Fekete hétvége nyolc halálos áldozattal

  • Kell-e arra számítanunk, hogy egyszer csak hirtelen kinő egy fa az autópálya közepén?
  • Helyi sajtóértesülések szerint másodszor okozott súlyos balesetet egy úthiba a 4-es főúton.
  • Három ember meghalt, amikor a kamion egy futárokat szállító kisbusz oldalába rohant.
  • Két motoros tragédia egyetlen nap alatt – a balesetek körülményei egyelőre tisztázatlanok.

Az első igazi nyárinak mondható hétvége fekete hétvégeként vonul be a közlekedésbiztonság idei krónikájába.

Bár a fekete hétvége valójában már csütörtökön este elkezdődött, amikor Nagycenknél egy 80 éves soproni férfi a forgalommal szembe hajtott fel az M85-ös gyorsforgalmi útra, majd kissé távolabb, Nagylózs térségében összeütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsival, majd közvetlen ezután egy teherautóval is. [A Magyar Közút kameráinak felvételeit itt megtekinthetők.]

Ez azonban még kimenetelét tekintve egy szerencsésnek mondható baleset volt. Hárman sérültek meg, és egyikük sem életveszélyesen.

A rendőrség vizsgálja az esetet, a Magyar Közút azonban az Instagram oldalán rámutatott: az ilyen és hasonló esetek annak ellenére fordulnak elő a gyorsforgalmi utakon, hogy az utóbbi időben kiemelt hangsúlyt fektettek azok fel- és lehajtóinak a kitáblázására, hogy bármely napszakban és időben egyértelműen lássák a közlekedők a kötelező haladási irányokat.

A Magyar Közút szerint két tipikusnak mondható oka van annak, hogy a régieknél nagyobb, fényvisszaverő felületű táblák és útburkolati jelek ellenére gyakran előfordulnak forgalommal szembeni felhajtások a gyorsforgalmi utakra, autópályákra.

Az egyik, hogy ahol korábban nem voltak gyorsforgalmi utak az új út átadása után az autósok nem frissítik időben vagy kellő gyakorisággal a GPS-üket, miközben vakon követik annak jelzéseit, ahelyett, hogy figyelnének. A másik, hogy sokan miután észlelték, hogy elvétették a menetirányt, megállnak és megpróbálnak megfordulni.

A nagycenki helyszín közelében készült felvételeken az látszik, hogy az idős sofőr meglehetősen tempósan és hosszan haladt a gyorsforgalmi út belső sávjában a rossz oldalon, mielőtt ütközött volna az ott haladó autóval. Felvetődik azonban a kérdés, hogy a szabályosan közlekedő autó sofőrje mikor észlelte, mikor észlelhette a szemből közeledő veszélyt? Megakadályozhatta volna a balesetet, ha időben és intenzíven fékezve a vele párhuzamosan haladó kamion mögé visszahúzódik?

Arra nyilván nem készülhet fel egyetlen autós sem, hogy egyik pillanatról a másikra kinő egy hatalmas fa az autópálya közepén. Azonban azzal, sajnos, számolnia kell, hogy valamilyen akadály, baleset, egy másik autóról leszakadó tárgy, vagy épp egy szabálytalanul, a forgalommal szemben közlekedő autó miatt menekülnie kell a sávjából!

Ezután jöttek aztán sorra a hétvégi tragédiák. Péntek hajnaltól vasárnap éjfélig 144 személyi sérüléses baleset történt az ország közútjain. Hat halálos kimenetelű balesetben nyolcan vesztették életüket, ezeken kívül történt még 32 súlyos és 106 könnyű sérülésekkel járó baleset is. A police.hu elmúlt hétvégéről készült összesítése szerint 32 járművezető ellen indult eljárás ittas vezetésért.

Fotó: cs3.hu

Pénteken esélye sem volt a menekülésre (a baleset elhárítására) a 4-es főúton balesetet szenvedett kisbusz sofőrjének. Az eset még délután, jó látási körülmények között történt a főút 92-es kilométerszelvényben. Egy Debrecen felé tartó kamion eddig tisztázatlan okból áttért a menetirány szerinti bal oldalra és belerohant a szemből közlekedő kisbusz oldalába. A buszban egy futárcég alkalmazottai utaztak Budapestre, a sofőrrel együtt 14-en.

A karambol miatt a busz felborult és többen kizuhantak belőle az ablakon keresztül. Három ember a helyszínen meghalt, 13 utast – köztük két életveszélyes állapotban lévő sérültet – a mentők a környező kórházakba szállította.

A balesetet okozó műanyagot szállító kamion az ütközés után átszakította az útszéli szalagkorlátot és mintegy húsz métert zuhant a felüljáróról az út menti mély árokba, ahol az oldalára borulva találták meg a helyszínre érkező beavatkozó egységek.

Fotó: cs3.hu

Az első híradások szerint a kamion vezetője, aki maga is súlyosan megsérült, egy úthiba miatt veszíthette el az uralmát a jármű felett pont akkor, amikor elhaladt a kisbusz mellett. A hiros.hu a baleset után egyebek között azt írta, hogy tudomásuk szerint néhány héttel a pénteki tragédia előtt szintén emiatt az úthiba miatt egy másik kamion is átszakította a szalagkorlátot és a jobb oldali mély árokba zuhant.

A rendőrség még vizsgálja, hogy pontosan mi történt.

Szombaton két motoros lelte halálát az utakon. Békéscsaba és Kondoros között egy motoros egyelőre tisztázatlan okból elesett és motorjával együtt a szembe jövő autó alá csúszott. A Zala megyei Lentikápolnán pedig egy motorkerékpár kisteherautóval ütközött. Ebben a balesetben sem élte túl a motoros a karambolt.

A  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodász közelében két autó ütközött a 471-es úton. A még tisztázatlan okokból történt karambolban az egyik kocsi 77 éves férfi utasa a helyszínen meghalt.

Vasárnap kora délután egy Somogyapáti felől Szigetvár irányába haladó személygépkocsi tért át a szembejövők sávjába, és frontálisan ütközött az ott közlekedő járművel. A sofőr a helyszínen életét vesztette. A rendőrség még vizsgálja, hogy pontosan mi történt. A hasonló esetek többségében azonban a közlekedési rendőrök tapasztalatai szerint jellemzően gyorshajtás vagy a sofőr elalvása miatt következik be a tragédia.

Egy nappal később egy újabb motoros lelte halálát az úton: Hajdú-Bihar megyei Nyírmártonfalván tisztázatlan körülmények között fának rohant vasárnap délután. Azonnal meghalt.

Még vasárnap reggel hatkor riasztotta valaki a rendőrséget, hogy a Komárom-Esztergom megyei Kesztölcön, a Malom utcában egy holttest fekszik a földön. Azt már a helyszínre érkező rendőrök állapították meg, hogy az elhunyt, egy 39 éves helyi lakos közlekedési baleset áldozata lett. Órákon beül azonosították a gázoló járművet, majd délután háromnegyed ötkor a lakásán elfogták a 43 éves H. Tibort, aki az eddigi adatok között a halálos gázolás elkövetője.

Halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségével gyanúsítják. A rendőrség kezdeményezte, hogy az ügyészség tegyen indítványt a férfi eltartóztatására.

 F.Gy.A.