Forralt bor fogyasztása után ne üljön a volán mögé!

  • A karácsonyi és a szilveszteri időszak egyik tradicionális, nagy népszerűségnek örvendő itala a forralt bor.
  • Fontos tudni, hogy a forralt bor fogyasztása és a biztonságos járművezetés összeférhetetlen fogalmak.
  • A tévhitekkel ellentétben a klasszikus módon készített lassan hevített bor alkoholtartalma korántsem elhanyagolható.
  • A forralt bor meleg és cukortartalmú ital, mindezek következtében könnyebben emészthető és gyorsabban szívódik fel az emberi szervezetben.
  • Fogyasztása után a befolyásoltság tünetei hamarabb és általában erősebben jelentkeznek: a veszélyérzet, a figyelemszint, a tájékozódás, valamint a koncentrált mozgás képessége jelentősen csökken.
  • A járművezetőknek forralt bor fogyasztása után a volán mögé ülni tilos, de a gyalogosan, valamint a tömegközlekedési eszközökkel közlekedőknek is mértéket kell tartaniuk, amennyiben biztonságosan szeretnének hazaérni.

Számos országban a karácsonyi és a szilveszteri időszak elképzelhetetlen forralt bor nélkül. Napjainkban különösen a német nyelvterületen népszerű a „glühwein”, de a forralt bor máshol, így hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. A fűszeres, téli, meleg italok receptje, elkészítési módja gyakran eltér. Németországban többnyire vörös borból, míg Észak-Olaszországban inkább fehér borból készül. Ausztriában és Magyarországon már kevésbé válogatósak” a forralt borok kedvelői, vörös és fehér borból egyaránt készítik ezt a téli „lélekmelegítő” italt, de vannak olyanok is, akik a rozé változatra teszik le az esküt.

Magyarországon a forralt bor az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke, de otthonukban is sokan hódolnak a saját készítésű és fűszerezésű édes nedűnek. Fontos azonban tudni, hogy a forralt bor fogyasztása és a biztonságos járművezetés össze nem férhető fogalmak, ezért azt tanácsoljuk: soha ne vezessen járművet, ha előzetesen forralt bort ivott! A forralt bor alkoholtartalma ugyanis korántsem elhanyagolható, ráadásul a meleg ital gyorsabban szívódik fel a szervezetben. Sokakban él a tévhit, mely szerint a forralt bor alkoholtartalma alacsony, hiszen a bor hígítva van, továbbá melegítés hatására az alkohol jelentős része el is távozik az italból. Ezzel szemben a valóság egészen más! A forralt borok alkoholtartalma általában 7% és 10% között változik, s amellett, hogy melegen fogyasztjuk, még cukrot is tartalmaz. A cukortartalmú alkoholos italokról pedig köztudott, hogy gyorsabban szívódnak fel az emberi szervezetben, és könnyebben is emészthetők. A forralt borból származó alkohol egy részét már a száj- és gyomornyálkahártyán keresztül felveszi a szervezet, ezáltal az alkohol gyorsabban fejti ki a hatását, mint más szeszesital fogyasztását követően. Ha pedig a forralt bor a klasszikus recept szerint, azaz lassan hevítve készül, az alkohol tartalom korántsem párolog el.

Egy 80 kg tömegű férfinak mintegy 2,5 órára, egy 60 kg tömegű hölgynek pedig több mint 3 órára van szüksége ahhoz, hogy szervezete egy pohárnyi (2,5 dl) forralt borból származó alkoholt lebontson. Ez természetesen általános példa, mert az alkohol hatása, valamint lebontása számos tényezőtől függ (az ital jellegétől, alkohol- és cukortartalmától, valamint fogyasztója nemétől, testsúlyától, előzetes étkezésétől, továbbá az olyan tényezőktől, mint az egészségi állapot, a fáradtság, az aktuális mentális, pszichés helyzet stb.). Tanácsunk ezért: soha ne vegyen részt járművel a közúti forgalomban, ha előzetesen forralt bort fogyasztott! A biztonságos közlekedésre, valamint a gondtalan hazatérésre tekintettel akkor is csak mértékkel szabad fogyasztani ezt a kellemes nedűt, amennyiben gyalogosan, vagy tömegközlekedési járművel közlekedik! Hiszen az alkohol átlagosnál gyorsabb felszívódása miatt a befolyásoltság tünetei hamarabb és sokszor erősebben jelentkeznek, ezáltal a veszélyérzet, a figyelemszint, a tájékozódás, valamint a koncentrált mozgás képessége jelentősen csökken.

Végezetül: amennyiben tradicionális módon szeretné élvezni a forralt bor ízvilágát, akkor tegye azt füles bögréből – mint ahogy azt az ókori rómaiak is tették.

G.I.