Ennyivel nagyobb a baleseti kockázata egy ittas vezetőnek!

Szakértői becslések alapján a sofőrök átlagosan 1-1,5%-a ittasan ül a volán mögé Európában. Ez az arány elsőre alacsonynak tűnik, ám mégsem az! Gondoljunk bele, hogy a közvetlen közelünkben lévő (a szemből érkező, utunkat keresztező vagy éppen mellettünk elhaladó) járművek közül átlagosan minden hetvenötödiknek vagy századiknak ittas a sofőrje, és betarthatunk mi minden szabályt, ha az ittas sofőr képtelen a biztonságos vezetésre. Márpedig 75-100 autóval találkozni városokban, a főutakon vagy éppen autópályán nem nagy történet, akár perceken belül többször annyi gépkocsival is összehozhat minket a sors. A veszély tehát adott. Az ittas sofőrök baleseti kockázata kimagasló, s ennek mértéke az ittasság függvényében drasztikusan változik. Például 1,2 ezrelékes véralkohol értéknél a baleseti kockázat mintegy 10-szeresére növekszik a józan sofőrökhöz képest, 2,1 ezrelékes értéknél ez a kockázat már a 100-szorosára nő! (lásd a következő grafikont).

(Forrás: Crash Risk of Alcohol Impaired Driving; R. Compton, R. Blomberg, H. Moscowitz, M. Burns, R. Peck, D. Fiorentino – USA)

Az ittas vezetők jellemzője, hogy általában nem érzik a veszélyt (ezért is hajtanak többnyire gyorsabban a megengedettnél, nem ritkán extrém gyorsan), kevesebbet „látnak” az utakon és késedelmesen, vagy egyáltalán nem reagálnak a veszélyhelyzetekre. A magasabb ütközési, illetve elütési sebesség egyenes következménye pedig az, hogy ezekben a balesetekben a halálozási kockázat kiemelkedő. Ez azt jelenti, hogy európai viszonylatban a halálos kimenetelű balesetek 30-40%-át olyan személy okozza, aki előzetesen szeszes italt fogyasztott. Számos országban úgy gondolják, hogy az ittas vezetés szégyen. Mi egyetértünk ezzel a kifejezéssel. És Te?

G.I.