Egy hét alatt kétszer tiltották el a vezetéstől

  • Hiába vette el a bíróság a jogosítványát, másnap a volán mögött érték tetten a rendőrök.
  • Felfüggesztett szabadságvesztést kapott, de ha újra rajta kapják, hogy vezet,  ülni fog.
  • Az M5 autópályán kerekezett Budapest felé a sötétben egy lengyel kerékpártolvaj.

Rutinszerű közúti ellenőrzésen igazoltattak a kecskeméti rendőrök egy helyi férfit még január 16-án, amikor kiderült, hogy a Dabasi Járásbíróság az előző nap hat hónapra eltiltotta őt a gépjárművezetéstől. Ez azonban láthatóan nem akadályozta meg a férfit, hogy újra a volán mögé üljön.

A Közlekedésbiztonság korábban többször írt már arról figyelemfelhívó-figyelmeztető cikkeket, hogy a sorozatos és tömeges visszaélések miatt a parlament módosította a Btk.-t, és 2021. május 14. óta már bűncselekménynek minősül, ha valaki az eltiltás hatálya alatt gépjárművet vezet. Egészen pontosan: annak a járműtípusnak a vezetése számít bűncselekménynek, amelyre az eltiltás vonatkozik!

A törvény értelmében vétségért egy év szabadságvesztéssel büntetendő, aki eltiltás hatálya alatt vezet, de akár három évre is rács mögé kerülhetnek azok, akiket büntetőeljárás keretében a bíróság tiltott el a gépjárművezetéstől.

A kecskeméti férfi esetében, akit egy nappal az után állítottak meg a rendőrök, hogy a Dabasi Járásbíróság eltiltotta a vezetéstől, január 19-én hozott jogerős ítéletet a Kecskeméti Járásbíróság. Bár akár három évet is kaphatott volna, a bíróság úgy ítélte meg, a büntetés akkor is elérheti a célját, ha vádlottat hat hónap fogházbüntetésre ítéli, és az ítélet végrehajtását egy évre felfüggeszti. Továbbá, újra, további hónapokra eltiltja a közúti járművezetéstől.

Hogy miből gondolta azt az ügyben eljáró bíró, amikor az eltiltás büntetést a Dabasi Járásbíróság három nappal korábbi ítéletének sem volt semmiféle visszatartó ereje a kecskeméti férfi esetében, alighanem örök talány marad.

A dabasi ítélet kihirdetése után majdnem egy egész napig nem vezetett a kecskeméti férfi. Vajon az egy héten belüli második eltiltását, amit három nappal az előzőt követően rendelt el a bíróság, már komolyan fogja venni? Majd kiderül.

Az biztos, ha ezt az ítéletet sem venné komolyan, újabb eljárást indítanak ellene. Azonban akkor már biztosan ülni fog, mivel tettenérés esetén a most jogerősen meghozott felfüggesztett szabadságvesztését le kell töltenie. Ráadásul az ítélet végrehajtásakor sem sok kedvezményre számíthat majd, ha a felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követ el újabb bűncselekményt.

Addig viszont büszke lehet magára a sofőr: hiába a törvény szigora, ő ha vezetni akar, vezet, akár eltiltották, akár nem.

Számos jel utal arra, hogy a férfi nemcsak nem törődött az eltiltással, nem olvasta korábbi cikkünket sem, amelyben megírtuk: bár januártól már senkinek nem kell magánál tartani és ellenőrzéskor a rendőrnek felmutatni a jogosítványát, ez nem jelenti azt, hogy bárki nyugodtan vezethet még pár napig az után is, hogy a rendőr elvette a vezetői engedélyét.

A járőrök már jó ideje nem a plasztikkártya megléte vagy hiánya alapján állapítják meg, hogy valaki jogosult-e az adott járműkategória vezetése vagy sem. Ők közvetlenül a nyilvántartóból kérik le a sofőr és az autója adatait a számítógépükön vagy épp a telefonjukon. A január elseje óta hatályos új szabályozás lényegében ezt a gyakorlatot szentesítette.

Ugyanígy: közvetlenül a nyilvántartóba küldik be az információt a rendőrök akkor is, ha bármilyen okból elvették a sofőr vezetői engedélyét. Így, ha a sofőr tovább megy, a következő ellenőrzésen már pontosan tudni fogja az ott intézkedő rendőr, hogy az illető pár kilométerrel korábban valami súlyos szabálysértést követhetett el, amiért egy kollégája indokoltnak tartotta bevonni a jogosítványát.

Mivel senki nem fellebbezett a döntés ellen, úgy tűnik, a döntés az ügyészség számára is elfogadható.

Ugyanaznap, amikor az eltiltás hatálya alatt autózó kecskeméti férfit, a Kecskeméti Járási Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy lengyel férfit is, aki még január 16-án a kora este egy Kunszállás melletti körbekerítetlen tanya teraszáról ellopott egy 120 ezer forintos kerékpárt.

Pár perccel később azzal indult Budapest felé. Sem a hely, sem a KRESZ ismerete nem volt azonban kellően pallérozott, mert a lengyel bicikli tolvaj az M5 autópályán gondolta, hogy elkerekezik a fővárosba. Pedig, ha már valaki lopott járművel közlekedik, legalább a legelemibb KRESZ szabályokat tartsa be!

A sötét autópályán az autósok felfigyeltek az ön- és közveszélyes bringásra, s még mielőtt bármi bajt okozhatott volna magának vagy másoknak, hívták a rendőrséget. Az Autópálya alosztály járőrei megtalálták, igazoltatták, majd őrizetbe vették a férfit a sztrádán kerekező bicikli tolvajt, a lopott kerékpárját lefoglalták, majd rövid úton visszaadták a tulajdonosának.

F.Gy.A.