Gyakoriak a kerékpáros balesetek a Balaton-parton

  • Tudta, hogy Veszprém megye egyes útjain nyaranta megsokszorozódik a forgalom?
  • Tudja, hogy melyik a legnépszerűbb út a Bakonyban a motorosok körében, és azt, hogy hol találkozhat Harley-Davidsonos rendőrrel?
  • A Veszprém megyei rendőrök számára komoly kihívást jelent az év valamennyi hónapjában a különböző közlekedési eszközt használó szabálytalankodókkal szembeni intézkedés és a balesetek megelőzése.

A tavaszi és nyári időszakban a 71-es, 77-es, 83-as és 82-es főutakat előszeretettel választják a motorral közlekedők. Utóbbi a cseszneki szerpentin miatt közkedvelt, amely az éles kanyarjairól, hegymeneteiről és a száguldásra csábító lejtőiről ismert – közölte Reiter Barnabás alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. Nem csoda, ha a gyönyörű tájat és a környező települések neveit a rendőrségi hírekből, a közelükben történt – sajnos nem ritkán halálos, illetve súlyos kimenetelű – közlekedési balesetekből ismeri a közvélemény. A többi főútnak is van egy-egy, nagyjából 10-15 kilométeres szakasza, ami szintén népszerű a motorosok körében.

A kerékpárral közlekedők esetében már inkább az a jellemzőbb, hogy a járműhasználók gyakran nincsenek tisztában a kerékpáros tudásukkal, és ahogy egymás mellett tekernek, – olykor többen is – némelyekről már látni, hogy nem túl gyakorlottak a mozdulataik, az egyensúlyérzékük hagy némi kívánni valót maga után. Sőt, családok, kisebb-nagyobb baráti társaságok, nyaralócsoportok úgy hajtanak a kerékpárúton, mintha sosem hallottak volna az adott járműhasználatra vonatkozó szabályokról. Az osztályvezető elmondta, hogy az utóbbi hónapokban egyre többen használják a rollereket a nagyobb városokban, idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken. Az új típusú eszközök kezelése (segway, monocikli, elektromos roller, elektromos kerékpárként értékesített segédmotor-kerékpár) külön kihívást jelent a rendőröknek, hiszen az eszközöket használók vagy nincsenek tisztában, vagy téves ismeretekkel bírnak azok szabályos igénybevételével kapcsolatban.

Az ittas vezetőkkel szemben a rendőrök különös szigorral járnak el. Sok az alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőrök száma. Volt olyan hétvége, hogy közlekedési ellenőrzések során megállított járművezetők közül több mint harminc ellen indítottunk eljárást – mondta Reiter Barnabás alezredes. A négy nagy borvidék is szerepet játszik az ittas vezetők magas számában, hiszen tömegével vonzzák a turistákat, akik az átmulatott pinceszer után választhatnak, vagy a szőlőhegyen hagyják azt a kocsit, amivel borozni mentek, vagy gyalogosan, esetleg taxival mennek a szálláshelyükre. Akik mégis megkockáztatják, hogy alkohol fogyasztása után járművet vezetnek, azoknak számítaniuk kell a rendőri intézkedésre, majd a szankciókra.

A sofőrök a megyében a sebességellenőrző rendőrökkel is gyakran találkozhatnak, hiszen a közlekedési balesetek bekövetkezésének egyik fő oka a sebesség helytelen megválasztása, a gyorshajtás. Ennek megelőzése, a szabálysértést elkövető személyek kiszűrése, és velük szembeni intézkedés megtétele érdekében nyáron fokozottabb ellenőrzésre kell számítani, főként a megnövekedett járműforgalom miatt. A megyei közlekedésrendészet mindent megtesz a leginkább balesetveszélyes helyzetek megelőzéséért. A Balaton-parti rendőrkapitányságok közül Balatonfüreden és Balatonalmádiban teljesítenek kerékpáros rendőrök szolgálatot, ők azok, akik a strandok környékén a leggyorsabban tudnak intézkedni szükség esetén.

Forrás: kekfeny.net

Veszprém megyében a gépkocsizó rendőrökön túl motoros rendőrökkel is találkozhatnak a szabályosan, vagy épp szabálytalanul közlekedők. A rendőrmotorok közül a Harley-Davidson típusú jármű kifejezetten közkedvelt a turisták körében, megcsodálják azt és néha fotózkodnak is velük.

Az idegenforgalmi szezonban a rendőri erőket átcsoportosítjuk, így kezelni tudjuk a sűrűbbé vált járműforgalmat is. A főbb baleseti okok kiszűrése, és a balesetek megelőzése érdekében pedig koncentrált ellenőrzést tartunk, amelyhez légi támogatást, drónt is igénybe veszünk – hangsúlyozta az osztályvezető.

A balesetmegelőzés területén számos újító ötlettel állt elő a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság. Csak néhányat kiemelve, és az együttműködőkkel való jó szakmai és munkakapcsolat eredményeként sikerült vadriasztó prizmákat elhelyezni a Balatonfüredi és a Balatonalmádi Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő közutak mellett, és szintén a közutakhoz köthető a közel tíz óriás méretű plakát, mely aktuális felhívással igyekszik a közlekedési baleseteket megelőzni. Az ittasság visszaszorítása érdekében egyedülállóként említhető az a padlómatrica, melyet a megye több bevásárlóközpontjában helyeztettek el a rendőrök az italpolcok között, így hívva fel a figyelmet az ittas vezetés visszaszorítására – mondta el az alezredes.

Számos projektet lehetne még említeni, például a Táncoló Jelzőlámpát, mely a tilos jelzés ideje alatt várakozó járókelők mozgását leköveti, azt egy kijelzőre vetíti, így teszi vidámmá a várakozást, és megelőzi a tilos jelzés ellenére az úttestre lépést. A gyalogosok védelmére az úgynevezett okos zebrák kiépítését is elősegítette pályázati együttműködéssel a rendőrség, melynek megvalósulásához, beruházásához az egyik nagy biztosító társaság adott anyagi támogatást az önkormányzattal közös összefogás eredményeként.