Duplarazzia az utakon!

  • A közlekedési hatóság és a rendőrség egyaránt akciózik ezen a héten az ország útjain.
  • A buszok és tehergépjárművek menetíróit, okmányait, műszaki állapotát ellenőrzik.
  • Könnyen rosszul járhatnak a héten azok is, akik rosszul rögzítették a rakományukat.
  • A rendőrség a biztonsági öv, a biztonsági gyermekülés és a bukósisak-használatot figyeli.

Háromnapos ellenőrzéssorozat kezdődött az utakon a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járművek kiszűrésére – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok az országos akcióban a teherautók és autóbuszok műszaki állapotát, menetíró berendezéseit, a rakomány rögzítését vizsgálják, indokolt esetben szankcionálják is a szabálytalanságokat.

A közlekedési hatóság a kockázatosnak minősített járműveket  a veszélyt előidéző ok megszüntetéséig kijelölt pihenőhelyen visszatarthatja.

Az ECR (Euro Controle Route) akció keretében lezajló tematikus ellenőrzés során a hatóság a járművezetők, a rakományok és a gépjárművek alkalmasságát igazoló dokumentumokat vizsgálják meg, továbbá ellenőrzik a jármű és rakománya súlyát, utóbbi rögzítésének megfelelőségét.

Tematikus vizsgálatról lévén szó, a közlekedési hatóság más természetű ellenőrzést csak akkor végez a járműveken, ha a tematikus vizsgálat során a közlekedésbiztonságot súlyosan veszélyeztető körülményre bukkannak.

Az ITM tájékoztatása szerint ugyanakkor a közlekedési hatóság a járművet vizsgálatra rendeli, ha alapos gyanú merül fel, hogy nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, környezetvédelmi előírásoknak, engedély nélkül alakították át, vagy engedélyezett átalakítás után a hatóságnak nem mutatták be.

Érvénytelenítik az autóbusz vagy teherautó forgalmi engedélyét akkor is, ha a jármű további részvétele a forgalomban közvetlen balesetveszéllyel járna, vagy például, ha a kötelező engedélyek hiányában végeztek vele szolgáltatást.

Az ECR ellenőrzéssel egyidőben zajlik egy másik ellenőrzés is az utakon. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) április 4-10. között Seatbelt elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez az eddigi gyakorlatához híven a magyar rendőrség is csatlakozott.  Az A rendőrség Magyarország egész területén a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzi. Elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpá-rosoknál a bukósisak használatát figyelik a rendőrök.

Korábban Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának a vezetője és Berzai Zsolt alezredes balesetmegelőzési osztályvezető is több sajtónyilatkozatában előre jelezte, a rendőrség az idén szigorú ellenőrzésekkel igyekszik elérni, hogy növekedjen a passzív biztonsági eszközök használata. Sajnálatos módon ugyanis nagy számban történnek még mindig olyan közúti tragédiák, amelyekben csak azért sérülnek meg súlyosan, olykor halálosan a közlekedők, mert nem kötötték be magukat, nem használtak bukósisakot, vagy éppen a gyermeket nem ültették gyermekülésbe, mivel csak pár saroknyira autóztak (volna) vele.

A rendőrség azt szeretné elérni, hogy a lehető legrövidebb időn belül 95-98 százalékosra nőjön a biztonsági öv és más passzív biztonsági eszközök használata a közlekedésben.

F.Gy.A.