Engedély nélkül vezetett – letartóztatták!

  • Megmondták, mi megírtuk! Komolyan veszik a hatóságok az új Btk. Tényállást!
  • Másfél hónap alatt négyszer érték tetten a rendőrök, hogy eltiltás alatt vezetett.
  • Az utolsó lebukása után letartóztatták, elítélték, de az ügyészség kevesli a büntetését.

Kilenc nap elzárásra, emellett pénzbírságra és járművezetéstől eltiltásra ítélte a Szekszárdi Járásbíróság azt az 55 éves férfit, akit rövid időn belül négyszer értek tetten a rendőrök, hogy eltiltás hatálya alatt vezetett – derül ki a Tolna Megyei Főügyészség közleményéből. A Szekszárdi Járási Ügyészség azonban sem az elzárás, sem a pénzbírság, sem az újabb elzárás nagyságával nem elégedett, ezért fellebbezést jelentett be a döntés ellen. Az ítélet nem jogerős.

A férfit még június 11-én tiltotta el jogerősen hat hónapra a gépjárművezetéstől a rendőrség. Az után bő két héttel később, június 29-én kapták el először a rendőrök, hogy a tiltás ellenére vezetett. Majd július 10-én, 27-én újra, aztán augusztus 5-én is.

Június 29-én és július 27-én tehergépkocsit vezetett, a másik két alkalommal személyautó volánja mögött ült, amikor a rendőrök igazoltatták.

Az ügyészség közleményében rámutatott: az 55 éves férfi cselekményével megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs.

Márpedig ő el volt tiltva; december 11-ig nem ülhetett volna a volán mögé. És mos már az is biztos, hogy még az után sem vezethet még jó ideig.

Az augusztus 5-i eset volt az utolsó csepp a pohárban. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság pedig az ügyészi indítványnak helyet adva augusztus 7-én elrendelte a notórius visszaeső letartóztatását.

Augusztus 13-án a bíróság a vádirattal egyezően bűnösnek mondta ki négy rendbeli eltiltás hatálya alatt elkövetett gépjárművezetés vétségében, és ezért 9 nap elzárásra ítélte, pénzbírságot szabott ki rá és újfent eltiltotta a gépjárművezetéstől. Az elzárás időtartamába a bíróság beszámolta a fogvatartásban töltött időt, így a vádlott azonnal szabadlábra került.

Azonban az 55 éves férfi ennek ellenére sem mondhatja, hogy számára szerencsés nap volt péntek 13. A járási ügyészség ugyanis az ítélet minden pontja ellen fellebbezést jelentett be. Indítványozták a büntetés súlyosítását mind az elzárás és a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának, mind pedig a pénzbüntetés összegének felemelése céljából.

A járási ügyészség álláspontja szerint „a bűncselekményeket sorozatjelleggel elkövető, többszörös halmazatot megvalósító vádlott esetében a súlyosító körülményeket nagyobb nyomatékkal kell értékelni, hiszen a vádlottat az eddigi intézkedések sem tartották vissza attól, hogy az eltiltás ellenére újra járművet vezessen”.

Az ügyészség a jelek szerint nem kívánja szó nélkül hagyni, hogy valaki egyszerűen fütyül a jogerős gépjárművezetéstől eltiltásra, még annak ellenére is, hogy ma már szinte köztudomású tény: börtön jár azért, ha valaki eltiltás hatálya alatt vezet.

F.Gy.A.