Celebek intim fotói helyett Pofátlan(TAN)ító videók?

  • Néhány napja jelent meg a közösségi médiában a felvétel, amin két magyar kamionos önkéntes rendőrt játszik.
  • Az internet népének nagy többsége velük ért egyet: Jó, hogy helyére tették a leállósávban előző „bunkó” mercedesest!
  • Csakhogy átverték őket – több szempontból is, és nem is kicsit!
  • Bár az erkölcsi magaslaton sokáig lehet sütkérezni a Facebook adta népszerűségben, amit a két kamionos tett, védhetetlen.

Hírességek intim fotói (vagy legalábbis azok ígérete) és politikusok (olykor soha el sem hangzott) megosztó kijelentései mellett már az utak garázdáiról és önkéntes rendőreiről készült videókat is felhasználják egyes kattintás-vadász oldalak a világhálón hirdetési bevételeik növelésére.

Egy ilyen oldalon (mivel nyilvánvalóan lájk vadászok, nem írjuk le a nevüket, nem csinálunk ingyen reklámot nekik) a napokban tett közzé egy rövidfilmet, amin két magyar kamionos önkéntes rendőrt játszik – ha hinni lehet a szövegnek, valahol Bicske környékén. A posztot kiszúrta a Bicskei szó című oldal is, s mint kvázi helyi hírt június 10-én meg is osztotta a saját Facebook-oldalán:

„Bicskénél történt, sajnos alkalmas az érzelmek és az értelmetlen viták felizzítására. A kommentek is érdekesek; már amelyik”, írták.

A bejegyzéshez fűzött megannyi hozzászólás azonban azóta eltűnt.

Amíg bárki számára elérhetők voltak, az derült ki belőlük, hogy az internet népe a tolakodó, a szabályokkal és másokkal mit sem törődő mercedesest egzecíroztató két kamionossal értett egyet. Így kell ezt csinálni, csak így lehet a szabályok betartására kényszeríteni az „ilyen bunkókat”, írták többen is. Kevesebben vetették fel a kérdést: vajon helyes, ha a kamionosok tonnáikkal visszaélve önbíráskodásba kezdenek?

A hozzászólókat láthatóan még mindig nagyon fel tudják dühíteni a leállósávban előzők, és általában a pofátlankodók.

Még mindig? Álljunk meg itt egy szóra!

A Bicskei szó június 10-én 21:48-kor tette ki Facebook-oldalára az itt meg nem nevezendő kattintás-vadász oldalról származó felvételt a hozzá tartozó rövid, gyanúsan magyartalan bejegyzéssel együtt:

Két kamionos elég drasztikus módszerekkel blokkolta a Mercedest (Én vagyok a törvény)
Bicske környékén állta útját két kamion a mindenhol előzni próbáló Mercedesnek.
A felvételen látható két kamionosnak nem igazán tetszett, hogy az autósok szeretnének elhajtani a sor mellett, ezért drasztikus módszerhez folyamodtak. Valószínűleg sávlezárásról lehet szó, és lehetséges, hogy néhány autós úgy akarta megúszni az araszolást, hogy végighajtottak a sor mellett és elől befurakodtak, amikor elérték a sávzárást.

Nem lehet tudni, hogy a kattintás-vadász oldalra mikor került fel az anyag. Se szerző, se dátum, se, hogy egyik olvasónk küldte be az alábbi felvételt… Talán nem véletlen.

Bizonyos szempontból persze mindegy is ki készítette és juttatta el a portálnak. A lényeg, ami a felvételen látható – és bőven van mit elemezni, írni és beszélni róla. De erre majd még visszatérek!

Addig is, ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy kideríthetetlen mikor, hol és ki készítette a felvételt!

Aki nemcsak a kattintás-vadász oldalon nézte meg a YouTube-ra feltöltött filmet, pontosan tudja miért írtam azt a legelején, hogy ezek az oldalak már a civil pofátlantanításban is lehetőséget látnak a hirdetési bevételeik növelésére. A szóban forgó felvételt ugyanis 2018. április másodikán töltötték fel a YouTube-ra és azóta több mint 3,8 millióan látták. Közülük 17 ezren lájkolták. Korántsem egy friss történetről van tehát szó. Persze hangulatkeltésre – akár a szereplők valamelyikével, akár a rendőrséggel szemben –  „Miért nem csinálnak az ilyenekkel semmit?”  – tökéletesen megfelelő.

