Eldobott kövek

  • Rendkívül veszélyes és lebukás esetén igen drága lehet kővel dobálózni az út mentén.
  • Az elkövetők többsége semmiféle értékelhető magyarázatot nem ad tettére a bíróságon.
  • Voltak, akik teherautóval jártak autókat dobálni az autópályán átívelő felüljárókról.

Jogerősen két év, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az Esztergomi Járásbíróság azt a férfit, aki már 2019. decemberében a Komárom-Esztergom megyei Tát külterületén egy út mentén talált zúzottköveket dobott a Tát irányába szabályosan közlekedő autókra. Az egyik kő szemmagasságban találta el az egyik autót, kagylós törést okozva a szélvédőn.

A másikat nem érte találat.

Szerencsére személyi sérülés sem történt, ami talán annak is köszönhető, hogy megdobott sofőr még a kővel ütközés előtt észrevette, hogy az előtte haladó autó valamiért lassít és a vészvillogóját is bekapcsolta. Ő is lassított emiatt, így valamivel kisebb sebességgel ütközött a kővel, mint amennyivel addig haladt.

A sajnos gyakorinak mondható országúti kődobálásért az ügyészség a közlekedés rendjének biztonsága elleni bűntett és rongálás miatt emelt vádat az elkövető ellen, akit a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően el is ítélt ezért. Két év börtönt kapott, az ítélet végrehajtását azonban a bíróság négy év próbaidőre felfüggesztette.

Látszólag olcsón megúszta a kődobáló, végül is nem rajta múlt, hogy a szórakozásból elkövetett kődobálásnak nem lettek súlyosabb következményei. Azonban ez az ítélet korántsem olyan enyhe, mint amilyennek látszik. A végrehajtás négy éves felfüggesztése ugyanis meglehetősen hosszú, a hasonló esetekben inkább a két éves felfüggesztés a jellemző.

Ha a büntetés felfüggesztésének ideje alatt az elítélt bármilyen bűncselekményt kövessen is el, nemcsak az újabb bűncselekményért kiszabott büntetését kell leülnie, hanem ezt a két évet is.

És ez még nem minden. Mivel az esetleges újabb bűncselekményt felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követi el, annál az ítéletnél már szinte automatikusan vastagabban fog majd a bíró ceruzája (az általunk megkérdezett ügyvédek tapasztalatai szerint) és a kedvezmények dolgában sem számíthat másra a vádlott.

Mindemellett ez az ügy – így – még négy évig ügy marad. Damoklész kardjaként lebeg majd az elkövető feje felett. Nem kell sajnálni az illetőt, de ténykérdés: az elkövetkező négy évet úgy kell leélnie, hogy még a legkisebb börtönnel fenyegetett kihágást sem engedheti meg magának (mondjuk egy legénybúcsú utáni utcai kivagyiskodást sem, amit a rendőr, és később az ügyész, meg a bíró esetleg csoportos garázdaságnak minősíthet), mert azonnal őrizetbe veszik és már kezdheti is leülni a felfüggesztett börtönbüntetését.

Mit mond a Btk?
A közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény [Btk. 232. §]
Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Mindezek ellenére sajnos nem számít egyedinek az eset. Rendszeresen beszámolnak a lapok kődobálásokról, amikben autók rongálódnak meg, és olykor személyi sérüléssel is végződnek. Nem mindig derül ki azonban, hogy az elkövető miért tette, amit tett. Sőt, az esetek többségében a „nem tudom mi történt velem akkor”, a válasz. Vagy még az sem. Ezen felül a szerelmi bánat, ittas voltam, haragudtam a világra „érvek” hangzottak még el gyakran rendőrségi, bírósági kihallgatásokon.

„Nem gondolnak bele ott és akkor az elkövetők, hogy milyen következményekkel járhat az, amit tettek”, mondta egy ügyvéd, akinek éppen van egy ügyfele, aki ellen hasonló cselekmény miatt van folyamatban büntetőeljárás, ezért kérte neve mellőzését. Az ügyvéd szerint sok kődobáló jó heccnek tartja az egészet, és hanyagul bízik abban, hogy úgy se találja el a célba vett autót. Fel sem merül bennük, hogy egy jól sikerült kődobással több embert is a halálba küldhetnek.

Többnyire csak a vak szerencsén múlik, hogy az eldobott kit vagy mit talál el, és hogyan. A Hajdú-Bihar megyei Esztáron egy férfi több követ is eldobott, csak úgy, a Rákóczi úton. Az egyik egy mozgásban lévő autó sofőr oldali lehúzott ablakán repült be és az anyósülés-oldali ablakot kitörve távozott a kocsiból.

A sofőrnek hatalmas szerencséje volt. Az utolsó pillanatban meglátta, hogy az út széléről valaki valamit felé dob, és elkapta a fejét a repülő tárgy útjából. Nehéz megmondani, mi történt volna, ha a kő eltalálja a fejét…

A 29 éves garázda ezután még két autót is sikeresen célba vett, mielőtt a rendőrök elfogták volna. A közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt indult eljárás ellene.

Győrött egy fekete nadrágot, világos pulóvert viselő, barna hajú, 13–14 éves forma fiú tartotta rettegésben az Ipar utcai felüljárón áthaladó autósokat. Ő is egy kődobáló, aki, onnan, ahol az esetről készült videó szerint a követ az autók közé dobhatta, még csak nem is láthatta egészen pontosan kit és hogyan talált el, eltalált-e bárkit is.

A közelmúlt esetei közül azonban talán a legdurvább annak a két fiatal férfinak a története, akik kisteherautóval megálltak az M3-s autópálya felüljáróin, hogy előbb kavicsokkal, majd feldarabolt dinnyékkel dobálják meg az alattuk a sztrádán száguldó autókat. Személyi sérülést nem okoztak, de két autó szélvédőjét sikerült megrepeszteniük, amivel összesen 195 ezer forint kárt okoztak.

A Mátészalkai Járásbíróság a közlekedésbiztonsági ellen bűntett miatt mindkettőjüket egy év tíz hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A másodrendű vádlottat emellett tíz hónapra a gépjárművezetéstől is eltiltotta. Az övé volt ugyanis az a kisteherautó, amivel egymást követő több napon is elmentek az M3-s felüljáróira kővel dobálni az autókat.

 F.Gy.A.