Fekete (hosszú)hétvége volt az utakon

  • Jegyespár lelte halálát egy debreceni vasúti átjáróban. A fénysorompó a MÁV szerint működött és tiltó jelzést adott
  • Ismerős fordulat: „Eddig tisztázatlan körülmények között letért az útról, fának rohant” és a helyszínen meghalt egy fiatalember
  • Megrémült a segédmotoros az autópályán, amikor rájött, hogy szembe megy a forgalommal – de egyáltalán mit keresett ott?

Fekete hétvége volt a hosszú hétvége. Az ORFK tájékoztatása szerint augusztus 20., péntek nulla órától vasárnap éjfélig 123 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt az ország útjain. Öt halálos kimenetelű baleset hét emberéletet követelt, emellett 33 súlyos, 85 könnyű sérülésekkel végződött. A rendőrök országszerte 43 ittas vezetővel szemben intézkedtek.

Egy fiatal jegyespárt vesztette életét Debrecenben augusztus 20-án, amikor autójukkal vonattal ütköztek a Balmazújvárosi úti vasúti átjáróban. A 27 éves létavértesi fiatalember és 25 éves debreceni illetőségű menyasszonya a helyszínen életüket vesztették.

A MÁV tájékoztatása szerint a fénysorompó tilos jelzést adott és az út-vasút kereszteződéshez 60 km/h sebességgel közeledő vonat hangjelzést is adott. Nem tudni, és talán már soha nem is derül ki, miért hajtott a pár ennek ellenére a sínekre. Mindketten azonnal szörnyet haltak.

A vonat mintegy 100 méteren keresztül tolta maga előtt a ronccsá tört Citroënt.

Az eset kapcsán a rendőrség újfent felhívta a közlekedők figyelmét: A vasúti átjárókat csak fokozott óvatossággal közelítsék meg a közúton közlekedők. Áthaladni pedig csak akkor szabad, ha „a sorompó mindkét rúdja nyitott állapotban van, a fényjelző (fénysorompó) fehér fénye villog, és a gépjármű vezetője valóban meggyőződött arról, hogy biztonságosan át tud hajtani a kereszteződésen, azaz nem közeledik vonat”.

A rendőrség most is hangsúlyozta: a fénysorompó fehér fényjelzése nem azonos a közúti közlekedésben használt zöld jelzéssel. A fehér fény nem azt jelenti, hogy szabad az átkelés, csak azt jelzi, hogy a fénysorompó működik.

Ugyancsak Debrecenben a Nyíregyházáról Kőbánya-Kispestre tartó sebesvonat gyalogost gázolt péntek délután – erről a Mávinform számolt be. A baleset miatt órákig állt a vasúti forgalom az érintett szakaszon.

Pár száz kilométerrel távolabb, ugyancsak pénteken húsz percen belül két halálos kimenetelű baleset is történt Veszprém megyében. A 77-es főúton Tóvázsony térségében két autó ütközött frontálisan, a balesetben egy ember vesztette életét.

Húsz perccel később Bakonygyepes közelében egy bordó Renault eddig tisztázatlan okból áttért a menetirány szerinti baloldalra és frontálisan összeütközött egy szemből érkező német rendszámú Toyotával. Ketten a helyszínen életüket vesztették, több embert súlyos, volt, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők.

Egyelőre nem tisztázottak annak a tragédiának a pontos okai sem, ami augusztus 21-én történt a Somogy megyei Zics határában. Egy 39 éves férfi kevéssel este fél tíz előtt autójával letért az útról és egyenesen egy fának rohant. Nem élte túl a becsapódást.

Szerencsésen végződött egy 78 éves férfi kalandja szombat délután az M3-on.

Perceken belül tucatnyi bejelentést kapott a rendőrség, hogy egy segédmotoros szembe halad a forgalommal a belső sávban. A járőrőrök rövid időn belül rá is találtak és biztonságba helyezték a láthatóan halálra rémült motorost, aki a rendőröknek azt mondta, az Igrici csomópontnál hajtott fel az autópályára, Mezőnyárádra szeretett volna hazamenni. Észlelte ugyan, hogy a vele szembe jövők nagyon villognak és dudálnak is, de úgy megijedt és olyan nagy volt a forgalom is, hogy nem tudott mit tenni.

Bár a rendőrök megértők és segítőkészek voltak a helyszínen az eltévedt segédmotorossal, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság a történtek miatt közúti veszélyeztetésért eljárást indított ellene, amiért négy kilométert motorozott az autópályán, ahova segédmotoros kerékpárral még a helyes irányba sem hajthatott volna fel a sztrádára.

A lehangoló hétvégi baleseti adatokra is hivatkozva a szakemberek arra figyelmeztetnek: az időjárás hirtelen jelentős megváltozása sokak vezetési képességét kedvezőtlenül befolyásolhatja. A hétfőre betört hidegfront hatására görcsös panaszok, fejfájás, enyhe szédülés vérnyomás ingadozás és mással nem magyarázható rosszullét jelentkezhet a frontérzékenyéknél. Ha valaki ilyeneket észlel magán, ne üljön volán mögé, vagy ha elkerülhetetlen, vezessen fokozott óvatossággal.

Nem tudni, hogy az időjárás, a jelek szerint a szezon utolsó igazi nyári hétvégéje szerepet játszott-e a közúti tragédiákban. Arra azonban ugyancsak érdemes felkészülni, hogy mind gyakrabban találkozhatnak az autósok őszies út- és látási viszonyokkal.

F. Gy. A.