Furcsa is volt, hogy az eredeti felvételen nem takarták ki a két magyar kamiont üzemeltető cég nevét, címét és logóját, ahogy a megbüntetett Mercedes és a többi autó rendszámát sem. Azért nem tették, mert ez nem olyan pofátlantanító felvétel, mint amilyeneket mostanában feltöltenek a Budapesti Autósok Közössége oldalára, és olykor más oldalakra is.

Itt aligha a szabályszegés leleplezése volt a cél. Inkább csak lehető legtöbb hirdetési bevétel.

Mert ami a felvételen zajló történetet illeti: bármennyire is jóleső érzés sokak számára lebunkózni a Mercedesével a leállósávban előzni próbáló férfit, a két kamionos több és súlyosabban büntetendő szabályt sértett meg, mint a „bunkó mercedeses”. Ha most történt volna az eset és a felvétel készítője nevét is vállalva elküldte volna azt a rendőrségnek, jó eséllyel büntetőeljárás indulna ellenük közúti veszélyeztetésért. És a középső sávban cikázónak még azt is meg kellene magyaráznia, hogy mit keresett ott. Csak nem előzte a kollégáját?

Az internet népe persze nem a vonatkozó KRESZ szabályok alapján hozta meg az ítéletét. Sok hozzászólásból egyértelműen kiderült, írójának fogalma sincs, hogy amit az erkölcsi magaslatra emelt kamionosok tettek sokkal súlyosabb büntetést vont volna maga után (ha például egy rendőr orra előtt teszik), mint a pofátlan mercedesesé.

Utóbbi kapott volna egy 100 ezer forintos bírságot a leállósáv jogosulatlan használatáért. A két kamionos ellen viszont akár büntetőeljárás is indulhatott volna közúti veszélyeztetésért. Semmiben sem különbözik amit tettek a büntetőfékező ámokfutókétól!

Az esetnek, azaz a négy év után felmelegített ismeretlen helyen történt közlekedési afférnak  és szándékos veszélyeztetésnek van azonban egy máig ható másik tanulsága is. Épp az ilyen felvételek miatt nem indít automatikusan eljárást a rendőrség (semmilyet, és még csak ismeretlen tettes ellen sem) a világhálóra feltöltött mégoly bicskanyitogató felvételek alapján sem!

Előfordult már, hogy hetekig kutattak egy eszement száguldozó után, akit szintén egy internetes bejegyzésben lepleztek le, aztán kiderült, hogy a magyarnak látszó rendszámú autó valójában grúz volt, és az eset is ott történt évekkel az előtt, hogy a lelkes internetes hangulatkeltő közzétette volna a Facebookon, mint a hazai közlekedésbiztonság hiányának elrettentő bizonyítékát.

Abban az ügyben sem indult végül eljárás – nyilvánvaló, hogy miért. A két önkéntes-rendőrködő kamionos ügyében sem fog. Elévült már – már ha tényleg Magyarországon történt.

Ma már az autósok is kifinomultabb módszerekkel segítik a rendteremtést az utakon. Még azok is, akiket nem tesznek túlságosan erőssé és magabiztosság a lábuk alatt dübörgő tonnák és lóerők. Ma már, ha tényleg Bicske környékén történt az eset, a felvétel órákon belül a rendőrségen landolna, készítőjének elérhetőségével és adataival.

Nem kell és nem is szabad önkéntes rendőrt játszani. Veszélyes, és nem mellesleg bűncselekmény. Szabad viszont szólni, bejelentést tenni, felvételeket küldeni a rendőrségnek. A közlekedésrendészet az elmúlt két évben bebizonyította: komolyan veszi a Pofátlan(TAN)ítást, akár ők maguk akcióznak, akár a civilektől kapnak hozzá felvételeket.

F.Gy.A.