Eggyel csökkent a gyorshajtók száma

Kétszer is gyorshajtáson érték a pótkocsis autó román sofőrét

50 eurót és még „valamit” ajánlott a rendőrnek, ha futni hagyja

A külföldiek sem ússzák meg a bírságot ma már, mint régen

Talán nem minden ok nélkül reméltük azt, hogy a rendszeresen Magyarországon át autózó külföldi sofőrök már tudják: nálunk sem lehet megúszni a bírságot, ha például gyorshajtáson érik őket. Ennek ellenére még mindig vannak, akik azt hiszik vagy elhiszik, hogy ha adnak néhány eurót a rendőrnek, elkerülhetik a súlyosabb bírságolást.

Forrás: Pixabay

Némelyek abból indulnak ki, sajnos nem alaptalanul, hogy ha a schengeni külső határokon egy „piti kis gyorshajtásnál” jóval súlyosabb ügyeket is el lehet intézni az útlevélbe csúsztatott ötvenessel, százassal, de sokszor egy tízes vagy egy húszas is elég, akkor ez a technika más szabálytalanságok elsimításánál is alkalmazható.

Csakhogy azok, akik némi kenőpénzért hajlandók szemet hunyni a lejárt útlevél, a túlsúly és más szabálytalanságok felett, időről időre lebuknak. Elviszi és lecsukatja őket a Nemzeti Védelmi Szolgálat és az ügyészség.

2011-ig a magyar autósok azon háborogtak, hogy miközben őket agyba-főbe bünteti a rendőrség minden szabálysértésért, a külföldiek mindent megúsznak. Hiába nyomja egy külföldi kezébe a rendőr a bírságcsekket, az a járőr távozása után a legközelebbi kukában landol. Külföldről pedig képtelenség behajtani a bíróságot, ezért aztán a nem magyar rendszámmal közlekedők – akik persze nem feltétlenül külföldi állampolgárok – lényegében azt csinálnak az utakon, amit akarnak.

Ez a helyzet azonban alapvetően megváltozott, amikor egy jogszabály-módosítás lehetővé tette a hatóságoknak, hogy helyben lefoglalják azoknak a szabálysértő külföldieknek az autóját, akik nem tudják vagy nem akarják befizetni a bírságot. Hirtelen megnőtt a külföldi szabályszegők fizetési hajlandósága.

Később újabb újítást vezetett be a rendőrség, lehetővé tették, hogy a bírságot helyben, hitelkártyával rendezhessék a szabálysértők. Ez a lehetőség természetesen a magyar sofőrök számára is adott, és mint korábban Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője lapunknak elmondta, az autósok örömmel veszik ezt a lehetőséget. Nem a bírságot, annak senki nem örül, de a többség úgy gondolja, ha már fizetni kell, essünk túl rajta mihamarabb, hadd ne kelljen a sárga csekkel sorban állni a postán.

Nyilvánvalóan tájékozatlan volt – bár az is lehet, hogy csak túlzottan magabiztos – az a román férfi is, akit július 29-én gyors egymásutánban kétszer is gyorshajtáson értek az M7-esen, és amikor másodszor is bemérték, hogy utánfutós gépkocsijával a megengedett 80 kilométer per óránál jóval nagyobb sebességgel hajtott, kiállították a forgalomból.

A román sofőr azonnal átnyújtott egy ötvenest (50 eurót) a rendőrnek azért, cserébe, hogy tekintsen el a szabálysértési bírságtól. Emellett még további – konkrétan meg nem nevezett – „valamit” is ígért a rendőrnek, ha nem csinál ügyet a gyorshajtásból.

A rendőr nem fogadta el a kenőpénzt – így az már ki sem derülhetett, mi lett volna az a valami, amit még megkaphatott volna, ha szemet huny a gyorshajtása felett. A román férfit az ügyészek őrizetbe vették és – a Központi Nyomozó Főügyészség augusztus 7-i közleménye szerint – gyorsított eljárásban két nappal az eset után bíróság elé állították.

Forrá: Pixabay

A Székesfehérvári Törvényszék a váddal egyezően „hivatali kötelezettség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés” bűntettében mondta ki bűnösnek a román sofőrt, s ezért egy év, végrehajtásában két évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, és két évre kiutasította őt Magyarországról. A rendőr megvesztegetésére szánt 50 euróját a bíróság elkobozta.

Az ítéletet a vádhatóság, a vádlott és védője egyaránt tudomásul vették, így az azonnal jogerőre emelkedett.

F. Gy. A.