E-rollerezni is tilos ittasan!

  • Az ügyészség: Bár jogilag nem létezik az e-roller, ittasan vezetni attól még tilos!
  • Sokba kerülhet az olcsó e-rolleres utazás a buliból haza felé, ha a rolleres ittas.
  • Az ittas e-rollerest is eltilthatják a vezetéstől, akkor is, ha nincs is jogosítványa.
  • Az eltiltás alatt be sem iratkozhat az autósiskolába az, akit eltiltottak a vezetéstől.

Dr. Sticz Tamásnak, a Győri Járási Ügyészség ügyészének szavaival élve, bár a magyar közlekedési jogban a mai napig úgy van az e-rollerrel és a hozzá hasonló mikromobilitási eszközökkel, hogy „ilyen állat pedig nem létezik”, a KRESZ előírásai ezekre a jogi értelemben még csak nem is létező eszközökre ugyanúgy érvényesek, mint a többire – figyelmeztetett Jogodban áll tudni! című videó-sorozatának legújabb epizódjában a Legfőbb Ügyészség. [A figyelemfelhívó videó elérhető a az ügyészség YouTube-csatornája mellett a Facebook-on és a Legfőbb Ügyészség honlapján is.]

A figyelmeztető felhívás aktualitását az adja, hogy az időjárás egyre inkább kedvez a különböző mikro-mobilitási eszközök használatának. S bár a KRESZ még „nem ismeri” az e-rollert, ahogy az elektromos rásegítéssel működő kerékpárt, és a többi elektromos meghajtású közlekedésre is használható eszközt sem definiálta még, ezek léteznek, népszerűségük egyre nő és már nemcsak a fiatalok körében.

Egy-két kilométeres, vagy akár nagyobb távolságra gyorsabb, kényelmesebb, mint gyalogolni, és a vissza-visszatérő koronavírus-fenyegetettség miatt jóval kisebb az esélye annak, hogy egy e-rolleren megfertőződjön valaki, mintha rövid távon az olykor már újra zsúfolt közösségi közlekedés járatait venné igénybe.

Főleg a kispénzű fiatalok (és nemcsak fiatalok) döntenek mind gyakrabban úgy, hogy a hétvégi buliból nem taxival utaznak haza, hanem például e-rollerrel, amit jóval olcsóbban lehet bérelni, mint amennyiért egy átlagos taxis utazást kell fizetni mostanában. Nekik szól a dr. Sticz Tamással készült videó-felhívás, amely megerősíti az ügyészség eddigi joggyakorlatát, miszerint: E-rollerrel is tilos közlekedni ittasan.

„Aki alkoholos befolyásoltság alatt áll, a hatályos jogszabályok szerint nem vehet részt a közúti közlekedésben”, mutatott rá dr. Sticz. Ez minden közlekedési eszközre igaz!

Van azonban némi különbség aközött, hogy valaki hagyományos (tehát nem elektromos rásegítéssel működő) kerékpárral vagy gépi meghajtású közlekedési eszközzel vesz részt a forgalomban ittasan. Előbbi esetben ugyanis az ittasság mértékének döntő jelentősége van. Ittasan lehet kerékpározni, részt lehet venni a közúti forgalomban, amennyiben az ittas kerékpáros képes biztonságosan vezetni a járművét. Azaz, amíg tud egyenesen menni, nem esik-kel az út szélén vagy nem kacsázik be a sáv közepére az autósok közé, nem kell számítania arra, hogy a rendőr megszondáztatja, megbünteti vagy eljárást indít ellene.

A gépi hajtású járművek esetén már pusztán az ittasság ténye is elég az eljárás megindításához, utána már csak az a kérdés, hogy szabálysértési vagy büntetőeljárás indul-e az ittas vezető ellen, amit – ha más jogsértés nem történt – az ittasság mértéke határoz meg. Teljességgel közömbös, hogy mennyit ivott a sofőr, az is, hogy ha még abban az állapotában is biztonságosabban vezet, mint sokan mások józanul.

Azonban az e-roller és az e-kerékpár nem minősülnek még járműnek. Se gépinek, se másmilyennek. Jogilag. Persze ahhoz nem fér kétség, hogy gépi hajtásúak (e-kerékpárnál gépi rásegítő erő támogatja a hagyományos hajtást), az ügyészség épp ebből kiindulva mondja azt, hogy elektromos rollerrel és társaival ugyanúgy tilos ittasan közlekedni, mint segédmotorral, motorral vagy autóval. Részben, egészben gép hajtja őket!

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője lapunknak elmondta: Számos eseti döntés bizonyítja, hogy erről a kérdésről a bíróságok is hasonlóan gondolkodnak. Az ügyészség mindenesetre a jelenlegi jogi keretek között abba az irányba kívánja befolyásolni a joggyakorlatot, hogy tekintsék bárminek is ezeket az új gépi meghajtású eszközöket, azokkal ne lehessen ittasan részt venni a közúti forgalomban. Még a kerékpárúton se! – tette hozzá dr. Sticz Tamás az ügyészségi videóban.

Fontos tudni, hogy a hatályos jogszabályok értelmében el kell tiltani a gépjárművezetéstől azt, akit ittas vezetésért elítélnek. Az eltiltásnak nem feltétele, hogy legyen az illetőnek jogosítványa. De, akit eltiltottak a vezetéstől, annak egy ideig nem is lesz! Az autósiskoláknál a jelentkezés feltétele, hogy a leendő tanuló legyen minimum 16,5 éves és ne álljon eltiltás hatálya alatt.

F.Gy.A.