Egy tucat tehergépkocsit és buszt azonnali hatállyal kitiltottak a forgalomból

  • 1200 ellenőrzött járműnél 126-nál tártak fel szabálytalanságokat
  • Az eddigi hat ECR akcióban minden tizedik személy- és teherszállító jármű problémásnak bizonyult
  • Novemberben újabb országos ellenőrzésre számíthatnak a személy- és teherfuvarozók
  • Az akciók célja a szabályok betartásának kikényszerítése és a tisztességes fuvarozók érdekeinek védelme

A gépjármű alkalmasságát, a gépjárművezetői okmányokat és főként a menetíró készülékeket ellenőrizték a szakemberek a magyar autópályákon és főutakon október 15-17. között.

Az előre bejelentett ellenőrzéssorozatban megvizsgált több mint 1200 járműből 92 teherautónál és 24 busznál találtak valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az ellenőrzött járművek, azaz az 1100 tehergépkocsi és a 123 busz mintegy harmada külföldi volt.

A közlemény szerint a menetíró készülékkel vagy a vezetési idővel összefüggésben 45 tehergépkocsinál és 21 autóbusznál állapítottak meg hiányosságot. Öt tehergépkocsit és hét autóbuszt műszaki, illetve közlekedésbiztonsági szabályszegés miatt azonnali hatállyal kitiltottak a forgalomból.

Az akció a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő Euro Control Route (ECR) ellenőrzéssorozatának része volt.

Az ECR idén hat alkalommal tartott ilyen jellegű akciót, ezek során a Magyarországon megvizsgált több mint 6600 személy- és áruszállító járműből minden tizedik problémásnak bizonyult.

A nemzetközi ellenőrzésben a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek megelőzése és a szabálykövető vállalkozások védelme érdekében novemberben is részt vesz a magyar hatóság – szögezte le közleményében az minisztérium.

MTI

Fotó: Iró Zoltán