Egységes figyelmeztető jelzést kaphatnak az elektromos rollerek

  • A „néma” járművek balesetveszélyesek a gyalogosokra nézve.
  • Egységes figyelmeztető hangot terveznek az e-rollerekre.
  • A szándék az, hogy figyelmeztető hangot adjanak ki, ha 30 km/h-ás sebességnél kisebb sebességgel haladnak.

Az Egyesült Királyság kutatói olyan cégekkel dolgoznak együtt, mint a Lime, hogy kidolgozzák az első univerzális figyelmeztető hangot az elektromos rollerek számára.

Azoknak, akik olyan környéken élnek, ahol rengeteg elektromos roller közlekedik, a váratlanul felbukkanó rollerek a járdán, vagy máshol, sajnos gyakori élményt jelentenek.

Mivel ezek a járművek használat közben szinte némák, egyre gyakoribbak az ütközések, különösen a rolleresek és az őket nem észlelő gyalogosok körében. Tekintettel a rollerek térnyerésére, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy itt az ideje, hogy hivatalos figyelmeztető hangot fogadjanak el az összes jelentősebb e-roller- és ride-sharing társaság számára, beleértve az olyan szolgáltatókat, mint a Lime.

Ez azt jelenti, hogy a zajosabb rollerek világa valóban közeledik. Amint arról a Guardian elsőként számolt be, a kutatók brit cégekkel dolgoznak együtt, hogy „univerzális hangot fejlesszenek ki az egyébként szinte csendes járművekhez”.

A kutatók konkrétan egy olyan univerzális hang azonosítására törekednek, amely még mindig felismerhető lenne a város zajai közt. A kutatást a Londoni University College (UCL) végzi, és három e-roller cég vesz benne részt: a Dott, a Lime és a Tier. A zajokat „etikailag tesztelik” az UCL Személy-Környezet-Aktivitás kutatólaboratóriumában.

Az e-rollerekkel történő ütközésekhez magán az e-járműveken kívül talán az engedély nélküli vagy privát rollerek használata is hozzájárul. A nagy roller-megosztó cégeken kívül rengeteg egyéni cég gyárt rollereket, amelyek robusztusabbak, mint általános társaik.

Jó példa erre az Apollo Ghost, egy olyan roller, amely akár 55 km/h sebességre is képes. Annak ellenére, hogy a Ghosthoz hasonló rollereket technikailag nem engedik fel a járdára, ez nem mindig akadályozza meg a rollereseket abban, hogy mégis ott közlekedjenek. Ahogy a Techrader rámutatott, „csak 2021-ben 300 magán rollerrel történt ütközés következtében feljegyzett sérülést regisztráltak”.

Az elektromos járműveknél már létezik kötelező figyelmeztető hangjelzés, ami azt írja elő, hogy „figyelmeztető hangot adjanak ki, ha 30 km/h-ás sebességnél kisebb sebességgel haladnak”. A rollerekre még nincsenek ilyen szabályozások, és Joanna Wooten, a londoni független fogyatékosügyi tanácsadó csoport közlekedési vezetője úgy jellemezte a rollerek számára készült univerzális figyelmeztető hangjelzés kifejlesztését, mint „úttörő gondolatot egy olyan területen, ahol jelenleg még nincsenek szabványok”.

https://www.inputmag.com/tech/electric-scooter-ev-universal-warning-noise