Gyermekek a volán mögött

  • Jópofa dolognak tűnhetett, hogy a hároméves gyermek már be tudta indítani az családi autót, egészen addig amíg el nem gázolta vele a nagymamát
  • A gyermekek életkoruknál fogva alkalmatlanok a közúti gépjárművezetésre, aki mégis vezetni engedi őket, a jog szerint veszélyezteti a testi épségüket
  • Zárt magánúton nem érvényes a KRESZ, de gázolni tilos és Kiskorú veszélyeztetéséért az ott vezető gyerek szülei is felelősségre vonhatók

2020 augusztusában egy 53 éves kiszombori férfi megengedte 12 éves lányának, hogy  a családi autót vezesse. Az apa az anyósülésből instruálta volna a gyermeket, ám az izgalmasnak ígérkező autózás igencsak rövidre sikerült. Alig, hogy felpörgött a motor a kocsi nekiiramodott és egyenesen a legközelebbi fának rohant.

A kislánynak alighanem fel sem tűnt, az apa pedig a jelek szerint nem foglalkozott azzal, hogy a kocsi váltója sebességbe volt kapcsolva, s így amint elfordították a gyújtáskapcsolót, az autó elindult. Szerencsére nem tudott túlságosan felgyorsítani mielőtt egy fa megállította volna.

Az ütközés következtében az autót vezető kislány könnyű sérüléseket szenvedett.

A makói rendőrség nem sokkal az eset után gyanúsítottként hallgatták ki az apát, akinek kiskorú veszélyeztetése és járművezetés tiltott átengedése miatt kell felelnie. Nemrég fejeződött be ellene a nyomozás, az ügy aktáit pedig a napokban vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek a Makói Rendőrkapitányság.

Nem ez volt az utóbbi időben az első eset, amikor gyerekek és szülők úgy gondolták, jó móka, ha a gyerkőc már egészen kis korában elkezd autót vezetni.

Emlékezetes annak csengődi apának az esete, akik anno élőben közvetítette a Facebookon milyen ügyesen vezeti a hatéves fia a családi autót egy gyér forgalmú úton a lakóhelyük közelében. „Ősszel kezdi az iskolát, majd legyen mivel iskolába járnia”, hallatszik a felvételen a büszke apa magyarázata, aki közben folyamatosan különböző vezetéstechnikai instrukciókkal látja el a volánt  és a pedálokat épp csak elérő gyermekét.

A közösségi médiában megjelent felvétel hamar eljutott a rendőrséghez, a 37 éves férfit azonosították. Kiderült, hogy tavaly legalább két alkalommal hagyta vezetni hatéves fiát, ezért rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki, majd vádat emeltek ellene, a bíróság pedig először tárgyalás nélkül el is ítélte járművezetés tiltott átengedéséért és kiskorú veszélyeztetéséért.

Egy év börtönbüntetésre ítélték a gyermekét vezetni tanító apát, az ítélet végrehajtását azonban két év próbaidőre felfüggesztették, emellett egy évre a közúti járművezetéstől is eltiltotta a bíróság.

Sem az apa, sem a védője nem fogadta el az ítéletet. Fellebbezésük eredményeképpen azonban a Kiskőrösi Járásbíróság a fellebbezéstől remélt enyhítés helyett megduplázta a férfi ítéletét. A kétéves börtönbüntetést végrehajtását pedig kettő helyett három év próbaidőre függesztette fel. Az egy évnyi járművezetéstől eltiltás megmaradt. [Korábbi cikkeink itt érhetők el.]

Bejráta a sajtót annak a 49 éves nőnek az esete is, aki az ölébe ütette 10 éves fiát és úgy autóztak a mindig forgalmas Ferihegyi úton. Ő formailag nem adta át a vezetést gyermekének, a fiú csak a volánt kezelte, a pedálok az anya fennhatósága alatt maradtak, ezért ellene csak kiskorú veszélyeztetéséért indult eljárás.

Arra is volt azonban példa, hogy egy hároméves gyermek gázolta halálra a család autójával a saját nagyanyját. Szülei megengedték neki, sőt, bátorították, hogy hogy indítsa be az autót, végül is ő már nagy és ügyes. Egy hároméves gyerkőctől senki nem várhatja el, hogy meggyőződjön arról, üresben van e az autó és behúzták-e a kéziféket, amikor leparkoltak vele. Nem foglalkozott ezzel a gyermek ügyességén örömködő család sem. Végül gondatlan emberölésért álltak bíróság elé.

