Bubu, a kisautó történetei

Álmomban sem gondoltam volna, hogy Borsi Gergő, aki Nagy Sanyival együtt az „Autogram” című televíziós műsorral hetente megörvendezteti az autózás szerelmeseit, tollat ragad és mesét (!) ír. Márpedig most megtörtént ez a csoda. Szinte hihetetlen, hogy Gergő, aki nem mellesleg külsős munkatársunk, egykori sikeres autóversenyző és elismert autós szakértő karácsony előtt a gyerekekhez fordult, hogy verses mesekönyvével szerettesse meg az apróságokkal az autókat és a közlekedést. Borsi Gergő mesekönyve nem azért lepett meg, mert valaha is kételkedtem volna írástudásában, hiszen szakíróként régóta ismerik őt azok, akik valamilyen módon kötődnek az autózáshoz, hanem azért, mert nem könnyű a MacPherson felfüggesztések és ilyen olyan injektoros rendszerek komor mérnöki világából a gyermekek lelkét melengető mesék mezejére lépni.
Azok a gyerekek, akik „Bubu, a kisautó történetei”-t olvassák, netán a szüleik felolvasása révén ismerkedhetnek meg a kicsi piros autóval, képzeletben részt vehetnek az autóvásárlás folyamatától kezdve a defektjavításon keresztül egészen az autós kirándulásokig. Mindezen helyzeteket pedig Szederkényi Csaba kedves és vidám rajzai teszik még életszerűbbé.
És még valami, ami ez idáig rejtve maradt a szerző lelkivilágából: Gergő lapunknak elmondta, hogy könyvét elsősorban olyan alapítványoknak, iskoláknak, óvodáknak adományozza, amelyek nem a legjobb körülmények között élő gyerekek oktatásával foglalkoznak. Hogy saját életútján keresztül miként szeretne példát adni a kicsiknek, arról így vall könyve bevezetőjében: „Valószínűleg nem a benzinnel dúsított magzatvíz, vagy a motorolajjal sűrített anyatej az oka ennek, hanem sokkal inkább egy gyermeki vágy, egy elérhetetlen álom, ami hosszú évek alatt mégiscsak valóra vált.”

S.G.