Dől a fa!

  • Az útmenti fákat gondozni, gallyazni kell, egyiket-másikat ki is vágják.
  • Fakivágáskor korlátozni kell a közúti forgalmat.
  • A forgalom korlátozását hozzáértő és megfelelő felhatalmazással rendelkező személyeknek kell végezni.

Olvasónk igencsak meglepődött, amikor lakott településen belül, egy park mellett egy műhelykocsi állt előtte keresztben az úton, és egy zöldruhás munkásember kézzel-lábbal igyekezett megállásra késztetni. Az illető kezében nem volt sem lámpa, sem tárcsa, és különösebben gyakorlott sem lehetett a forgalom szabályozásában, hiszen ide-oda forgott az érkező jármű és a sajátja között. Mintha mutogatott volna valamerre, az útakadályon túlra, hogy tessék vigyázni, mert ott, most, mindjárt – dől a fa!

A favágást valószínűleg a helyi önkormányzat rendelte meg, ám a kivitelezők láthatóan semmilyen felhatalmazást nem kaptak az autók megállítására, és ha véletlenül nagyobb a forgalom, és mindkét irányból sok autó torlódik fel, akkor nagyobb baj is lehetett volna.

A közterületi fák gondozása állami vagy önkormányzati feladat. A településeken kívül, az utak mentén a gondozást a területileg illetékes közútkezelő társaságok, a településeken jellemzően a feladattal megbízott önkormányzati cégek végzik.

No de ki jogosult arra, hogy feltartóztassa az úton közlekedő járműveket?

A forgalomirányításra a rendőrség mellett más hatóságok is jogosultak, ilyen például a katasztrófavédelmi hatóság. Útfelújítás, útlezárás, terelés esetében képzett jelzőőröket alkalmaznak, akik tárcsával vagy fényjelzéssel irányítják a járműveket.

A történetünkben szereplő favágó kivitelező azonban megállította olvasónk gépkocsiját. Erre is csak rendőr jogosult, illetve az útdíj ellenőrök, pénzügyőrök, katonai rendészek, tűzoltók, közterület-felügyelők. Ezek mellett illetékességi területén, gyanú esetén a járművet jogszerűen megállíthatja a fegyveres biztonsági őr, a természetvédelmi őr, a hegyőr, a hivatásos vadász, az állami és a hivatásos halőr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a mezőőr, a rendészeti feladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzet.

Persze senkinek nem jut eszébe jogászkodni, ha a háttérben motoros fűrész dolgozik és nagy recsegéssel-ropogással megindul, és dől, dől a fa. Olvasónk sem állt le vitatkozni, hanem szélsebesen megfordult és otthagyta a zöldruhás emberkét a fűrésszel és a kidőlni készülő fával együtt. De megjegyezte, hogy ha favágók dolgoznak az út mellett, áldozni kellene arra is, hogy a közút forgalmát hozzáértő emberek irányítsák.

N.V.