellenére 21 gyorshajtó bukott meg az ellenőrzéseken, továbbá kilenc sofőrnél mutatott alkoholos befolyásoltságot a szonda. Az ittas sofőrök közül négy ellen közigazgatási eljárást kezdeményeztek a rendőrök, a többiek ellen járművezetés ittas állapotban bűntette miatt indult eljárás. Őket állította most gyorsított eljárásban bíróság elé az ügyészség.

„Kiemelt figyelmet fordít az ügyészség és a rendőrség az ittas vezetők elleni mind határozottabb fellépésre”, szögezte le a gyorsított eljárásban meghozott ítéletek kapcsán szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Mint írták: „Az ittas vezetés a leggyakoribb közlekedési bűncselekmény, ami számos súlyos, halálos balesetet okozott már az utakon. Az ittas vezető nemcsak a saját, de mások életét is veszélyezteti”.

A tetten ért vádlottak közül kettőnek például utasai is voltak, az esetükben a hatóságok szerint tehát nemcsak arról van szó, hogy más közlekedőket veszélyeztethettek, hanem, hogy konkrét veszélynek tették ki az autójukban ülőket.

Valamennyi vádlottnak volt jogosítványa (legalábbis, amíg a rendőrök meg nem szondáztatták őket, mert utána mindegyiküktől elvették még a helyszínen). Egyikük sem áll eltiltás hatálya alatt, az egyik vádlottnak azonban korábban már folyt eljárás ittas vezetésért – ő visszaesőnek számít. A többiek büntetlen előéletűek voltak.

A Kiskunhalasi Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően valamennyi – az eljárás alatt mindvégig szabadlábon védekező – vádlottat bűnösnek mondta ki és velük szemben pénzbüntetést, valamint közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki. A pénzbüntetés legmagasabb összege 210 ezer forint, míg a leghosszabb eltiltás 1 év 4 hónap volt.

Négyen elfogadták az ítéletet, egy vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

F.Gy.A.

Fotók: police.hu