Ezt (sajnos) nem a brit tudósok fedezték fel

A COVID 19-cel egyidejűleg úgy tűnik, hogy egy másik igen veszélyes vírus is felütötte a fejét kishazánkban. Sajnos egyre jobban terjed, és egyelőre még az ellenszerét sem sikerült megtalálni. Próbálkozások és kísérletek már vannak a visszaszorítására vonatkozóan, de igazán hatékony orvoslásról még nem tudunk, miközben hétről hétre egyre többen fertőződnek meg. A legutóbbi hétvégén például az internet közönsége rémülhetett meg a Budapesti Autósok Közössége felvételén, amelyen egy újabb beteget dokumentáltak. Az M3-on látható beteg vélhetően már a kór utolsó stádiumában van, hiszen – a tünetek alapján – ő már a vírus életveszélyes következményeit mutatja. Ez idáig ugyanis a szakemberek, virológusok nem találkoztak még olyan fertőzöttel, akinek az idegrendszerét annyira károsította a betegség, hogy képes volt egy egész autópálya forgalmát megzavarni, megállásra kényszeríteni a belső sávon autózókat, csupán azért, mert nehezményezte az előtte haladó szabályos sebességét. Megoszlanak a vélemények a szakemberek között abban a kérdésben, hogy az M3-on dokumentált eset már a vírus második, agresszívabb hullámának megjelenésére utal.
Nem szeretnék pánikot kelteni, de az úgynevezett Büntetőfékezés-21 vírus egészen elképesztő méretekben fertőz az utóbbi időben. Eredetére a szakértők még nem jöttek rá, de a kór hátterében azt sejtik, hogy az első fertőzés egy teljesen idiótától származik, aki úgy gondolta, hogy a Büntetőfékezés-21 vírus átadásával móresre taníthatja a számára nem elfogadhatóan közlekedőket. Konkrét kontaktszemélyekről az orvosoknak sajnos nincs tudomásuk, a vírus elleni védekezésben érintett szervek együttműködésének köszönhetően sikerült ugyan néhány beteget kiszűrni (várhatóan a kezelésük is megkezdődik a közeljövőben), de félő, hogy sokkal több potenciális beteg van, ráadásul a látencia sem elhanyagolható.
Gyógyszer vagy oltás sajnos még nem áll rendelkezésre, pillanatnyilag az egyetlen ellenszert, ami távol tarthatja a vírust, a gépkocsikba telepített kamerák és azok felvételeinek közzététele jelenti. Ám ezek csak tüneti kezelések, a vírus teljes kiirtására lenne szükség ahhoz, hogy a vírushordozók mielőbb eltűnjenek a közutakról. Mielőtt még a Büntetőfékezés-21 vírusbetegségben szenvedőknek „hála” megnő a kórházakban az – amúgy magukra és közlekedőpartnereikre is vigyázó – ápoltak száma.

S.G.