Szabálysértés, ha valaki jogosítvány nélkül vezet, márpedig a gyermekkor ab ovo kizárja, hogy érvényes vezetői engedélye legyen egy gyerkőcnek. Egy egyszerű szabálysértésnél azonban súlyosabb kérdések vetődnek fel, ha egy gyermek ül a világ mögött, és ebben a tekintetben majdnem mindegy, hogy közúton, alig használt földúton teszi, sőt, még annak sincs túl nagy jelentősége, ha járműforgalom elzárt magánúton próbálgatja autóvezetési képességeit.

A KRESZ (4.§) értelmében járművet az vezethet, aki annak vezetésére a jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik és a jármű vezetésétől nincs eltiltva. További feltétel, hogy az illetőnek biztonságos vezetésére alkalmas állapotban kell lennie, nem állhat a vezetési képességét hátrányosan befolyásoló szerek (a képességeit korlátozó gyógyszerek vagy drogok) hatása alatt, és szervezetében nem lehet szeszes ital fogyasztásából származó alkohol sem.

Ugyanez a paragrafus előírja azt is, hogy a jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a jármű vezetője nem adhatja át olyan személynek, aki a fenti feltételek bármelyikének nem felel meg.

A gyermekek vezetésével nemcsak az a baj, hogy nincs, mert még nem is lehet jogosítványuk. Sokkal nagyobb gondot jelent az esetükben az, hogy nem alkalmasak a vezetésre. Részben életkoruk, testmagasságuk és fizikai erejük alapján, részben a felkészültségük miatt, és nem utolsó sorban azért, mert a jog így rendelkezik.

A jogszabályban meghatározott vezetői engedélyhez el kell végezni egy tanfolyamon, ahol – elvileg – megtanulja és valamelyest begyakorolja a leendő autóvezető, hogyan is kell biztonságosan közlekedni egy motorral, személygépkocsival vagy más gépjárművel. Tanulással és a gyakorlással töltött órák teszik alkalmassá, hogy önállóan képes legyen biztonságosan eljuttatni a járművét egyik pontból a másikba. Enélkül a tanfolyamon megszerezhető minimális tudás nélkül senki nem ülhet volán mögé – legalábbis jogszerűen.

A Büntető törvénykönyv vétségnek minősítette a Járművezetés tiltott átengedését. A Btk. 238.§. szerint „aki vasúti vagy légi jármű, gépi meghajtású úszólétesítmény vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású jármű vezetését ittas vagy bódult állapotban lévő személynek, illetve a vezetésre egyéb okból alkalmatlan személynek átengedi, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A hangsúly „az egyéb okból alkalmatlan” kifejezésen van. Ez a meghatározás mindenképpen illik a gyermekekre, még akkor is, ha otthon a szülei, idősebb estvérei, rokonai már megtanították neki a jártvezetés alapjait. A jog szerit azonban ettől még nem válik vezetésre alkalmassá.

A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Nem kockázatmentes vállalkozás tehát a felnőttek részéről vezetni engedni a gyermeküket, pláne ösztönözni az engedély nélküli vezetésre. Persze, ha nem történik baleset, nincs semmi gond. Ha csak nem jelenik meg egy felvétel az éppen autót vezető gyermekről a világhálón.

Nyilvánvaló, hogy a hároméves gyermek nem büntethető, a gyermekkor büntethetőséget kizáró ok. Más a helyzet azonban, ha már elmúlt a 14. születésnapja. Akkor már nemcsak azért vonható felelősségre, mert nincs jogosítványa. Ha balesetet okoz – az általa okozott sérülésektől függően – szabálysértési- vagy büntetőeljárás indulhat vele szemben.

Azonban a gyerek büntethetősége nem befolyásolja a szülők, illetve azoknak a felnőtteknek a büntetőjogi felelősségét, aki a járművezetést neki átengedte.

Akkor sem sokkal jobb a vezetést meggondolatlanul átengedő felnőttek helyzete, ha a gyermek magánterületen, avagy forgalom elől elzárt magánúton vezetve okoz személyi sérüléssel végződő vagy halálos kimenetelű balesetet.

Ha nincs baleset, nincs gond. Legalábbis nem kell attól tartani, hogy lelepleződés esetén Járművezetés tiltott átengedéséért ellen indul eljárás. Ahogy akkor sem, ha a gyermek egy felnőtt ölében ülve kormányozza az autót, miközben a mentora kezeli a pedálokat.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy – mint az az ölében ülő fiával a Ferihegyi úton autózó nő esetében is történt – Kiskorú veszéleztetéséért ne indulna eljárás a gyermeket vezetni túl korán tanító felnőttek ellen.

Mit mond a Btk.?
Kiskorú veszélyeztetése. [208. §]
A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él –, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mivel a gyermekek már csak életkoruknál fogva sem alkalmasak a közúti gépjárművezetésre, ezért a szakemberek szerint a testi veszélyeztetésük már azzal megvalósul, hogy a felnőttek a volánhoz engedték őket.

F. Gy. A.