Célkeresztben a buszok és a kamionok

  • Egyhetes TISPOL akció kezdődött nálunk és Európa szerte
  • Vasárnapig kiemelten vizsgálják a vezetési és a pihenőidő betartását
  • Nemcsak a veszélyes anyagok szállítását ellenőrzik, szondáztathatnak is

Fotó: Iró Zoltán

Egy héten tartó átfogó közúti ellenőrzésbe kezdett ma reggel a rendőrség az ország útjain. Az akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata éves tervében meghatározott program szerint hajtják végre.

Ezen a héten elsősorban a tehergépjárművekre és a buszokra koncentrálnak, ebből azonban senki nem vonja le azt a következtetést, hogy minden más járművel következmények nélkül lehet szabálytalankodni az akció ideje alatt, mert a rendőrök úgy is mással vannak elfoglalva.

A ma kezdődött egyhetes TISPOL-akció keretében a rendőrök kiemelten ellenőrzik, hogy a tehergépjármű-vezetők és a buszsofőrök betartják-e a vezetési- és a pihenőidőre vonatkozó előírásokat, a veszélyes áruk szállítására vonatkozó előírásokat, valamint a nem magyar állampolgárságú sofőrök esetén, hogy jogszerűen léptek-e be és jogszerűen tartózkodnak-e Magyarországon.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az érintetteket alkalmasint nem fogják megszondáztatni, vagy hogy a nem veszélyes áruk szabálytalan szállítását szó nélkül hagyja majd a rendőrség.

Fotó: Iró Zoltán

Ezen a héten Európa-szerte hasonló ellenőrzéseket hajtanak végre a közlekedési rendőrök. Így, aki az egyik országban esetleg megússza a kisebb-nagyobb összegű bírságot vagy a még annál is súlyosabb következményeket, egy másik tagállam területén még lebukhat. Az összehangolt TISPOL akciók célja a közlekedésbiztonság javítása Európa szerte.

A TISPOL átlagosan kéthavonta szervez hasonló akciókat, olykor gyakrabban. Legutóbb, június elején az ittasan vagy bódult állapotban vezetők kiszűrése volt a cél, áprilisban pedig a gyorshajtókra vadásztak.

Bár a TISPOL akciókat előre bejelenti a rendőrség, a legtöbb ellenőrzés mégis elképesztő eredményekkel zárul. A múlt hónapban az előzetes hírverés ellenőre több ittas vagy valamilyen bódító szer hatása alatt álló busz- és kamionsofőr is lebukott az ellenőrzéseken.

Az akció vasárnapig tart, az eredményéről szándékunk szerint beszámolunk olvasóinknak.

F.Gy.A.