Domonkos, az okostelefon visszatér!

  • Az első szériát közel kétmillióan látták – Domonkos hamarosan újra munkához lát, segít a gyerekeknek megismerni a közlekedés szabályait.
  • Az apróságok gyorsabban megtanulják kezelni az okostelefonokat, mint a szüleik – talán szabályosan közlekedni is megtanulnak így.
  • Az ORFK osztályvezetője szerint a rendőrségnek is haladnia kell a korral, ha a gyerekek a telefont kedvelik, azon kell tanítani őket

Zsófi, a fáradhatatlanul izgő-mozgó, szeplős, vörös hajú kislány egy különleges okostelefont kapott szüleitől, akit Domonkosnak hív. Domonkos attól különleges, hogy rendszeresen felhívja Zsófit, szóval önmagát, ha gazdája (Zsófi) veszélyesen közlekedik és elmagyarázza, mit és hogyan kellett volna tennie, s mi az, amit a jövőben semmiképpen se tegyen saját és mások biztonsága érdekében. Domonkos megcsörgeti Zsófit, ha körültekintés nélkül és nem a biztonságos zebrán kel át az úttesten, ha mással nem törődve rollerezik a járdán, ha sisak nélkül kerékpározik, és így tovább…

https://www.youtube.com/watch?v=X3wDRlvvvR4&list=PL6L0pLpcZPL8fcehExsM32HVWNUow6PI1&index=57

Zsófi természetesen kitalált személy, ahogy a szabálytalanul, olykor ön- és közveszélyesen közlekedő gazdáját egy-egy balesetveszélyes közlekedési szituáció után rögtön megcsörgető és figyelmeztető Domonkos is. Ilyen okostelefon (még, sajnos) nem létezik a valóságban.

Ők abban a gyermekeknek készült játékos közlekedésbiztonsági oktatófilmben kelnek életre, melynek egy perces epizódjait 2014-2015-ben már közel kétmillióan látták a köztévében, ahol akkor is a közlekedéssel kapcsolatos veszélyekre, szabályokra, változásokra hívták fel a figyelmet. Az akkor bemutatott 57 epizód alkotói Zsófi és Domonkos, az okostelefon segítségével próbálták a gyermekek fejébe elültetni a szabályos és biztonságos közlekedés alapvető szabályait, amiket az ő korukban már is ismerni kell és be is kell, vagy legalábbis be is kellene tartani.

https://youtu.be/s4rw3HWBud8

A Domonkos az okostelefon című egyperceseket alkotóik 2021-ben újraélesztették. Peti, Zsombi és Marci főszereplésével 30 rész készült el, amelyek hamarosan láthatók lesznek a köztévé gyermekcsatornáján. Fehér Milán, a sorozat producere lapunknak azt mondta, az idén még további 35 epizód elkészítését tervezik. Céljuk, hogy a gyerekek, rövid, tömör és legfőképpen az ő nyelvükön írt üzenetek formájában ismerkedjenek meg a szabályos és biztonságos közlekedéssel. Emellett fel kívánják hívni a gyerkőcök figyelmét azokra a veszélyekre is, amelyek akkor leselkednek rájuk, ha közlekedés közben nem figyelnek a környezetükre, nem törődnek másokkal.

S, hogy Domonkos miért mobiltelefon? Fehér Milán azt mondja, a gyerekek egészen kiskorukban megismerkednek velük, rövid idő alatt jobban kezelik, mint a szüleik. A mindennapok eszköze, mely egy névvel felruházva már, mint egy hasznos és kedves társ jelenik meg a filmben.

Ez a jó és hasznos társ, Domonkos, olyan alapvető szabályokra figyelmezteti kis gazdáit, s az alkotók reménye szerint rajtuk keresztül az összes gyermeket, akik majd az egyperceseket látják, mint például, hogy milyen következményekkel járhat, ha valaki védősisak nélkül kerékpározik, rollerezik, vagy éppen a zebra helyett az autók közül kiszaladva próbál meg átkelni az úttesten és még csak körül sem néz.

https://www.youtube.com/watch?v=nvcscmxz8s4

Domonkos nemcsak oktatja barátját és vele a gyermek nézőket, és remélhetőleg a szüleiket is, akik maguk is sokat tehetnének azért, hogy gyermekeik körültekintőbb, fegyelmezettebb, szabálykövetőbb gyalogosok, rolleresek, kerékpárosok legyenek kamaszként, és ugyanilyen sofőrök később, fiatal felnőttként, majd felnőttként is.

Domonkos példát is mutat. Kis gazdáját például mindig csak akkor hívja fel, ha az már biztonságban van. Nem a zebra előtt, hiszen akkor – ezt a rendőrök évente ezerszer elmondják – nem a telefont kell babrálni, hanem a forgalomra kell figyelni. Ám amikor Domonkos és gazdája már átkelt az úttesten, Domonkos aktivizálja magát, csenget és rímekbe szedve elmondja (a gyermekeknek állítólag bejön ez a stílus), hogy mit kellett volna a gazdájának másképp tennie, és azt is, hogy miért. Például, hogy legközelebb ne ugráljon az autók elé, mert az roppant veszélyes és túlságosan nagy kockázatot vállal csak azért, hogy pár másodperccel hamarabb érjen célba.

A piros lámpa, az jelenti: Stop! Most állj.

A zebrára, az autók elé kérlek ne ugrálj!

A zöld lámpa azt jelzi: menj. Most szabad!

Jól néz körül, de nem kell, hogy szaladj!

A produkció az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával készül. Berzai Zsolt alezredes, az ORFK balesetmegelőzési osztályvezetője, az ORFK-OBB titkára lapunknak csak annyit mondott, a rendőrségnek is haladnia kell a korral. Ha az ilyen rövid, egyszerű, pörgős üzeneteket közlő filmekkel lehet megszólítani a gyerekeket, ezt az utat kell követni.

Berzai elmondta, ő maga gyerekként nagyon kedvelte a Süsü a sárkány sorozatot. Az ő gyermeke azonban „uncsinak” tartja, már a főcímzene közben elveszti az érdeklődését. Számára a Süsü a sárkány nem elég pörgős, nem elég figyelemfelkeltő.

Célunk, mondta Berzai, hogy a gyerekek minél fiatalabban megismerjék és megértsék a közlekedési szabályokat. Például, hogy miért úgy kell viselkedni az úton, ahogy azt esetünkben Domonkos, az okos telefon tanácsolja.

F.Gy.A.