Boldog ünnepeket, kedves traffipax!

  • A sebességkorlátozás és a traffipax az autósok mumusa – vagy mégsem?
  • Vannak vidékek, ahol maguk az ott lakók követelik a sebességmérők kihelyezését.
  • Egy német kisvárosban minden év végén Mikulás ruhába öltöztetik a fix berendezést, ami szabálytalan, de valahogy sosem találják meg a tetteseket.

A németországi Ilsfeld bei Heinbronn településén valakik idén is Mikulás ruhába öltöztettek egy traffipaxot. A mérő berendezés a városka kellős közepén, a polgármesteri hivatallal szemben áll, és ellenőrzi, hogy az autósok betartják-e a 30 km/h-s tempolimitet. A település rendőrsége hivatalból nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, de a helyi lapok beszámolói szerint eddig még sohasem sikerült megtalálni az elkövetőket. Ezért aztán soha nem tudjuk meg, hogy miért öltöztették talpig Télapóba a traffipaxot. Lehet, hogy tiltakozásul a kipostázott sárga csekkek miatt. A piros gúnya ugyanis megakadályozza, hogy fotók készüljenek a közlekedőkről. De az is lehet, hogy a helybeliek támogatásukról biztosítják a közlekedés biztonságát szolgáló eszközt, és a szeretet ünnepének közeledtével feldíszítik, mint a karácsonyfát.

Örök vita, hogy a közlekedés biztonságát valóban javítják-e a sebességmérők, vagy csak így szedik be a pénzt a figyelmetlen sofőröktől. Egy-egy tragikus kimenetelű, durva sebesség túllépés miatt bekövetkező baleset után – ilyen volt a Szentendrei úti vagy az Árpád-hídi halálos karambol – a közvéleményben felerősödnek azok a hangok, hogy több sebességmérő berendezést kellene elhelyezni a száguldozásra alkalmas útvonalakon. Máskor azok hangját hallani jobban, akik szerint a könnyebb végén fogja meg a hatóság a közlekedésbiztonság kérdését, ha csak az automatikusan működő kamerák számát szaporítja.

Ugyanakkor vannak olyan helyzetek és helyszínek, amikor maguk a lakók követelik a sebességmérő kihelyezését. Leggyakrabban kisebb települések ezek, amelyeken forgalmas útvonal halad keresztül. Kiteszik már a falu határában a sebességkorlátozásra figyelmeztető táblákat, elhúzzák a sávokat, és gyalogos átkelő közelében többféleképpen igyekeznek az autósokat lassabb haladásra bírni. Ide tartozik a mozgásérzéskelős LED-lámpasor is, de vannak trükkös megoldások. Például az ellenőrzésre készülő rendőr, vagy mérésre félrehúzódott rendőrautó körvonalainak az imitálása. De vannak önkéntes – önkényes? – sebességmérők is. Egy osztrák nyugdíjas a traffipaxok elrejtésére szolgáló fémdobozt helyezett ki a kapuja előtt az út szélére, egy staffordshire-i háztulajdonos pedig egyszerűen kiállt a padkára egy fehér furgonnal, amelynek a hátára azt matricázta ki jó nagy betűkkel: SPEED CAMERA.

A hatóságok rendszerint közbeavatkoznak ilyen esetekben, hiszen az érvényes sebesség betartásának az ellenőrzése állami jog és feladat. Jó kis botrányok lehetnének abból, ha a szomszédok egymást kezdenék ellenőrizgetni. A brit rendőrség helyi erői ezzel szemben nem indítottak semmilyen eljárást, sőt úgy nyilatkoztak, hogy arra bátorítják a lakosságot, osszák meg a közúti biztonsággal kapcsolatos tapasztalataikat a hatóságokkal.

N.V.