Gyanúsított lett a piroson áthajtó biciklis nő

  • Átkerekezett a piroson, majd nem állt meg a rendőrök felszólítására
  • Álnéven mutatkozott be a rendőröknek, majd tovább akart kerekezni
  • Amikor megállították megpróbálta megütni, majd megrúgta a járőrt
  • Megúszhatta volna maximum 50 ezer forinttal, ehelyett lett gyanúsított

Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítja a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség azt a biciklis nőt, aki még május 16-án délelőtt került konfliktusba a XI. Kerületi Rendőrkapitányság vele szemben intézkedő járőreivel. Hivatalos személy elleni erőszakért alapesetben öt évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság a hatályos Btk. szerint.

Az „affér” végkifejletéről egy járókelő mobiltelefonnal videofelvételt készített, amit előbb az index.hu tett közzé, majd rövid időn belül bejárta az egész magyar sajtót, hasított a közösségi médiában és a legnézettebb történetek között futott a legnagyobb videomegosztón. Készítője, egy (a hangjából ítélve) fiatal nő azt rögzítette, ahogy egy rendőr kicsavarja a kétségbeesetten segítségért kiáltozó nő kezét és ráfekteti a járőrkocsi motorháztetejére.

Miközben a biciklis nő segítségért kiáltozott, a rendőr is emelt hangon beszélt hozzá, hogy ne a hatósággal szórakozzon, és hogy elő fogja állítani. Ez később meg is történt.

Közben – az is hallható – a videó készítője kérdőre vonta a rendőröket, hogy mit csinálnak, majd felszólította őket, hogy hagyják abba a nő bántalmazását. A járőrök nem foglalkoztak vele. Később megpróbált segítséget hívni a rendőrök ellen, de senki nem akart beleavatkozni a folyamatban lévő rendőri intézkedésbe. Főleg, hogy az előzményeket akkor még nem ismerte senki.

A rendőrség azonban rövid időn belül közzétette a járőrök verzióját az esetről. Eszerint a nő a Bartók Béla és a Bertalan Lajos utca kereszteződésében az orruk előtt, megállás nélkül áthajtott a piroson, ők utána mentek, de a nő a felszólítás ellenére nem állt meg.

A piroson áthajtás 50 ezer forint közigazgatási bírsággal büntetendő. Az összeg fix, az intézkedő rendőrnek nincs mérlegelési lehetősége.

Május 16-án azonban a járőrök hiába szóltak a biciklis nőnek, hogy álljon meg, ő tovább hajtott. Kénytelenek voltak kocsival elébe vágni és keresztbe állni előtte az úton, mint egy harmadosztályú amerikai akciófilmben.

Amikor végre szóba tudtak elegyedni vele, és megkérdezhették a nevét, a nő hamis adatokat mondott a rendőröknek. Persze másodperceken belül lebukott. Az adatok ellenőrzésekor pillanatok alatt kiderült, hogy nem létezik az az ember, akinek mondta magát a nő. A biciklis azonban közölte a rendőrökkel, hogy már megadta az adatait, ezért szerinte sem okuk, sem joguk nincs őt feltartóztatni. Azzal el is indult volna, ám az egyik járőr megragadta a biciklije kormányát.

Ez után történt az az affér, ami miatt a nő ellen hivatalos személy elleni erőszakért a rendőrök feljelentést tettek és nyomozás indult. Az ügyben eljáró Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közleménye szerint a nő előbb bal kézzel az intézkedő rendőr felé ütött, majd az egyik rendőrt combon rúgta.

Az ügyészség a fentiek alapján hivatalos személy elleni erőszak bűntette gyanúsítottjaként hallgatta ki a biciklis nőt, aki a kihallgatásán részben elismerte a bűncselekmény elkövetését, és nem élt panasszal a gyanúsítás ellen.

 F. Gy. A.