Érthetetlen, hogy miért és hova rohanunk

  • Mindegy, hogy milyen járművel közlekedünk, tartsuk be a szabályokat!
  • A gyalogosok is elszoknak a forgalomtól.
  • Körültekintő vezetés: ez a biciklisek és motorosok hosszú életének titka.
  • Nincs szükség gyorsulási bemutatókra.

Ebben az időszakban, amikor mindenhonnan azt halljuk, hogy azzal teszünk a legtöbbet magunk és szeretteink egészségéért, ha otthon maradunk, néha mégis el kell hagynunk a lakhelyünket. Ki a munkahelye, ki a bevásárlás miatt kényszerül a közterületekre, de olyanok is akadnak, akik sportolás – séta, futás, kerékpározás – miatt indulnak a szabadba. Amíg betartjuk az előírásokat, netán még az ajánlásoknak is eleget teszünk, nincs is ezekkel semmi gond.
Noha szerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna már a betartandó óvintézkedésekről, ezúttal – akár ismétlés gyanánt – vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat közlekedési szempontból.
Kezdjük is a gyalogosokkal! Látszólag egyszerű a feladatuk, hiszen gyalogolni mindenki tud, ám a bezártság miatti „tudatmódosulás” miatt előfordulhat, hogy elszoknak a forgalomtól. Ráadásul egy olyan forgalomtól, amelyben sajnos az autósok oldaláról – vírus ide, vírus oda – még mindig a gyorshajtás vezeti a baleseti okok listáját. Az otthonaikból gyalogosan kimozduló emberek tehát számítsanak arra, hogy – bár a forgalom kisebb a megszokottnál – a lazaság nagyobb lehet azok részéről, akik most úgy gondolják: övék a pálya. Nem árt fejben tartani, hogy a KRESZ előírásai a gyalogosokra is vonatkoznak, a vírus nem ad okot arra, hogy megszegjék azokat.
A jó idő előcsalogatta a kerékpárosokat és a motorosokat is. Ők veszélyhelyzet nélkül is többnyire veszélyhelyzetben vannak, hiszen őket a nagyobb járművekkel közlekedők – tisztelet a kivételnek – fölösleges rossznak tekintik az utakon. Még akkor is így van ez, ha egy autós kerékpárral a csomagtartóján közlekedik, tehát időnként maga is átvedlik biciklistává. Mert ugye minden nézőpont kérdése. Szokás azt mondani: ahhoz, hogy egy motoros vagy kerékpáros hosszú, egészségben töltött nyugdíjas évekre számíthasson, hátul is szemének kell lennie. Az ilyen közlekedési eszközök vezetőinek valamennyi érzékszervére és empátiájára szüksége van ahhoz, hogy biztonságosan eligazodjon a partnerek között. Egy barátom mesélte, aki amúgy – munkájából adódóan – folyamatosan a fülén tartja a mobilját, hogy motorozás közben, legyen bármilyen fontos is egy hívás, soha nem telefonál még fülessel sem, mert az is elvonja a figyelmét. A szemnek és a fülnek folyamatosan pásztáznia kell az utat és keresni kell a közlekedő partnerek tekintetét is ahhoz, hogy kitalálja azok legapróbb rezdüléseit. Ez a hosszú élet titka, állítja a barátom.
Azt gondolom, hogy a kerékpárosok is jól teszik, ha így járnak el. A mostani enyhébb forgalom azonban könnyen figyelmetlenebbé teheti a kétkerekűek vezetőit is, pláne, hogy az ő vezetési gyakorlatuk nyilvánvalóan megkopott egy kicsit a téli leállásban. Talán nem haszontalan ilyenkor egy kicsit gyakorolni, visszaszerezni a tavalyi rutint, lehetőleg olyan helyen, ahol az önmagukra és a közlekedő partnerekre a legkisebb veszélyt jelenti.
Ha pedig autóval indulunk a munkahelyünkre vagy éppen bevásárolni, legyünk a szokásosnál is óvatosabbak. Semmi sem indokolja (ezért is érthetetlenek az első negyedévi baleseti statisztikák, amelyek bár az előző év hasonló időszakához képest kedvezőek, mégis a gyorshajtás vezeti a baleseti okok toplistáját) például, hogy eszeveszett tempóban közelítsünk meg egy élelmiszeráruházat, mert az nem fog elszaladni onnan. De a parkolójában gyorsulási bemutatót tartani sem elegáns dolog, kevésbé finoman szólva bunkóság és rendkívül balesetveszélyes. És, ha tekintettel akarunk lenni a járványra is, akkor a parkolókban se tuszkoljuk be magunkat a legszűkebb helyre csak azért, mert az a bejárat közvetlen közelében van. Legjobb, ha olyan helyet keresünk (ilyen mindig van még a normál csúcsidőkben is, csak kicsit távolabb), ahol egy-egy autónyi hely szabadon van mellettünk. Így elkerülhetjük, hogy a szomszédos jármű sofőrjével vagy utasaival az ajánlottnál kisebb távolságon belül találkozzunk.
És közlekedjünk bármilyen járművel is, ne felejtsük: a KRESZ szabályai a járvány ideje alatt is zavartalanul működnek!

S.G.